GOTT NYTT ÅR !! 

Rosse igång för fullt nu.
Känns fin och blir starkare för var dag !
JANUARI 2022

Planerade starter 2022
20.2 Enköping 2* Prix St:George
13.3 Södertälje Intermediaire 1
3.4 Fagersta Intermediaire 1B

1 Jan Lördag 
Veronica morgonfodrade så jag kunde sova ända till 8 :). 
Släppte ut och fixade stallet innan Lars och jag tog hundarna och Rosse med på en promenad på Åsen bort till pekaren och tillbaka. Vi skulle gå på vägen hem men det gick inte. Det är så mycket packad is på grusvägarna nu att det är riktigt ledsamt. Nåja, åsen tillbaka igen gick ju avspännt och fint. 

2 Jan Söndag 
Idag hade jag först en träning på Salvartorp, susade sen hem och hämtade Rosse, åkte tillbaka till Salvartorp och red honom innan jag hade en träning till medan han väntade i bussen. Ridandet gick sådär, känndes seg och inte riktigt allert. Lydig och gjorde fina bytesserier och piruetter iaf. 
Coop 15-21
220101 Gott Nytt År Rosse :)
220101 Gott Nytt År Rosse :)
220101 Isbana inte så kul.
220101 Isbana inte så kul.
220101 Promenad
220101 Promenad
härligt i skogen
härligt i skogen
3 Jan Måndag  +6
Idag regnade det på morgonen och ridbanan är bara is. Jag skulle vara klar i stallet 10.00 för att hinna till frissan 11.15 innan Coop 12-21 så det blev inget arbete för Rosse tyvärr. Det händer inte ofta att planerna grusas helt men då det händer gör det mig frustrerad såklart. Nåja, ägnade 30 min åt att putsa kandaret, stövlarna och gjorden och röja i sadelkammaren lite. Alltid något :)
4 Jan Tisdag  -3
Isgata överallt. Jag gick upp 05.00 för att fodra en timme tidigare än vanligt, jag ska till CT är det tänkt. Det var en härligt possitiv Rosse nu när det igen var kallgrader :). Jag värmde, skrittade och red sen igenom Int 1 bara för att känna om det gick utan spö. Finslipet sitter ju inte och linjerna svajar men tekniken är helt ok så jag var jätteglad. CT kom och jag red igenom hela en gång till och med hennes hjälp fick jag lite mer koll. Härligt att känna på program igen :). Fina Rosse va kul det är att rida ibland ! 
Susade sen till Eskilstuna där det var ett glatt gäng som ville träna :). 14.00 - 20.30 och sen hem igen. 

5 Jan Onsdag +2
Blev vila hela dagen då jag hade träningar på fm och sen Coop 12-21. Övade att gå över sin flod i hagen, vilket var knepigt men gick :). 
6 Jan Torsdag -8
Jag skulle till Salvartorp och rida på dagen idag, sen fick jag veta att Elin Andersson skulle komma dit och ha hoppning på fm så jag ringde henne och fick henne att ta Rosse efter :). Så roligt att se honom under duktig ryttare och han var jätteduktig :). Mera mera ... Bra gympa och rolig vinterträning. Supertack Elin !
7 Jan Fredag -3
Passar på att galoppera runt Valnarstorp innan jobbet, skönt att bara ligga och rulla galopp i olika storlek och höjd på bärighet. Bra start på dagen så nu kan jag åka till Coop 12-21.
8 Jan Lördag -3
Idag har det snöat en dm och allt är sådär ljudlöst luddigt :). Rosse och jag sticker ut en sväng i skogen och det är ljuvligt. Vi tar åsen bort till Starrkärr och vägen hem. När vi skrittar på åsen är det bara fåglar och ett rådjur som rör sig, annars är allt ljudlöst och stilla. Deet är ju som bekant isgata under snön så vi tar det lugnt i trav när vi kommit ner på vägen. Rosse är mjuk och fin så jag jobbar lite skolor och omböjningar. När vi är avslappnade och liter på att undelaget funkar gör vi samma jobb i galopp och det är så roligt :). Rosse ligger fint på hjälperna och det känns lätt ! Sluta-räta ut-byte- sluta-räta ut-byte och det bara flyter smidigt. Avslutar med olika bytesserier och Rosse är med och oavsett om jag vill ha 4:or, 3:or, 2:or eller ettor är det något strul. Idag är han värd sin vikt i GULD ! Tack härliga häst :)  

Hela dagen i övrigt håller jag på och fixar inför kvällen då vi har bjudit över Anne-Carin och Robert på middag. Ser fram emot att få hänga med dem en kväll :). Vi hade "vilttema" på maten och som förrätt var det  en liten macka på rågbröd med rökt gräsandsbröst och pepparotsvisp, sen till huvudrätt gjorde jag gjorde Kronhjortsfransyska i ugn ( stek ) och till det hasselbackspotatis, rotfruktsstrips, rödvinssås och sallad. Till efterrätt var det vaniljglass med varm hjortronsås. Allt blev supergott och vi hade en riktigt trevlig kväll :).

9 jan Söndag + 3
Träningar på fm till 13, sen hem och äta restlunch :) efter det gick jag till stallet och tog Rosse på en tömkörningstur runt Länna Bruk. Vi försökte köra på gärdet men det var snorhalt så efter ett par spända galoppvarv avbröt jag det och så joggade vi på vägen istället. Kul och avspänt. 
​​​​​​​Ägnade kvällen åt att slöa vi datorn och göra undan lite måsten. 
220102 Årets första elev var Elna Asplund och "spöket".
220102 Årets första elev var Elna Asplund och "spöket".
220105 Står bra
220105 Står bra
220106 EA hoppar Rosse :)
220106 EA hoppar Rosse :)
220107 Nöjd efter härlig uteritt :)
220107 Nöjd efter härlig uteritt :)
220108 En dm snö inatt.
220108 En dm snö inatt.
220108 På åsen var det ridbart trots klampsnö.
220108 På åsen var det ridbart trots klampsnö.
220108 vinter igen.
220108 vinter igen.
220108 Lena väntar på hö.
220108 Lena väntar på hö.
220109 idag tömkörde vi runt dammen.
220109 idag tömkörde vi runt dammen.
10 Jan Måndag -3
Hel vilodag för Rosse då det blir tre träningsdagar denna vecka. När stallet var klart på fm ägnade jag lite tid åt planering och pappersjobb innan det var dax att åka och jobba på Coop 12-21.
11 Jan Tisdag + 2 snöar på kvällen.
Rosse och jag åkte till CT på fm och först hjälpte jag henne med Kadanz som var jättefin !, sen hjälpte hon mig med Rosse och vi knåpade med linjer ur ST George eftersom jag har anmält till start i Februari. Vägarna i den klassen är lite egna så jag ska få med dem i träningen igen. Halvpiruetter och kortsidesbyten tex. Skrittpiruetter oxå. Kul jobb och allt utan spö och det känns hanterbart mer än inte. Höger varv trav är lite knepigare då jag behöver rida samlingen mer framåt för att inte få passage men ändå minska steget framåt. Vi gjorde ovanligt fina travökningar där jag behöll bärigheten och ridbarheten även i slutet :). Roligt ! 
12 Jan Onsdag
Idag åkte jag och Rosse till KvK för första gången på länge :). Med mig i bussen fick jag Malin Ahlström och det var verkligen uppskattat att kunna tjattra på resan men oxå få hjälp med groomandet :). STORT tack !
Rosse bjöd fint och jag red hela träningen utan spö och jag var glad efteråt :).
Det blev såklart en del filande på höjd, längd och form men det var ridbart och kändes som om vi klarade det Kristian ville ha ut av oss. Fina serier, lite fix i halvpiruetterna och lite knep å knåp med passagen. Så kul !
På kvällen fixade jag i hemmet , tvätt å sånt ni vet.  

13 Jan Torsdag
Lastade Rosse i bussen och åkte till CT. Först hjälpte jag henne med Kadanz och sen fick Rosse gå på töm över cavaletti och litet sockerbitshinder :). Eftersom det på min bana nu är bättre med skridskor än häst så missar han annars detta gympingpass som jag normalt lägger på lördagar annars. Efter två ganska tuffa dressyrjobb var det skönt att se honom jogga bommar och strecha överlinjen fint. Glad häst och matte. 
Hemma fick han gå ut i det tunnare regntäcket eftersom det är +6 grader. Jag tror inte han vågade korsa den enorma floden med pirajjor han har igenom sin hage men imorgon ska jag hjälpa honom över igen :).
Jag åkte sen till stallarholmen och fick Vaccinspruta Nr 3 ! 
Sen hem å käka innan träningarna på Salvartorp. Riktigt kul kväll med bra ridning av alla :) Input energi för tränaren, tack alla duktiga för ikväll :).

14 Jan Fredag
Rosse vilodag med massage av HB 08.00 och Skoning av Fredrik 09.30.
Jag sen till Coop och jobba 12-17. När jag kom hem och hade ätit åkte Lars och jag med bussen för att hämta en 300kg hösilagebal till Lena. Vi lastade tre stycken så nu har hon föder till efter sommaren :). Påväg hem handlade vi mat på Stora Coop och sen fick vi dimpa ner i soffan för kvällen :). 

15 Jan Lördag
På morgonen hänge Rosse och jag med på hundpromenad med Lars. Rosse skrittar mjukt genom kroppen och massagen har verkligen släppt på små spänningar. Nu har han även nya skor med lite längre brodd så jag hoppas han slipper spänna sig för att han halkar. Så fin :). Carina och jag inspekterade sommarhagarna för att se om de kunde vara ett alternativ nu med isen, men tyvärr var det nästan sämre där, is mellan grässtråna och buckligt dessutom. Trist. Sen susade jag till Hista 10.00 för träningar innan Coop 15-21. 
16 jan Söndag
Vilodag för Rosse, jag har träningar på Salvartorp på fm och sen Coop 15-21. Jag våndas över att inte hinna promenera honom ens, han står ju fast i sin lilla ruta pga isen. Men, inget att göra när tiden inte finns. På kvällen medan jag jobbade hjälpte Lars mig med att få av de tre silagebalarna ur bussen och upp på skullen, och senare kom Rasmus och hjälpte Lars att flytta på dem till rätt ställe på skullen. 300kg st så inget man klarar själv :). Tusen tack :) nu har Lena sitt foder på plats oxå. 
220110 Hagarna liknar mer och mer en katastrof. Rosse vågar inte gå över själv.
220110 Hagarna liknar mer och mer en katastrof. Rosse vågar inte gå över själv.
210110 Lena på morgonpromenad
210110 Lena på morgonpromenad
220111 Jerringpriset till Hopplaget !!
220111 Jerringpriset till Hopplaget !!
220113 Vacker himmel men all snö borttinad.
220113 Vacker himmel men all snö borttinad.
220112 KvK träning idag :)
220112 KvK träning idag :)
220112 Malin A och Rosse på avskrittning.
220112 Malin A och Rosse på avskrittning.
220113 På töm över bommar och hinder hos CT idag :)
220113 På töm över bommar och hinder hos CT idag :)
220114 Årets första HB knådning.
220114 Årets första HB knådning.
såå skönt :)
såå skönt :)
220114 Årets första skoning.
220114 Årets första skoning.
220114 Hämtar 3 balar hösilage till Lena.
220114 Hämtar 3 balar hösilage till Lena.
220115 Hundpromenad
220115 Hundpromenad
220116 Vatten på tjälat dike ger livsfarlig hage. Suck.
220116 Vatten på tjälat dike ger livsfarlig hage. Suck.
220116 och nya grisbök i sommarhagarna. suck.
220116 och nya grisbök i sommarhagarna. suck.
17 Jan Måndag
Jäklar var det stormar på natten och även nu på morgonen. Jag fodrar och fixar sen lite kontorsjobb innan jag släpper ut dem 08.00. De kurar mot vinden alla tre. När stallet var klart 9.15 hämtade jag in Rosse och satte på tömkörningsgrejjorna. Banan är hård men isfri så jag kan använda fyrkantsspåret och en stor 15m volt vilket känns helt underbart lyxigt i dessa istider. Rosse jobbar avspänt i traav men lite spändare i galoppen som han tycker det är svårare men om det är lite halt. Såg inte att han halkade en enda gång så gruset gav bra fäste. Jätteglad i magen av att kunnat rasta honom 30 min i alla gångarter idag. Han ser dessutom jättefin ut och både streckar ut lång och låg samt samlar sig kort och hög när jag ber honom. Avslutar med ett varv på fyrkanten i passage-piaff-passage och vinden gör det lite extra studsigt vilket är fin gympa :). Så, nu kan jag åka till Coop 12-21. Han är rastad idag.
Kent ( Lars pappa ) har beställt bromsbelägg till bussen idag, och ska hjälpa mig byta dem när jag kan avvara bussen. Så snällt :) Jättetack !

18 Jan Tisdag
Jag våndas över isproblemet i hagarna, vet inte riktigt hur jag ska lösa detta. Första gången på 27 år som jag känner mig uppgiven.
Rosse och jag åker till CT och jag rider ett galopp pass eftersom han inte ridits på 4 dagar. Stuntals riktigt fin men oxå lång och isär lite nu och då. Jobbade 8m volter och koll på mina axlar, sen piruetter och det blev ritigt bra. Duktig i h galopp idag :). Hem med Rosse, äta och byta kläder och sen till Allboden för foderinköp innan Träningar i Eskilstuna 16-21. Nattfodrade och sen godnatt !

19 Jan Onsdag
Nu har isen svallat över och vattnet rinner nu ner i främre delen av Rosses hage så det blir ohållbart. Jag bytte hage och sandade de stora ispölarna framför grinden. Jag iaktog honom medan jag mockade, sen kom Veronika när jag gick hem ( migrän ) och jag ska titta till honom när jag åker till jobbet 11.30. Hölådan var fastfrusen så den kunde jag inte flytta med. Suck !
Allt gick bra och han var i den hagen hela dagen. När jag åkte hem från jobbet 21.30 vardet 6 grader varmt och ösregnade !! Vägarna var fulla med vatten i alla däckfåror. Skit ! Blir ju ännu mer is i hagarna. Skit !

20 Jan Torsdag
Inatt slog det om och övergick till SNÖ. Allt var täckt av ett lager 5cm fastfrusen is med snö i. Hästarna fick gå ut och jag tror det blev bättre för dem med snön som nu fastnade på isen. Kanske blev lite bättre iaf. Jag avvaktade till lunch innan jag åkte på isbarksvägen 55an till CT och red. Jag hade medicinerat bort migrän på morgonen och jag blir alltid så deppig efter ett par dagars migränmedicin vilket resulterade i en rejäl härsmälta när jag red. Jag återkommer ju hela tiden till att jag måste rida på ett sätt som jag inte vill rida. Utan spö hela passet vilket är bra :) men jag blir ledsen av att han är så trubbig och svarar så slow på mina fötter.   
21 Jan Fredag Lars fyller 51år idag !
Promenad Emmastigen i härligt fin dag och med sällskap av Veronica och Lena. Balsam för själen :) sen jobbade jag och Lars fick fira sin födelsedag med familjen utan mig :). Men förra årets firande räcker även för i år !
22 Jan Lördag
På fm fick Rosse hoppa småhinder med Elin i sadeln igen :). Jag bangade att rida själv efter torsdagens ledsna känsla. Jag ville se honom från backen  och efteråt var jag glad och avslappnad igen. Han såg jättefin ut och skuttade klokt över de små hindren. Tack Elin :) Nästa gång rider jag själv :).   
220119 Rosse fick byta till hagen närmast skogen, det var mindre is där just nu.
220119 Rosse fick byta till hagen närmast skogen, det var mindre is där just nu.
220121 Snöig solpromenad med Veronica och Lena.
220121 Snöig solpromenad med Veronica och Lena.
220121 Övertramp :)
220121 Övertramp :)
Rosse har halkat ända upp i sin reservhage och jag hoppas han tar det försiktigt på isen tillbaka. Läskigt !
Rosse har halkat ända upp i sin reservhage och jag hoppas han tar det försiktigt på isen tillbaka. Läskigt !
220122 Hoppdax med Elin A i sadeln.
220122 Hoppdax med Elin A i sadeln.
23 jan Söndag + 3
Ut på tur i solen och vindstilla :) red Emmastigen och sen runt Valnarstorp. Rosse var rätt rädd i skogen och hade troligen fått någon vindpust från något djur som varit där. Vi såg eller hörde inget men eftersom det varit 3st vargar här som spårats i nysnön som kom i torsdags kan det ha varit dem eller djur som flyttar sig för dem. Laddningen i Rosse talade om för mig att han var beredd men han höll sig utan missöden hela stigen. När vi kom ut på vägen travade jag på för att lossa lite energi och när vi kom runt en kurva tvärnitade han och kastade sig runt. Han sticker inte utan nöjer sig med att ha kastat sig runt som tur är. Jag hann uppfatta att det var en stor skräckinjagande TALLRUSKA som låg i kanten och bitvis på vägen 50m bort. SUCK. Nåja, för att ta oss hem måste vi passera den och jag hade tid. 
Rosse är så fast besluten att den är livsfarlig så han tänker INTE ens titta på den. Varje gång jag försöker vända honom mot den kastar han sig med full kraft runt och ett par galoppsprång bort. SUCK. Jag upprepar metodiskt vad jag vill utan att höja kravet. När han hoppat sig runt och förbi infarten där vi kom ifrån får jag till slut stopp på honom så att han bara stod still. Jag väntade tills andningen och hjärtat lugnat sig och jag känner hur han börjar koppla in hjärnan igen. Då lyckas jag vika honom till vänster och trycka honom framåt med v skänkel och uppmuntra med rösten så vi till slut kommer darrandes till tallruskan. Jag får honom att titta på den och då är det över :). Resten av ritten hem är han jättefin och vi galoppjobbar övergångar och även piaff och passage på slutet. Härliga knäppa häst :).  

På kvällen ordnade jag och Carolina Mörk en programträning på Salvartorp som lockade 4 ekipage. Tack alla inblandade för en trevlig kväll.  
220123 Jag skriver åt Carolina.
220123 Jag skriver åt Carolina.
Ebba och Rivica
Ebba och Rivica
Saga och Ambitious DS
Saga och Ambitious DS
Alicia och Jazz
Alicia och Jazz
Elna och Spöket
Elna och Spöket
24 Jan Måndag
Vilodag för Rosse. 
25 Jan Tisdag - 4
Till CT idag och jobbade trav som huvudtema. Blev även en massa galopp-halt-trav. Krånglar lite med galoppanslag i höger annars riktigt bra :). 
Näsbyholmträningar med fullt gäng på kvällen och det var kallt !

26 Jan Onsdag + 6 och mulet.
Morgonfodrade 6.00 och fixade det som gick att göra av stallsysslorna.
När jag varit hemma och käkat frukost hämtade jag bussen för Idag ska jag rida för KvK igen 12.00. Ska prova ny rutin för Rosse och inte släppa ut honom en stund innan vi ska åka, utan ta honom i träns direkt från boxen och promenera runt dammen och sen klä på och åka. I hagen står han bara still om det är halkigt eller dåligt väder. Skönt att veta att han skrittat effektivt 20 min innan resa. Jag åkte själv och då kan jag även skritta fram uppsuttet inomhus innan träningen :). Jag joggade fram och Rosse kändes vaken, glad och bjöd fint i trav lättridning. Galopperade lite olika tempon och sidvärts innan det var dax. Jag frågade om Kristian ville rida och det ville han :). 
Jag tycker det är intressant att se min häst under ny ryttare som är lång och dessutom GP ryttare. Vi hade öronsnäckorna igång så vi kunde snacka om hur det kändes / såg ut vilket var både lärorikt och kul. Mjuk, fin och belönande ridning som Rosse gillade och var med på. Det är med stolthet jag ser hur bra han är utbildad, och att det ser enkelt ut för en ny ryttare att hitta knapparna :). Jag avstod att sitta upp en stund utan lät Kristian rida hela passet.  Pga lugnt i ridhuset efter mig kunde jag sedan leda honom inomhus innan han fick ställa sig på bussen och äta/vila före hemfärd. Lagom till vi var klara kom min mamma med fikakorg :) så vi kunde sätta oss i värmen i klubbis och ta en gofika ihop !.  Resan gick snabbt och bra i trafiken både dit och hem men vänster framhjul är rätt varmt och luktar lite när jag är framme. Ingen fara och bussen rullar lätt både framåt och bakåt. Nya belägg så det kanske kärvar lite på den sidan. Ska hålla koll. Rosse hann gå i hagen någon timme medan jag fixade klart allt när vi kom hem. Kul dag :). 

27 Jan Torsdag + 3 och regn
Gjorde samma morgonrutin idag men tog promenaden över åsen och sen avfärd till CT där jag först hjälpte henne och sen red jag. Rosse kändes glad, mjuk och med på noterna så jag red travjobb med St George i tanken. Fick lite galoppinslag och bök men till slut fick jag v bog på plats och då hängde han ihop. Red även igenom galoppdelen och det kändes stabilt och vi fick fina piruetter :). Nu har han jobbat dressyr tre dagar på rad för fullt och känns bara mer och mer elastisk och lösgjord. Härligt !
Det regnade rejält på hemväg så jag släppte inte ut honom i hagen. Han fick vara inne i värmen och äta hö och vila. Skulle bara stått på isen och kurat ute i alla fall. Träningar på Salvartorp på kvällen och sen datajobb till nattfodring. 

28 Jan Fredag
Rosse välförtjänt planerad vila hela dagen idag, men innan jag släpper ut honom på morgonen promenerar jag honom för hand över åsen. 
29 Jan Lördag
ÖSREGN ! Min dubbeljobbarhelg så jag gav upp planen på en kort runda ut innan jag åker först till Hista 11-14.30 och sen Coop 15-21.
30 jan Söndag
STORM !! Blev en vila till då det bara är is och is överallt. Fullt gäng 9-13 på Salvartorp innan Coop 14.30-21.30.
220126 På Ågesta och träna för KvK idag.
220126 På Ågesta och träna för KvK idag.
:) Fint att se Kristian i sadeln göra ett bra jobb på min fina häst :). Stolt.
:) Fint att se Kristian i sadeln göra ett bra jobb på min fina häst :). Stolt.
Mamma kom med Gofika så medans Rosse vilade efter träningen fick vi lite tid ihop :)
Mamma kom med Gofika så medans Rosse vilade efter träningen fick vi lite tid ihop :)
31 Jan Måndag 
På morgonen tog jag Rosse för hand och gick 40 min runt Byringe. Han har ju stått i sin isiga hage i tre dagar så han behövde röra igång sig. Underlaget var rätt bra ( läs fritt från svall-is ) så jag klädde på honom sadeln och så red jag samma runda i så mycket trav och galopp det gick. Nöjda båda två och vi bytte sen hagar till sommarhagarna så när jag åkte till jobbet 11.30 var jag glad och nöjd. :)
Hela Länna Bruk är isbelagt. Suck.
Hela Länna Bruk är isbelagt. Suck.
210131 Promenad på fm.
210131 Promenad på fm.
220131 Bytte till sommarhagarna idag.
220131 Bytte till sommarhagarna idag.

ROSSES jobb Jan 22.
6 st Träna för CT hos henne
2 st Träna för KvK hos honom
4 st Rida ut i alla gångarter 
2 st Hoppa uppsuttet med EA
1 st Rida i Ridhus ensam
1 st Tömkörd ut runt Länna Bruk
1 st Töm över bommar hos CT
1 st Tömkörd på banan 
3 st Promenader med familjen
1 st Massage + skoning = vilar
9 st Vilodagar helt

Bra omväxlande arbete trots is !