NOVEMBER 2021 
Rosse fortfarande under rehab.
Känns fin och blir starkare för var dag !

1 Nov Måndag
Idag för 26 år sedan blev jag mamma till världens finaste Rasmus :).
Stort Grattis älskade du, och när du snart kommer hem från ditt FN uppdrag i Mali ska vi fira din födelsedag ihop. Som jag längtar !

Rosse tog jag en ridtur på runt Valnars, och vi galopperade mest och han känns fin och glad :). Hittade en fästing på honom för första gången.  Jag passade sen på att åka och hämta 50 balar hö i Sparreholm. Tyvärr inte något som passar Lena riktigt men nu fick jag tag på ett hö som jag tror Rosse ska äta. Det är tyvärr lite för hög proteinnivå men eftersom jag blandar med det som har lägre värden ska det nog funka. 
Lena går i Gurras hage och stannar kvar där än så länge. Skönt :). 

2 Nov Tisdag
Idag red jag på banan ett pass :). Efteråt hade jag ett stort leende i hela ansiktet. Rosse var ivrig :) och jobbade jättefint med sin bålgymnastik. Min plan är att han ska jobba i sin bukmuskulatur och i sin strech i sidorna medan han lägger på olika nivåer av kraft bakifrån. Å det funkar :). Han skummar i munnen, ligger lagom framme i handen och han går framför skänkeln i det precis som jag önskar :). Små korta stunder i varje olika moment så att han hela tiden ökar eller minskar anspänningen i kroppen. Och han är med mig jättefint. :) Jippiee !! Efter ca 20 min rider vi sedan ut runt åsen. Jag travar på grusvägen och han är kvar fint i samma jobb även där. Sen skrittar vi hem och i den långa nerförsbacken går han med samma långa steg som på platta marken idag :). Härliga häst, nu börjar jag tro på att du kan komma tillbaka !
Träningar på Näsbyholm på kvällen. 

3 Nov Ons 
Migränmorgon som jag fick medicinera bort. Som tur var har Veronica kommit hem från Holland igen så hon tog morgonfodringen och utsläppet innan hon åkte till jobbet. Stort tack !
Jag har träningar på Salvartorp på fm och det regnar så jag väntar med Rosses jobb till senare eftersom det är min lediga ons från Coop. Blev vila för Rosse, jag och Lars åkte till Eskilstuna och hämtade en silagebal med hö som har lågt proteinvärde och är finstråigt så det ska passa Lena hoppas jag.
Hon stannar bra i Gurras hage där det finns mat, men hon är fet som en julkula igen tyvärr. Måste sära på dem innan vintern men hur ?
Lars och jag stannade i Kjula och käkade påväg hem. Mums :).

4 Nov Tor
Idag red jag ut långt vid lunch. Härlig tur runt gästgivaregården-fridhem-ekedalen och stigen hem. Rosse var lite slö i värmen (13)
men annars härlig. Vi behövde en lugn lång tur idag både han och jag :) 

5 Nov Fre
På morgonen kom 4 pallar spån så nu räcker det till i vår :). LAXÅ använder jag och är nöjd.
Tandläkaren kom idag och kollade alla tre hästarna. Rosse hade lite vasst långt bak på höger sida så det slipades ner. Inget som var relaterat till utrustning eller som utrustningen kommer att påverka. Lena var jättefin och det behövdes inget i år igen :) 21år och jättefint i munnen :). skönt att det är gjort nu. 

6 Nov Lör
Rosse fick jogga på töm och han var så fin :) Träningar på Hista hela fm innan Coop 15-21. 
7 Nov Sön  Idag är det -4 och svinkallt !
Rosse vilar då jag har träningar på Salvartorp 9-13 innan Coop 15-21. Brrr vad jag frös för att jag var ovan :)

951101 Nyfödd Rasmus
951101 Nyfödd Rasmus
210723 Rasmus vuxen
210723 Rasmus vuxen
211104 Härligt nöjd efter längre tur idag :)
211104 Härligt nöjd efter längre tur idag :)
211105 4 pallar spån levererades idag.
211105 4 pallar spån levererades idag.
211105 Tandläkarbesök till alla hästar idag :). Här är det Gurra som kollas.
211105 Tandläkarbesök till alla hästar idag :). Här är det Gurra som kollas.
211106 Klart man provar att ha en stjärna som Maria Carlssons Vildfot framför sig i tömmarna när chansen ges :).
211106 Klart man provar att ha en stjärna som Maria Carlssons Vildfot framför sig i tömmarna när chansen ges :).

8 Nov Mån
Red Åsen till Starrkärr och vägen hem. Han var så härlig :)!
Vi travade hela vägen hem i olika tempon. Uppför den svaga uppförsbacken drev han så bra i båda bak och var så fin i båda tyglarna :) Glad !
Coop 12-21.

9 Nov Tis
Ösregn så idag gav jag mig inte ut på något utan gjorde undan innegrejjor som jag låg efter med. Skönt när skrivbordet är rent och huset dammsuget innan jag ger mig iväg till Hagby för träningar hela kvällen.
10 Nov ons
Tömkörd i vattenpölar å Rosse tränade benlyft jättebra på banan idag.
Coop 12-21.

11 Nov Tor
Idag åkte Rosse och jag äntligen till CT för att få hjälp igen :). Jisses va vi är rostiga, men va kuul det är att få jobba ihop igen. Kadanz zåg jättefin ut i sitt arbete men jag saknar Dianella som ju inte finns mer. Träningar på Salvartorp på kvällen 17-21.
12 Nov Fre
Rosse och jag red Åsen + Canaxa och hade en härlig start på denna fredag. Sen Coop 12-21.
13 Nov Lör
Rosse vilar planerat och det var tur för det regnade på em. 
På kvällen åkte vi till Strängnäs och hämtade först upp Åsa och sen till Bio och se senaste James Bond :). Rätt ok film men för mycket av allt - precis som en Bond ska vara :). Kul att gå på Bio igen :) länge sen sisst !

14 Nov Sön
Utsläpp och fix av stallet innan träningar 9.00 - 13.00. När jag kom hem hade den underbara mannen lagat köttfärssås och spagetti som var precis klar att slå sig ner och mumsa på :). Såå gott efter en jobbdag. Vi slöade lite efter maten och sen var det dax att gå till stallet och hästarna. Det var nästan mörkt men Carina och jag tog med oss de båda stora och gick runt Valnarstorp. Så skönt med en rejäl powerwork. Eftersom jag var ledig ikväll oxå blev det sen lite lugnt hemmafix innan nattfodringen 22.00.

211111 Första CT passet på evigheter. Sååå kul !
211111 Första CT passet på evigheter. Sååå kul !
211112 Åsen i solsken :) Härligt !
211112 Åsen i solsken :) Härligt !
TIPS ! Bästa jag vet :). Allt från läder till väggen i spolspiltan och överallt till kök och badrum hemma. 72 ark 12:-
TIPS ! Bästa jag vet :). Allt från läder till väggen i spolspiltan och överallt till kök och badrum hemma. 72 ark 12:-
211114 Rosse och jag hängde med Carina och Gurra på Valnarspromenad idag.
211114 Rosse och jag hängde med Carina och Gurra på Valnarspromenad idag.

15 Nov Mån
Härligt ridpass på banan :). Perfekt underlag och jag spårade diagonaler, medellinje och 8m volt vid x åt båda håll. Sen red jag arbetet på de linjerna. Å vilket jobb :). Jag rider på träns och utan sporrar så Rosse var lite döv i början. Sen tog jag ett spö och då blir han känslig, allert och med på noterna. Tror jag max petade med spöet tre ggr under passet. Vi jobbade med små ändringar men jag ville ha svar kvickare. Å så blev det :). Skolor i korta bitar med ändring av tempon och steglängd samt varierande böjning. Jättefin till slut :). Galoppjobb med piruett förberedande jobb som kändes så bra att jag till slut vände en hel åt vardera håll på meddellinjen.
Galoppserier och 9 tvåor satt direkt, å ettorna likaså men med en tvåa i mitten ca. Skrittade ut runt fotbollsplanen med passage -piaff-passage övergångar på gräsremsan. Sååå glada båda två efter det jobbet :). Härliga häst !

16 Nov Tis
Idag red jag runt Valnarstorp motsols och nästan bara i galopp hela vägen. Inte hetsigt utan jobb i galopp på olika vis. Skolor, övergångar i tempon, byten och från strech till piruettsamling. Jättefin och kul jobb :). Lena och jag tog en tur på töm över åsen. Jättefin men halkar lite i nedförsbackarna på stigen utan brodd. Bra att de ska skos om 14 dagar. Då får hon snösulor och brodd.
På Kvällen hade jag träningar på Näsbyholm och fullt från 17-21.40. Kul ! 

17 Nov Ons
Red på banan hemma och tvingade mig att jobba med traven som är vidrig att sitta i. Ska lägga ner en del jobb på den i vinter igen, och hoppas jag kan lösa att han bär mig bättre. Han är superfin och jobbar strålande men såå svår att sitta på. Jag var ledig på kvällen och fick till en hel del " måsten " som hängde på mina axlar. Sen slöade jag bra i soffan ett tag innan nattfodringen vid 22. 
Min mamma åkte till Kanarieöarna idag. Lyllos henne :).

18 Nov Tor
Idag åkte Rosse och jag till CT och fortsatte med travjobbet som tema. Stackars mig :). Rosse såg ut som en miljon i speglarna, men på ryggen satt en studsande tant ! HU ! Men jag slängde på den första riktiga ökade traven idag och Rosse kändes glad och stark så det bar iväg stort :). Kul !
När vi kom hem tog jag fram klippaskinen ( Moser Avalon ) och klippte halsen utan att sedera Rosse. Duktig. Nu ser han ut som en ludd mellan frambenen och resten av kroppen men så får det vara då vi inte ska visa oss för någon än på ett tag. Hoppas det ska underlätta lite framöver då jobbet blir både längre och mer krävande.

19 Nov Fre
Rosse och jag tog en lång tur upp på åsen först till starrkärr och sen vidare till pekaren. Fin stig och fint väder. Sen red jag grusvägen hem i blandat trav och galopp med massor av övergångar och skolor både hit och dit. Vägarna är ovanligt hårda trots hösten, och jag känner det i Rosse genom att hans svikt minskar. Inte mycket men lite. Ska rida mer på bana / ridhus nästa vecka och se vad det ger. Jag hann köra tre kärror skit ur hagen vilket behövdes innan det fryser på igen. På kvällen efter Coop 17-21 åkte Lars och jag till Arphus där Anne-Carin bjudit in till BOKSLÄPP ! Så imponerande att hon dels knåpat ihop en bok och dessutom fått den utgiven ! Det var en jättetrevlig tillställning med mycket folk både härifrån och hemmifrån sthlm :). Kul ! 
Anne-Carin läste sen ett kapitel ur boken som klart gav mersmak. ​​​Vi köpte såklart en bok och fick den signerad. Kul kväll !

20 Nov Lör
Idag vilar Rosse planerat då jag efter morgonfodring, utsläpp och stallfix jobbar först med träningar på Hista 11-14.30 och sen Coop 15-21. 
21 Nov Sön ( -7 grader )
Brrr. Red ut i krispig kyla. Rätt härligt trots allt.  kröp glatt in i värmen på Coop 15-21. 

211115 De båda 21åringarna trivs bra ihop :)
211115 De båda 21åringarna trivs bra ihop :)
211115 Perfekt underlag på min fina ridbana idag :). Spårade och jobbade med exakta vägar i alla gångarter idag. Fin !
211115 Perfekt underlag på min fina ridbana idag :). Spårade och jobbade med exakta vägar i alla gångarter idag. Fin !
211116 Lena och jag på terrängkörning :)
211116 Lena och jag på terrängkörning :)
211118 Kadanz 6 år jobbar jättefint :)
211118 Kadanz 6 år jobbar jättefint :)
211118 hos CT för jobb idag :) hon tog lite bilder så jag får se hur han ser ut i sin bärighet. Speglarna finns men jag hinner inte riktigt med att se i dem det jag vill se.
211118 hos CT för jobb idag :) hon tog lite bilder så jag får se hur han ser ut i sin bärighet. Speglarna finns men jag hinner inte riktigt med att se i dem det jag vill se.
Sitter bra på vb och griper bra fram under sig med hb. Lyfter även höger bog bra genom bukstöd och bröstkorg. Fin !
Sitter bra på vb och griper bra fram under sig med hb. Lyfter även höger bog bra genom bukstöd och bröstkorg. Fin !
Sitter bra och bär avspänt på hb som varit skadat. Känns fin !
Sitter bra och bär avspänt på hb som varit skadat. Känns fin !
Anne-Carin vid boksläpp 19.11 :)
Anne-Carin vid boksläpp 19.11 :)
Här ligger den rykande färsk från pressarna :)
Här ligger den rykande färsk från pressarna :)
mycket folk från när och fjärran :).
mycket folk från när och fjärran :).
gott tilltugg :)
gott tilltugg :)
Tidsväven är titeln.
Tidsväven är titeln.
Anne-Carin högläste ett kapitel. Spännande :)
Anne-Carin högläste ett kapitel. Spännande :)
Signerar så pennorna glöder !
Signerar så pennorna glöder !
211117 Lövad svans :)
211117 Lövad svans :)
211118 Nyklippt hals :)
211118 Nyklippt hals :)
211119 tre kärror skit från hagen idag :)
211119 tre kärror skit från hagen idag :)

22 Nov Mån
Blev en snabb ridtur på 20 min grusvägen bortåt i trav, sen ospårat över åsen i skogen hem. Bättre än inget iaf :). Jobbar på Coop 12-21.
23 Nov Tis
Till CT idag och jag var lättrettlig och missnöjd med mig själv. Hittade ingen tajming i mina hjälper och misströstade såklart. Rosse var superfin så bilden av tjejjen passar bra in idag :). Fantastiskt va skönt det kan vara att jobba med sin häst ibland :). På slutet var jag klart gladare och hade bättre magkänsla. Tur man har en bra kompis / tränare i CT som kan peppa hästen genom pärsen. Kram till er båd CT och Rosse :).

Rosse och jag i trav :)
Rosse och jag i trav :)

24 Nov Ons
Idag red jag ut och njöt av naturen och det fina vädret :).
25 Nov Tor Mamma och jag fyller år idag !
Vi kan tyvärr inte träffas och fira varandra men vi ska ta en dag ihop med Sussie (som oxå fyllt år nyss) snart :)

Lars och Rasmus samt en massa kompisar ringer och smsar och Grattar hela dagen. Härligt och stort tack till er alla :). 
Det blir ett turbulent dygn. På kvällen ringer Rasmus och berättar att han är testad possitiv för Covid i Mali så hemresan är i fara. Dock har han inga kraftiga symtom och är under läkarvård. Men obehagligt oroligt såklart. Jag hade redan varit hos CT och jobbat Rosse när meddelandet kom vilket var tur för sen fungerade jag rätt dåligt. Träningarna på kvällen gick dock bra och skingrade mina tankar skönt. 

26 Nov Fre
Jag brukar alltid vara på FRIENDS denna fredag men inte i år. Jag får ingen ro i kroppen så jag tog Rosse på en powerwalk runt Emmastigen istället för att rida honom den rundan. Min kropp vill röra sig när jag blir orolig. Åkte till jobbet på Coop 12-21 och Rasmus nu flyttad till Tyska delen av Campen för karantän och vård. De är nu flera smittade och smittan har börjat hos Tyskarna sägs det. Rasmus ledsen och orolig, har dessutom ingen uppkoppling där så han lånade en tyskt telefon för att kunna meddela oss och Kristin. Obehagligt men jag försöker focusera på att han inte har några farliga symtom och är under läkarvård. Lars sticker till MEGs på Julbord medan jag jobbar, så kan han tänka på annat ett tag. När jag hämtar honom påväg hem har Lars åter pratat med Rasmus som nu har svaga symtom men ok annars.
27 Nov Lör
Jag tömkör på min fantastiskt platt frusna bana och är jätteglad efteråt. Superfin bana trots över - 10 i flera dygn nu.  Vi är lediga och jag fördriver tiden med fantastisk dressyr från Friends. Såg fredagens ritter och fin klass på plats i år helt klart. Lars och jag susar sen runt i Strängnäs på olika ärenden och sen lagar Lars sin goda köttfärssås och spagetti som vi mumsar på till middag. Rasmus mår bättre och det verkar som om alla sjuka killar kommer att få flyga med hem trots allt. Hur det ska ske säkert för alla jobbar försvaret hårt på just nu.
28 Nov Sön
Knasig dag. Först skulle jag ta med Rosse ner till Salvartorp på morgonen och rida efter min enda elev, men insåg att bussen var som en isglass och lät bli. När jag kom hem från Salvartorp igen fixade jag klart stallet medan hästarna fick en tuss hö, sen tog jag in Rosse och hämtade bussen. Klädde på honom och lastade för att åka till Salvartorp. Då startade inte bussen. Gott om el men inte ett ljud från startmotorn. Av med Rosse och istället red jag hemma på banan i strålande sol på min bana som frusit platt och nu är perfekt att jobba lugnt på. Rosse känns spänstig på underlaget men kanske lite vaksam i kurvorna. Gjorde ett fint jobb och Lars tog lite bilder i solen :), och han fick då se 15 byten i varje som Rosse levererade enkelt :). Härligt pass till slut iaf. Lars fick till slut liv i bussen och åkte en runda med många provstarter. Inget mer knas. PHU !! På em satt jag och njöt av fantastisk Dressyr från Friends Top -10. Kvällen ägnades åt att fixa lite Julstämning hemma så nu är gardiner och tomtar redan på plats. Man vet inte när nästa tillfälle som jag är ledig kommer så lika bra att passa på !   

211125 Grattis jag och mamma idag :) !
211125 Grattis jag och mamma idag :) !
211126 Emmastigen på dagens promenad :)
211126 Emmastigen på dagens promenad :)
211127 Perfekt frusen platt ridbana. TACK LARS som i rättan tid fixade den :)
211127 Perfekt frusen platt ridbana. TACK LARS som i rättan tid fixade den :)
211127 Tömkörning idag :)
211127 Tömkörning idag :)
211129 Promenadsällskap idag :)
211129 Promenadsällskap idag :)
211128 Krispigt ock härligt idag :)  Tack Lars för fina bilder :).
211128 Krispigt ock härligt idag :) Tack Lars för fina bilder :).

29 Nov Mån
Idag tog vi en promenad för hand med Veronica och Lena. Härligt att få lite tid med Veronica, jag saknar våra ritter och tid i stallet ihop. Saknar Yra när jag träffar Veronica. Jag jobbas 12-21 på Coop och det är nu klart att Rasmus ska flyga hem, men initialt sägs det att VI ska hämta honom direkt. Det blir såklart kalabalik både från vi anhöriga och från de 6 killarna som det handlar om. Jag pratar med min chef så hon vet om problematiken som kan uppstå framöver men när dagen är slut har allt löst sig till det bästa för alla. De ska vara på Karlsborg till de är friska och först då får de åka hem. PHU !
Alla 6 killarna får ett eget Jetplan och landar efter endast 6 timmars flygning på Linköpings flygfält ca 24 på natten :). JIPPIEE !! Han är hemma och inte sjukare :). Trött och fryser nästan ihjäl av temperaturskillnaden som är från + 46 till - 12. Går inte att föreställa sig hur det upplevs annat än hysteriskt kallt.

30 Nov Tis

Rasmus kan nu nås på hans vanliga telefon och jag pratar med honom och då är han trött för de fick bara tre timmars sömn och han fryser konstant. De väcktes vid 8 och har nu tagit en massa prover som ska analyseras i Örebro. Svar väntas på fredag och därefter nya beslut. Fram till dess får killarna umgås och försöka aklimatisera sig så gott det går.
Rosse och Lena skos på morgonen så nu har båda snösulor och brodd redo för första snön. Skönt. Efter några timmar i hagen hämtar jag bussen som startar snällt :) och åker till CT och tränar. Hennes underlag håller på att frysa och saltet hon beställt via sin bondgranne har dröjt några dagar för mycket. Än är det ridbart men det är ju konstant - 10 nu. Rosse jobbar bra och mitt humör är glatt och mjukt igen :). Såå skönt ! 

211128 Salvartorp är ett fint ridhus.
211128 Salvartorp är ett fint ridhus.
211130 Skodda och klara båda två idag.
211130 Skodda och klara båda två idag.
211130 Hos CT idag :)
211130 Hos CT idag :)
211130 Kandarmun :)
211130 Kandarmun :)
Det dök upp en bild på Hans Wikne  ( fd tränare till mig, Chef på Strömsholm mm ) där han rider Gaspari. Kolla vilken nästan exakt pose på hästarna :). Å Rosse e finast !!
Det dök upp en bild på Hans Wikne ( fd tränare till mig, Chef på Strömsholm mm ) där han rider Gaspari. Kolla vilken nästan exakt pose på hästarna :). Å Rosse e finast !!