AUGUSTI 2022
1.8 Måndag
Idag fick jag sovmorgon :). Min goa Lars gick upp 06.00 och fodrade hästarna åt mig. ZZZZZZZZZZZZ ända till 07.30 vilket var jätteskönt. Vaknade till doften av nybryggt kaffe så det blev frukost innan hästarna fick komma ut 08.15. Fixade klart stallet, skurade boxdörren och väggen runt krubban och bäddade nytt spån till både Rosse och Lena innan jag tog in Rosse för att rida. Då hade han fått vara ute sin morgontimme som vanligt. Lite senarelagd bara. 
Red på banan även i dag, men med travtema som huvudarbetsuppgift så i värmningen jobbade jag ihop hnom i galopp och fick till balansen mellan v galopp och bytet till höger utan det lilla vinglet som uppstår ofta. Det satt i samlingen på v bak. När jag fick in v bakhov lite till i bärighet så blev det enklare att gå rakt i högersidan. Annars stöttar han sig lite där och jag upplever det som vingel. 
Travjobbet går mycket ut på att han ska ligga i sin samlade trav framför mitt bäcken, att jag kan öka steglängden från sittbenen och inte tappa in honom under min sitts i upptaget. Gjorde massor av fina såna övergångar idag och kunde sen även jobba piaff på kortidan, hörn i samlad trav, ökad trav från hörnbokastaven upptag till samlad trav och hörnpassering och in i piaff på kortsidan igen. Superduktig :). Övade sen passagen på stor 20m båge i v varv vilket är lite knepigt med veka sidan utåt. Han ska då både bära upp passagen och driva cirkeln i hb vilket gör att han tycker det är lite svårt och vill driva i vb istället. Men han jobbar med att lära sig och med att orka så det är ett roligt fast svårt jobb. När vi gör våra svårare saker är jag noga med att ha en uppmuntrande attityd och en glad känsla i kroppen samt med rösten uppmuntra och berömma. Hästarna läser av även vår sinnesstämning och jag vill att han ska uppfatta att det är roligt att göra dessa saker som är svåra. 
Den ökade skritten börjar även den komma tillbaka och idag sög han fint genom hela kroppen på diagonalerna. Det jag menar med att den börjar komma tillbaka är att när vi jobbar mot max samling och små korta höga steg under en inlärningsperiod måste acceptera att det i andra änden dvs ökningen under en tid försämras. När så styrkan i den nyinlärda balansen blir bättre kommer även ökningen tillbaka. Där är vi nu känns det som :). Efter jobbet på banan red jag runt dammen, först i slapp skritt där vi hasade oss fram och vilade, sen samlad, ökad, piaff, halt, samlad, ökad osv. Passage förbi fönstren hos Lili och det ser bra ut. Kul ! De kunde sen vara ute hela em + kväll i molnigt och lite blåsigt medan jag hade träningar på banan. Härlig kväll :). 

Våra starter 2022
20.2 Enköping 2* Prix St:George
4:a med 66,2 %
13.3 Södertälje Intermediaire 1
3:a med 66,324%
3.4 Fagersta Intermediaire 1B
 oplacerad 56,861 %  
30.4 Gripen Intermediaire 1
3:a med 65,196 % 
21.5 Gnesta Intermediaire 1
oplacerad 65,9 %
28.5 Kimstad Intermediaire 1B
oplacerad  58,63 %
11.6 Vansbro Intermediaire 1
oplacerad 63,382 %
12.6 Vansbro Intermediaire A
Debut ! oplacerad 60,539 %
19.8 Gripen
Intermediaire A
utgick peb

27.8 Eskilstuna
Intermediaire 1
oplacerad 62,647 %

2.8 Tisdag
Red ut runt Byringe oxh jag vågar nu tro att den värsta bromsperioden nu är över för i år :) Jippiee ! Rosse är mycket mer normal och inte på sin vakt hela tiden, och dagens lugna joggingpass över stock och sten gick därför i en skön rytm och härligt att kunna njuta av skogen igen :). De kunde dessutom vara ute på kvällen ända till 20.00 :).
Jag hade träningar 15-20 på Hagby i Eskilstuna.

3.8 Onsdag
Tinneträning idag igen ! Vi åkte hemifrån 10.30 och det var riktigt varmt och kvavt ute idag. Resan gick smidigt så när som på ett segt parti efter en A traktor på 55an där det inte går att köra om. Vi var nog 20 bilar som köade men att gå åt sidan på någon busshållplats kom snillet i a-traktorn inte på.
På Lövsta är det lunchdax när jag kommer och helt lugnt och stilla. Jag njuter av det när jag klär på Rosse och skrittar fram i det vackra ridhuset alldeles själv. Hinner mitt värmjobb precis till Tinne kommer och idag jobbade vi mest galopp. Jag vill ha hjälp med piruetterna och saxen. Lyckades till slut kunna rida två piruettsteg-ett framåt-två piruettsteg-ett framåt osv. På det viset får jag lite koll på vart jag sätter ner sprången. Skitsvårt men kul. Saxen börjar bli mer bärig och oxå mer kontrollerad vart jag har sprången. Nöjd med resultatet från mig i det idag :). Travjobbet la vi på ökning-upptagning samt passage och piaff. I ökningen behöver jag just nu rida ökning-passage för att han ska ligga kvar uppe under mig i upptagningen. Intressant att det gick så pass bra att växla åt det hållet ! Ska fila på det. Nu var vi nöjda så efter att Rosse fått ett par hinkar vatten över sig promenerade jag runt Lövsta med honom innan vi åkte hem. Bra hemresa oxå och vi var tillbaka 16.00 ganska exakt. Rosse hann vara ute drygt en timme i hagen vilket är skönt efter hårt jobb. 

4.8 Torsdag
Migränmorgon så stalljobbet tog lite tid idag men de var matade och ute till 07.00 iaf. Jag gjorde klart stallet innan jag gick hem och medicinerade mig. Lika bra att vara klar ifall inte medicinen hjälper och jag blir liggande. Resten av dagen ösregnar det så hästarna fick gå ute och njuta av insektsfritt hela dagen :). Träningar på Salvartorp på kvällen och sen nattfodra 22.00. 
5.8 Fredag
Tömkörde på banan med hinder och cavaletti. Ser jättefin ut :)
Lars och Rasmus åkte till SM i Lerduveskytte på morgonen, vi håller tummarna hårt hundarna och jag :). Hade träningar hemma på em och sen kom min mamma hit och stannade till imorgon. Härligt att få tillbringa lite egentid med henne. Vi gick i svampskogen och tog hundpromenader. God middag med fläskpannkaka blev det oxå !

6.8 Lördag
Vilodag för Rosse ute i hagen på fm. Mamma och jag gick en sväng till i skogen innan hon åkte hem. Jag och Nina W bänkade oss vid TVn med fika och så njöt vi av VM i Herning och GP.  Hundarna och jag tog enn nattpromenad och fodrade vid 22.00.
7.8 Söndag
Red ut Emmastigen och runt Valnarstorp efter att träningarna här och på Salvartorp var klara. Rosse var superduktig när vi passerade de idisslande kossorna :). Härligt att han inte är panikrädd för dem längre. Rädd ja, men om det inte händer något läskigt ( som att de tittar på honom och kommer mot honom ) så kryper han förbi med mig.
Sen var det såklart VM på TV hela kvällen :). Lars och Rasmus kom hem nöjda med sin långa tävlingshelg och vi slöade till nattfodringen. Skönt att de är hemma igen !

8.8 Måndag - 13.8 Lördag

14.8 Söndag
Idag var Rosse och jag på Sundby´s invigning och gjorde en dressyrclinic :). Jag red 30 min med headset och berättade lite om dressyrens mysterier. Rosse skötte sig exemplariskt i helt ny miljö och var rätt med på noterna trots 28 graders värme och vi avslutade upp på meddelinjen i passage-piaff-passage på en hand till publikens klappande :) Ha Ha det var superkul !
Tack Eva Planås och Ove Sjöberg för er fantastiska satsning på ridsporten i Strängnäs. Anläggningen är proffsigt fantastisk !!

15.8 Måndag
Rosse vilodag. Galet varmt, över 30 grader visar bilen så de kommer ut på morgonen 5-9 men kommer sen in över dagen. Skönt vi har ett svalt stall. Jag jobbar 12-21 så Lars fodrar efter jobbet och Veronica tar ut dem på kvällen och nattar. 
16.8 Tisdag
Släpper ut den 06.00 och fixar klart stallet. Sladdar banan innan frukosten så allt är klart. När CT ringer 8.00 går jag till stallet och tar in Rosse, klär på oss och rider fram. Det är redan galet varmt och solen gassar. Idag ska vi jobba igenom programmet inför fredagens start och jag rider det två ggr varav det ena utan spö. Vi tar oss igenom men sklart finns det massor att fila på.  CT filmar så jag kan klura till Torsdag vad jag vill ändra. Bra att se det från C. 
17.8 Onsdag
Red en kort stund på fotbollsplanen och mest i galopp i lätt sits men även piaff-passage och passage-trav. Fin och spänstig :)
18.8 Torsdag
CT hit på fm och filmade igen. Red lite långsammare idag och tyckte han var jättefin i stort sett hela programmet. Ska bli så roligt att få starta och se hur träningen vi jobbat med bedöms.  Rosse fick duscha, alla kom in till lunch som vanligt och Veronica såg till att de kom ut på kvällen en timme. Tack :)
Jag hade full kväll med elever på Salvartorp. 

19.8 Fredag             
Tävlar Intermediaire A på Gripen. Trodde jag. Tyvärr var inte Rosse där. Sämst känsla någonsin inne på banan. Ja det var varmt men han har tränat fint i denna värme rätt länge nu så det kändes som om han hade aklimatiserat sig. Men icke. Så jag hackade mig fram med hur många dåliga rörelser som helst och så utgick jag på egen begäran. Riktigt ledsen efteråt för det stämmer inte med min bild av hur vi jobbar ihop. Jag begär inga stordåd utan det vore fint om han gick som till vardags, det skulle göra mig överlycklig oavsett vart i resultatlistan vi hamnar. 5 min är vad han ska gå i sina tre gångarter inne på banan. Ihop med framridningen är det 35 min. Till vardags jobbar han mer än så och har senaste tiden känts jättefin. Såå ledsen. Såå jätteledsen. Det är ridkänslan som gör mig så krossad. INTE resultatet. Jag som trodde att vi kommit igenom detta och var så glad i att få rida piff å puffklass igen. 
20.8 Lördag
Vilodag helt för Rosse. Luften gick ur mig efter gårdagen så jag gjorde annat under dagen och så var vi på Grisfest hos Rasmus och Christine på kvällen.
Tur som tokiga med vädret så festen i tält med lekar mm blev supertrevlig.

21.8 Söndag

Red ut en skrittsväng på grusväg och Emmastigen. skönt att bara lufsa omkring bland lingonen :)

22.8 Måndag
Vilodag för Rosse sedan länge inplanerat pga jag skulle ha tävlat hela helgen. Jag lämnade min bil på Service, hade sen frissatid, hem och fixa stallet å byta hagar och så till Coop 12-21. 
23.8 Tisdag
Sovmorgon till 7.30 för Veronica fodrade påväg till sitt jobb :) jag släppte ut 08.00 och fixade stallet klart. CT kom så jag red ett pass på banan för henne 9.00 och sen hjälpte jag henne med båda hästarna. Kadanz var magiskt bra idag :) Jisses vilken häst han är !
Slangen är svårare med bärkraften och formen men går sakta framåt iaf. 
Hästarna betar lunch i sommarhagen 3 timmar, sen flyttade jag tillbaka dem och gick hem för lunch själv. Lite pappersjobb och så vid 15.45 iväg och byta tillbaka till min bil, köpa foder och så till Näsbyholm för full kväll 17-22.

24.8 Onsdag
Idag är det dax för Tinneträning igen. :) Ska bli roligt :).

25.8 Torsdag

26.8 Fredag

27.8 Lördag 
Tävlade i Eskilstuna på fm i varmt och klibbigt väder. Rosse var riktigt fin på framridningen trots stenhårt torrt stumt underlag :). Jag gjorde ett bra jobb enligt min plan och trodde återigen att jag skulle kunna göra ett pers. Jag började rätt ok och första ökningen kändes riktigt fin :). Sen i upptagningen hamnade han bakom skänkeln igen och så var den fina känslan borta. Red på ren rutin och höll ihop det nästan. Av 78 betyg vart det 5 underkända varav tre kom i den andra piruetten som blev för samlad och tappade balansen. De andra två underkända betygen kom i travens högra volt som blev för låg och utan tryck.  Annars fick vi en 7,5,  27st 7or, 25st 6,5, 20st 6,0. Riktigt ok ändå !
28.8 Söndag

 

29.8 Måndag
Rosse och jag tog en skrittrunda runt Byringe på morgonen. Härligt kall morgon och Rosse kändes så pigg och fräsch. Skrittar genom hela kroppen och andas fint. Nöjd gick jag gärna till Coop 12-21 för idag började det regna vid 11 och jisses vad det regnade ! 
30.8 Tisdag
Härligt klar luft på morgonen, jag gjorde klart stallet och gick sen hem och gjorde 4 Lasagner innan klockan var 9.00. Bra va !
3 av dem ska med Lars till Norrland på fredag så de hamnade i frysen direkt. Den 4e ska vi mumsa på idag och imorgon :). 
Jag borde göra maten på morgonen oftare, är så skönt att den är klar när jag är hungrig för då ska det gå fort !
Kl 10 var jag på ridbanan och hjälpte CT med bägge hästarna. Klara till 12 och då fick Rosse jobba på töm med bommar och hinder. Han såg rätt stum ut i början men jisses va fin han var efter det jobbet. Såg loss och rejäl ut. Glad.
Skyndade mig hem kl 13, hann äta rejält med Lasage, plockade ihop mina saker och lite extra kläder och kl 14 satt jag i bilen påväg till Eskilstuna och träningar för 10 ekipage på Hagby. Klar 21.00 och hemma till Nattfodringen 22.00. Sen stupade jag i säng :). 

31.8 Onsdag
Vilodag helt för Rosse. Jag är hundvakt till Rasmus lilla Aina
07-18 och min fina mamma Inger kommer ner och sällskapar oss. Det blir mycket gå i skogen i den härligt klara luften.
Jag älskar sensommaren - hösten ! 

Rosseaus arbete Augusti 2022.