DECEMBER 2021 
TACK alla ni fantastiska vänner som följer och stöttar mig i min ridning och i mitt företagande !
Ni behövs på många plan :)
Kram 
Rosse fortfarande under rehab.
Känns fin och blir starkare för var dag !

I veckan som gick vart det turbulent runt Rasmus i Mali, de är ju klara med sin tjänstgöring och väntar bara på att få åka hem men vi fick ett desperat samtal från honom att han smittats med Covid-19 och var isolerad på TyskaCampens Karantän. Alla har ju 2 vaccinationer så ingen blev allvarligt sjuk men han var såklart livrädd att inte få åka hem och visste inte vad som skulle hända nu. Han hade dessutom ingen egen uppkoppling på sin telefon i karantän såhan kunde inte meddela oss och vi kunde inte nå honom !
Att vara mamma ( och pappa ) i det läget är inte enkelt och jag sov dåligt de nätterna som kom. Vår anhörigkontakt var proffsig så det dröjde inte många timmar förrän de hade kopplat igång plan B för att få hem de 6 killarna som var smittade. 
Ett privatchartrat jetplan flög ut killarna och resan tog då bara 6 tim jämfört med 20 tim om de åkt med resten av plutonen. Så lyckan var stor när vi fick meddelandet att de landat på svensk mark och var påväg till Karlsborg och en iordningställd karantän där. JIPPIEE !!
Här togs oxå direkt prover för att säkerställa hur killarna mådde och vilken sorts Covid de drabbats av. Skönt.
Nu kunde vi prata över vanliga linjer och Rasmus lät så glad och avslappnad. 

karantänhumor :)
karantänhumor :)
flyget hem
flyget hem
gott käk på flyget
gott käk på flyget
efterrätt
efterrätt

1 Dec Onsdag - 10
Efter att stallet var klart och hästarna ute susade jag till frissan som jag går hos var 5:e vecka. Sen hem igen och Rosse fick jobba på töm idag. Ser fin ut och bockar lite när han börjar bli varm. Det är inte ofta men kul när det händer :) Vid 15 kom Anki och vi fikade och tittade på lite siffror så jag har koll inför årsavslutet. Allt som det ska och jag gör firmans bästa år i år !
Tack alla 123 elever som varit igång under året !  

211201 Underbara frostkristaller på precis allt !
211201 Underbara frostkristaller på precis allt !

 2 Dec Torsdag - 14
Rosse och jag ut på en härlig men kall vintertur. Det blev först skrittgymnastik på Emmastigen och sen galopp runt Valnarstorp. Härligt men svinkallt ! På kvällen hade jag träningar på Valnarstorp och underlaget har klarat sig bra hittills. Stefan ser till att sladda ofta och det är enda sättet att hålla det ofruset. När jag hade ridskolan ( i forntiden ) körde jag ridhuset 3 ggr / dygn när det var såhär kallt.
Det blev en rolig kväll med fina träningar och Elna fick sitta upp en stund på Ebba Bånges fina Chakira :). Vilken lycka att få sitta på en elitponny :). Påminde mycket om när Ebba var lika liten och fick rida David. Tack Ebba för att du så generöst bjöd Elna på detta !. Elna red dessutom henne jättefint !

211202 Snöritt
211202 Snöritt
211202 Står bra :)
211202 Står bra :)
211202 Elna fick rida Chakira :) Tack Ebba !
211202 Elna fick rida Chakira :) Tack Ebba !

 3 Dec Fredag - 13
Rosse och jag red ut för min fina buss strular med starten. Solenoid som inte slår till i kylan säger experter så jag har bokat tid på verkstad nästa vecka. Jag behöver verkligen min buss nu. 
Coop 12-17 och sen ....

JIPPIEE !!!! Rasmus kom hem idag !!! Nu är han klar med sin utlandstjänst å jag är så glad som bara en förälder kan begripa :)
Vi träffades 18.00 hos honom och Christine och åt middag ihop.
Så overkligt att han nu är hemma igen :).  Lite synd om honom är det, i Mali var det ca 40 grader varmt ... bara 50 graders skillnad mot här. Brrrr. Den bästa kvällen på evigheter !!
Vi skålade i champagne och Rasmus fick öppna sina födelsedagspresenter. Mysigt. Underbart. Äntligen :) 

4 Dec Lördag - 13
Morgonfodrade 6.30 och sen fick de gå ut 9.30 pga kylan. Rosse planerad vilodag för jag har träningar på Hista 11.00 - 14.30 och sen Coop 15-21.  
5 Dec Söndag - 14
Morgonfodrade 06.30 och de fick gå ut 08.30 för jag har Träningar på Salvartorp 9-11.40. Vågade inte stressa med bussen så Rosse fick ett jobb på banan i töm idag. Han ser verkligen jättefin ut och banan är perfekt :).
Coop 15-21 och fick finbesök då Rasmus och Christine kom in och hälsade på.
Tänk att han nu finns i min vardag igen :) Underbart. 

211203 JIPPIEE !! Äntligen hemma :) !!
211203 JIPPIEE !! Äntligen hemma :) !!
211205 Tömjobb idag.
211205 Tömjobb idag.

6 Dec Måndag -17
Planen var att rida på banan idag, och vädret var perfekt förutom att det var -17 då jag hade tid. Rosse fick istället gå på töm även idag vilket var smartare eftersom det då blev 30 min effektivt trav-galopparbete och jag höll mig varm dessutom. Coop 12-21. 
7 Dec Tisdag -18
Morgonfodrade 6.30 och stallet håller +grader fint när hästarna är inne. Idag ska jag fotografera naturen med alla kristaller, det är så galet vackert överallt ! Älskar att det inte blåser så alla träd och buskar blir såhär. Lars hjälpte mig få liv i bussen så jag lät den stå och gå sig varm medan jag släppte ut hästarna och gjorde klart stallarbetet. Älskar vårat isolerade stall just dessa dagar :).
Jag hämtade in Rosse och sen hämtade jag bussen som var varm och tinad.
Vi åkte till Camilla och idag fick jag träffa hennes nya Rocky för första ggn. Vilken fin blick i denna snygga 2,5 årshingsten !
Jag var jag först ut så jag klädde på Rosse och joggade fram direkt. Brrrrrr !! Jag kunde inte låta bli att fnissa lite för Rosse var pigg och spänd och tittig och feg mm.mm.mm. Han är alltid som roligast att rida när det är så kallt att jag inte vill rida. Märkligt men så kul när han har sånt tryck i kroppen. Det blev galopparbete idag för det var enda chansen att få honom lite rund över ryggen och framför skänkeln. Camilla fnissade oxå åt honom :). Just nu jobbar jag mycket med hur han ligger under mig, och är rätt sträng när han kryper lite bakom mitt säte. Jag ska hoppas att den nogrannheten ska bli grunden till vårens form. Svårt men han blir såå fin !.
När vi var klara och Rosse var avskrittad och täckad i bussen hjälpte jag Camilla med Kadanz som var precis lika pigg och spänd av kylan som Rosse var :). Till slut gick även han varm å fin i rätt jobb :).
Hemma fick Rosse ha dubbla täcken när han gick ut någon timme i hagen, jag gick hem och duschade varmt och åt innan jag satte mig i bilen för att åka till Hagby i Eskilstuna där 5 elever red i kylan. Strongt och det blev 4 riktigt bra pass och ett där ett tokbrunstigt sto fick oss att backa av och låta henne vara. 
Märkligt stark brunst i December. När jag kom hem igen vart det en varm kopp glögg och en filt i soffan :). Bra dag trots kallt.

211207 Välkommen Rocky !
211207 Välkommen Rocky !
211207 Vackert
211207 Vackert
211207 Fin
211207 Fin
211207 Kandagmun i skum
211207 Kandagmun i skum
211207 Rosse hann gå ut lite i det härligt frostiga landskapet efter träningen.
211207 Rosse hann gå ut lite i det härligt frostiga landskapet efter träningen.

8 Dec Onsdag - 6
Vindstilla och betydligt bättre grader idag. Rosse och jag galopperade runt Valnarstorp och jobbade sax, byten och övergångar till alla gångarter. Sååå härligt !! Sen till Coop 12-21.
9 Dec Torsdag - 2
Morgonfodrade 6.30 och betydligt mildare väder idag :). Vid utsläppet kl. 8.30 fick Lena gå utan täcke. Hon har riktig shettispäls så hon fryser inte en sådan här dag. Fixade klart stallet och hämtade in Rosse. Sen hämtade jag bussen som nu startar sååå fint. Vi åkte till Camilla och idag började hon. Det blåser ! Ovanligt att känna det. All fin rimfrost är borta så jag är glad att jag hann fotografera lite. Rosse gick sen ett jättebra pass i travfocus. Jävlar va han är svår att sitta på men jisses va fin han är i speglarna då. Camilla tjoar beräm till Rosse för jag har liksom fullt upp med att hålla i ordning tornadon under mig och andas samtidigt !! Tror han blev lite mallig av allt beröm, han såg präktigt nöjd ut med sig själv :). När vi kom hem fick han äta lite hö inne och sen ut ett par timmar. Lars och jag käkade en snabb middag innan jag åkte och hade träningar på Salvartorp på kvällen 17.00 - 20.30. Bra ridet alla !!
10 Dec Fredag
Jag red ut idag och skulle ta några varv runt Länna Bruk tänkte jag. Men inte Rosse som blev uppskrämd av ingenting och gick igång som en ångvält ! Jisses va stor han blir då. Jag hade ingen förhandlingsmöjlighet utan fick glatt lådsas att jag skulle åt det hållet han stålsatte sig för att gå. Till slut kom vi till stallet fortfarande ihop så jag satt av, kopplade om tyglarna till längre och genom bettet och sen gick jag till fots med honom den rundan jag tänkt rida men inte lyckades. Skönt att han till slut gick med sänkt hals och inte blåste drakeld och studsade kaprioller. HU ! Jag blir ju rädd när han gör så. Då är det ensamt att rida ensam :). 
11 Dec Lördag
Åkte till CT och jobbade ett lösgörande för kropp och knopp pass vilket var så skönt efter gårdagens bakslag. Rosse var pigg och jättefin ! PHU !  
12 Dec Söndag - 1
Idag tog jag med mig Rosse ner till Salvartorp så jag kunde använda tiden mellan två bokade elever till att rida själv :). Grusvägen var vinterfin med packad snö så fästet var ok när jag åkte dit.
Rosse står ju vant och väntar i bussen så det funkar jättebra. Själva ridpasset vart ett lösgörande jobb efter det riktiga passet igår så det gjorde inget att han var rätt spänd. Jag kände dock att det var en känsla jag kände igen .. så brukar han kännas på tävling ! Lydig och manövrerbar men inget smidig och även om han springer i den fart / takt jag ber om så har jag ett ankare som jag släpar med bakom. Intressant att iakta men HU så tråkugt att rida i det läget. Efter jag ridit och ställt in Rosse i bussen fick jag vänta på en ny elev som haft lastningsbekymmer och åker från Enköping. När hon anlände var det bara 25 min kvar av hennes lektion. Jag är ju noga med framskrittningen och framjoggingen så när det var klart var ju egentligen träningen slut. Jag ökade på tiden 15 min eftersom jag inte hade någon efter så vi hann jobba iaf lite i alla gångarter. Sen fick de avsluta själva medan jag susade hem PÅ NYSANDAD grusväg med Rosse. 
När stallet var klart vart det snabbdusch, på med andra kläder och så åkte jag upp till mamma :). Vi hängde med varandra hela em och kvällen, det var så skönt för jag har verkligen saknat henne :) då hon varit på resa mm igen.
Vi käkade på ett ställe i sjöstan och det var supergod mat. Vi tor 2 förrätter var, hummersoppa till start och sen toast skagen som nr 2. Ett glas vitt tll mamma och en alcoholfri öl till mig. Vi betalade 876:- för detta. Vi skrattade och skakade på huvudet men det var supergott och så fräscht att det gjorde inget. Tur ma

211208 Frosten kvar :)
211208 Frosten kvar :)
211209 EZT under tak :)
211209 EZT under tak :)
211212 På Salvartorp, det var länge sen :)
211212 På Salvartorp, det var länge sen :)
Söndagmorgon och vägen till Salvartorp är sandad :)
Söndagmorgon och vägen till Salvartorp är sandad :)
211212 Mammas fina gran :)
211212 Mammas fina gran :)
211216 Plusgrader = skitjobb !
211216 Plusgrader = skitjobb !
211216 Idag har Rocky burit CT för första gången. Lugnt och klokt på stallplanen.
211216 Idag har Rocky burit CT för första gången. Lugnt och klokt på stallplanen.
211216 Månljust sent på kvällen
211216 Månljust sent på kvällen

13 Dec Måndag - 2 och isgata överallt !
Tog det säkra före det osäkra och gick en promenad runt sjön. Det är så isigt att det är bättre att gå till fots än att rida just nu. Jag fick sällskap av Rasmus och Ninja ( Christins hund ) så det gick lätt att gå när man kunde prata om ditten och datten. Mysigt !
Sen susade jag till Copp och jobbade 12-21. 

14 Dec Tisdag + 6 och blåser lite.
Till CT på fm och CT red Rosse för första gången på länge. Han var lite likadan idag som han var när jag red ut så jag tyckte han vart läskig. Men med CT i sadeln blev det inte mer utan med hennes lotsning så löste han sin spänning och jag kunde även se att han blev mjuk i sidorna och öronen vippade nöjt.
Undrar vad han upplever för han känns så bestämd. Nåja, superfin till slut.

15 Dec Onsdag + 7
Vilodag helt idag. Jag susar runt på ärenden och julpyntar hemma :). I år blir det ingen julgran inne då vi vet vad Göte skulle göra med den :). Pulver !
16 Dec Torsdag + 6 och soligt :)
Idag vart det lite annorlunda då det togs ner träd i hagarna på morgonen och därmed stod hästarna inne lite längre. Att jag då inte släppte ut Rosse utan borstade och klädde på för att åka till CT blev ju rätt jobbigt för Rosse. Skönt är det dock att så fort han är lastad på bussen är det lugnt igen :). 

211215 Lite julstämning fixad
211215 Lite julstämning fixad
211215 Lampan blev vår alternativgran i år pga Göte :)
211215 Lampan blev vår alternativgran i år pga Göte :)

17 Dec Fredag
Morgonpromenad runt Byringe med hundarna på morgonen innan vi
Idag ska åka ner till Karlsborg och bevittna Medaljcermoni för Rasmus.
Stolta :). Häftigt att åka genom sverige och en väg som i alla fall jag aldrig åker. Fint landskap längst Vätterns strand. Karlsborg var en otroligt fin stad vid stranden. och Fästningen var fantastiskt att få se både utifrån och från insidan :). Nu är Mali 14 upplöst och avslutad, och det var en svinkall men vacker tillställning för att hedra alla för sitt uppdrag. Både Ställföreträdande Arme´chefen Laura Swaan Wrede och Försvarsministern Peter Hultqvist var på plats och höll fina tal och tackade personligen alla i plutonen med handslag och medaljpåhäng. Härligt mäktigt att få se. 
Den bästa meningen i talen stod dock Mali 14´s ledare för:
Det viktigaste är dock att ALLA i styrkan nu är hemma igen och att ALLA är fysiskt välbehållna !!  

211217 Morgonpromenad innan Karlsborg
211217 Morgonpromenad innan Karlsborg
Rasmus och Christin möte upp oss vid parkeringen och visade oss sedan lite av vad som fanns innanför murarna när vi promenerade till platsen för ceremonin.
Rasmus och Christin möte upp oss vid parkeringen och visade oss sedan lite av vad som fanns innanför murarna när vi promenerade till platsen för ceremonin.
ca 230 personer i Mali 14
ca 230 personer i Mali 14
Ställföreträdande General ...höll tal.
Ställföreträdande General ...höll tal.
ALLA fick sin medalj och personliga tack av Generalen.  Likaså försvarsministern tackade personligen var och en för insatsen.
ALLA fick sin medalj och personliga tack av Generalen. Likaså försvarsministern tackade personligen var och en för insatsen.
Påpälsade var vi men inte Rasmus i kylan. Det visade sig vara oklokt senare.
Påpälsade var vi men inte Rasmus i kylan. Det visade sig vara oklokt senare.
Ansvarig på plats i Mali höll tal.
Ansvarig på plats i Mali höll tal.
ihjälfrusen men stolt och nöjd Rasmus med medalj.
ihjälfrusen men stolt och nöjd Rasmus med medalj.
Inne på den mäktiga borggården samlades alla anhöriga.  Troligen var detta ridbanan då det var ett stort kavalleri här.
Inne på den mäktiga borggården samlades alla anhöriga. Troligen var detta ridbanan då det var ett stort kavalleri här.
Rasmus står längst fram till höger på denna bild :)
Rasmus står längst fram till höger på denna bild :)
Försvarsministern höll tal.
Försvarsministern höll tal.
medaljen.
medaljen.

18 Dec Lördag
Rosse fick gå på töm över bommar på min perfekt frusna ridbana idag. Slät och inge is. Såå jäkla bra banan är just nu :). Sen hade jag träningar 11-14.30 på Hista och sen direkt till Coop 15-21. 
19 Dec Söndag
Vilodag igen för Rosse, jag har träningar på Salvartorp 9-13 och Coop 15-21. 

20 Dec Måndag -3
Red ut på frusen stig runt fotbollsplanen som efter gårdagens regn var snorhal. Fick gå ut på grusvägen runt Valnars istället. Travade länge idag.
Jag var glad och nöjd med att han uppförde sig vettigt idag, senaste uteritten var ju rätt läskig men idag kändes han som vanligt och jättefin.
Står bra på alla 4 efter jobb. Äter höet bra nu när inget finns att äta i hagen :) 
På kvällen kom ett snöfall så nu är det 3cm dekorationssnö överallt :). Fint !

21 Dec Tisdag
Till CT på fm och Rosse gick ett riktigt bra pass i galoppjobb utan spö. Jag är så glad att vi nu kan jobba på ett klart bättre vis och att han börjar bli stark i kroppen igen. Han är bra i hullet och känns mjuk. När vi kom hem fick han sin lunch ute och jag hann med lite hemmajobb innan det var dax för årets sista träning på Hagby i Eskilstuna. Roligt att så många både rider och tittar på min träning trots -13. Idag var det 9 ekipage och Ebba med Rivica hade tomteluva och glitter dagen till ära :). Kul !
Tack ALLA inblandade för julklapp och ett fint träningsår :). 
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR !
Vi ses igen 4 Januari.

22 Dec Onsdag ( sem från Coop )
Migränmorgon så det gick trögt att komma igång. Jag beslöt att vända på dagens plan och göra hemmafixet i dagsljus och rida hos CT på em. Sagt och gjort jobbade jag på hemma i medicineringsdimman och åkte även och handlade den sista maten. Huvudvärken klingar av när jag äter Imigran men kroppen är orkeslös. Nåja, när klockan var 14 hade jag fixat stallet, hemmet och handlat så då lastade jag Rosse och åkte till CT. Först hjälpte jag henne när hon red Kadanz, sen red hon Rosse åt mig å det var såå roligt att se honom från backen. Camilla jobbade småliret, dvs små ändringar i balanser och tempon. Rosse jobbade på lyhört och fick även betyget att " tom traven är ju bekvämare än någonsin "  Stort tack för ett bra jobb med min fina Rosse när jag kroknar.
Vi susade hem och efter att ha gjort klart Rosse var det dax för hemmafix det sista ihop med Lars. Jag åt en sen middag ( svårt att äta med medicinen igång i kroppen ) och sen susade jag upp till sthlm ( Hammarby Sjöstad ) och hämtade min fina mamma :). Ska bli härligt att få några dagar ihop. När vi kom hem igen blev det en kopp Glögg som sängfösare för att komma i julstämning :). 

23 Dec Torsdag Ledig
Upp på morgonen och fixade fodring och lite annat. Medan mamma fixade skinka mm red jag en sväng med Rosse på vägarna och det var härligt :). 
Mamma och jag hann sedan både ta en hundpromenad och äta lunch innan Veterinär Anders Nilsson ringde och sa att han var på ingång :). Perfekt tajmad vaccinering av både Lena och Rosse idag :). Nu kan jag julfira i lugn och ro utan att de ska jobba på ett par dagar :). 
Mamma och jag fixade mat och när Lars kommit hem anslöt Christin och Rasmus för idag firar vi Julafton ihop hela kvällen :). Vi åt god julmat, sen slöade vi i soffan till uppesittarkväll och sen vart det Godnatt :). 

24 Dec Fredag Ledig

25 Dec Lördag Ledig

26 Dec Söndag  ( Coop 15-21 ) 

211218 bomdax
211218 bomdax
211218 nu är ridbanan Perfekt !
211218 nu är ridbanan Perfekt !
211218 nöjd
211218 nöjd
211220 står bra
211220 står bra
211221 Rivica med tomteluva :)
211221 Rivica med tomteluva :)
211223 Matkoma
211223 Matkoma
211224 Julaftonsjakt
211224 Julaftonsjakt
211224 Lullunch och paket vid alternativgranen :)
211224 Lullunch och paket vid alternativgranen :)
211223 Julbord
211223 Julbord
211224 Julafton
211224 Julafton
211223 grusade grusvägar
211223 grusade grusvägar
211223 Julmat
211223 Julmat
211224 Julaftonspromenad
211224 Julaftonspromenad
211224 Julafton
211224 Julafton

26 Dec Söndag 
 

27 Dec Måndag

28 Dec Tisdag

29 Dec Onsdag

30 Dec Torsdag

31 Dec Fredag