SEPTEMBER 2021 
Rosse fortfarande skadad. 

1.9 Onsdag
Rosse pleggad ute i sin lite större hage och nu verkar det ha blivit rätt. Han är lugn och äter sitt hö så han är ute hela dagen :)
Idag började Lars beskära våran fina Lönn på morgonen. Han säger att han gör det för att jag ska slippa kratta löv i år :) men det är fö att hjälpa trädet att kunna klara sig mot stormarna. Det känns vemodigt men ochså jättebra för utan trädet på tomten blir det jättekonstigt. Kluvet iaf :).
Jag har träningar på Salvartorp och sen Coop 12-21.

210901 Pleggad och större hage ger lugn.
210901 Pleggad och större hage ger lugn.
210904 Med skyliften bredvid ser man hur stort trädet blivit.
210904 Med skyliften bredvid ser man hur stort trädet blivit.
många traktorskopor blir fulla innan allt är borta.
många traktorskopor blir fulla innan allt är borta.
Annorlunda :(.
Annorlunda :(.

2.9 Torsdag
Idag kunde han vara ute hela dagen utan plegg :). Lena blev skodd och jag hade en jättebra dialog med Fredrik ang Rosses skoning och planen kring det.
Lars ringde från skogen och bad mig ta med en påse för han hade mycket kantareller där han röjde idag. Kul ! Mumsigt ! Glad !
Träningar på Salvartorp på kvällen.

3.9 Fredag
Lars åkte med Göte och Zingo till Norrland för att jaga en vecka. Med dit åkte även Kent och Roger så de får nog kul :). Jag fixar med båda hästarna på fm, räknar höbalar och lägger ut att jag vill sälja 150st. Efter 10 min är det sålt till Camilla Berg som hämtar på söndag. 2st köar om de ångrar sig. Skönt, men en usel höaffär för mig. Coop 12-21. och sen fodra hästarna. Kristin som är nere över helgen tog med Aramis så han inte skulle vara ensam hela kvällen. Rastad och klar när jag kommer hem alltså :) Tack !
4.9 Lördag
Mamma skulle komma hit tidigt så vi fick en skogsdag ihop men hon dök inte upp förrän till lunch så det blev bara några timmar. Vi tog med Aramis på första svängen i skogen. Vi hittade inget mer än lingon men kunde ändå käka kantarellomelett till lunch på det som jag plockade på torsdagen. Sen åkte mamma hem vid 15 eftersom hon skulle till vindö på middag. Jag kände mig rätt ensam på kvällen men satte fart  med att måla två dörrar till hallen så då gick kvällen snabbt iaf.

210903 Betar en stund som avbrott på dagen.
210903 Betar en stund som avbrott på dagen.

5.9 Söndag
Fixade med bägge hästarna på fm och körde Lena runt dammen. Rosse fick på sig sin sadel, benskydd och träns och så gick jag runt magasinet med honom. Han var så glad att få jobba igen :). Ser riktigt mallig ut med sadeln på. Tycker att han skrittar jättefint stundtals. Både i uppförslut och nedförslut. Glad !
Vid 13.30 kommer Camilla Berg och Kim och vi lastar ut 153 balar hö. Så då behöver vi inte gå till gymmet idag heller säger Kim :). 
Jag går med Aramis, duschar och sen åker jag till Hölö för middag hos en barndomskamrat Helen Harrfors :). Supergott och jättekul att ses igen efter 40 år !
Jisses vad vi surrade oss genom kvällen, jag var inte hemma förrän 23.30.
Tack Helen, ses snart igen !

210905 Morgonpromenad med Aramis
210905 Morgonpromenad med Aramis
210905 Helen Harrfors är kvällens kock.
210905 Helen Harrfors är kvällens kock.
hon bor fantastiskt :)
hon bor fantastiskt :)
Helen ägde Myggan som jag red jätteofta på gamla Djurgårdsstallet.
Helen ägde Myggan som jag red jätteofta på gamla Djurgårdsstallet.
210905 Vi göööör något !
210905 Vi göööör något !
210905 Dagens lunchgympa klar. Sålde 153 balar hö.
210905 Dagens lunchgympa klar. Sålde 153 balar hö.
210905 OKey, idag tar vi på sadeln och går runt magasinet. Kul !
210905 OKey, idag tar vi på sadeln och går runt magasinet. Kul !
210905 Det är fint i hallen :)
210905 Det är fint i hallen :)
210905 Han står bättre :)
210905 Han står bättre :)
210905 Bara lite vriden tå, men står på bägge :).
210905 Bara lite vriden tå, men står på bägge :).

Ibland går jag ut på Youtube och kollar på filmer som ligger ute. Häromkvällen kom jag in på gamla godingar som gav mig rysningar så bra de är. Här nedan får du 5 tips på fin underhållning :) Njut du med :).
Gärna på stor TV bild för extra effekt.

Sök på Patrick Swayze dancing with his wife Lisa. Mäktigt !!
Sök på Patrick Swayze dancing with his wife Lisa. Mäktigt !!
Helen Sjöholm med Du måste finnas. Vilket minspel, lova att du tittar på detta :)
Helen Sjöholm med Du måste finnas. Vilket minspel, lova att du tittar på detta :)
ÅRETS BÄSTA FILM ! se detta montage med konserten. Rysare.
ÅRETS BÄSTA FILM ! se detta montage med konserten. Rysare.
Dana Winner ska du se i just detta klippet. Makalöst bra :)
Dana Winner ska du se i just detta klippet. Makalöst bra :)
Darin i så mycket bättre med Apan i mig :)
Darin i så mycket bättre med Apan i mig :)

6.9 Måndag  
Stallet klart på morgonen, rosse ute utan plegg hela dagen. Träningar här hemma innan Coop 12-21.
7.9 Tisdag
Rosse fick idag på sig sadeln mm igen. Vi gick upp till sandgärdet och sen genom skogen över åsen och grusvägen hem. Jag tycker han skrittar på bra genom kroppen så nu kanske det är lite bättre iaf :) Glad !
Målar en vända till innan jag åker till Näsbyholm och har träningar på kvällen.

8.9 Onsdag
Efter frukost och promenad med Aramis åker jag 7.30 till CT och vi rider ihop :). Jag satt på Dianella för första gången, i min sadel eftersom CT bara har en. Det var såå kul att rida igen :) och på en så fin häst dessutom ! Tack !! Fixar stallet vid lunch, det är jättevarmt men Rosse får ha sitt flugregntäcke för då känner han inte flugorna. Jag skyndar hem, går med aramis, duschar och åker sen till Strängnäs och Planås ridhusbygge för nu ska vi lösa hur hela hennes övervåning ska byggas :). Såå kul att få vara delaktig i hennes bygge :). Först planering och logistiken runt foderhantering och sadelkammarens bygge och nu hela övervåningen. Undervåningen blir dels dagboxar men oxå groomspiltor som jag föreslog. Dörrar i sargen för hinderförvaring har oxå kommit på plats, samt förberett för en hel spegelvägg. Kul !
Gjorde sen ärenden på vägen hem. Promenad med Aramis, äta, städa, fixa bloggen och nu upp till stallet för nattfodring :).

9.9 Torsdag
Fixade stallet på morgonen, målade klart dörrkarmen, städade prylar hit och dit, tvättade några tvättar och lagade sen en form fläskpannkaka som jag bjöd Åsa på lunch med. Jättetrevligt med lunchsällskap och så tog vi en hundpromenad på åsen efteråt. Det gör vi om !  Jag badade Rosse på em för det var 22 grader ute och han rullar sig konstant i dammet. Försökte ha honom i sjukhagen och beta medan han skulle torka men det gick inte. Han blev jätteirriterad på de 2 ! flugorna när han var naken. Träningar på Salvartorp på kvällen. Städade lite till innan jag gick och la mig.
10.9 Fredag
Upp på morgonen och gick morgonpromenaden med Aramis till stallet så jag kunde fixa klart fodret innan jag susade till CT för att rida Dianella igen :). Såå kul :). Var tillbaka i stallet hemma 9.10 så jag hann både göra klart boxen och gå en sadelpromenad med Rosse runt fotbollsplanen. Han var riktigt taggad och nästan lite het :). Jag blev glad av honom idag, han skrittade mycket bättre och stod inte något med avlastning efteråt. Hän ÄR bättre :).
Lite gladare idag ! Åkte till Coop 11.30 - 17.00 och när jag kom hem hade Lars och hundarna kommit hem igen. Skönt. Vi tog en hundpromenad på kvällen, käkade lite och bara hängde med varandra. Jag nattfodrade och sen godnatt.

11.9 Lördag
Jag hade stallet klart vid 6.50, sen hem och pappra vid datorn en stund innan det var dax att gå tillbaka till stallet. Promenerade med Rosse en kort eftersom Jag ska till Hista och ha träningar och sen till Coop 15-21. 
12.9 Söndag - Torsdag 30.9
Tyvärr tog jag mig inte tid till att skriva dagligen i bloggen så nu sammanfattar jag bara det som jag kommer ihåg.
12.9 Träningar på Salvartorp fm och sen Coop 15-21. Rosse vilar helt.

210906 Står bra på morgonen.
210906 Står bra på morgonen.
210909 Nybadad
210909 Nybadad
210910 Hos CT och rider Dianella.
210910 Hos CT och rider Dianella.
Fantastiskt fin gåva av Tina :) Tusen Tack !
Fantastiskt fin gåva av Tina :) Tusen Tack !
210910 Sadelpromenad
210910 Sadelpromenad

13.9 Måndag 
Rosse fick jogga på töm på banan idag i alla tre gångarter.
Kort pass men han såg rätt fin ut :)
14.9 Tisdag  Återbesök på Hölö och nu behövs ingen ombehandling utan vi satte en rehabplan som innefattar att Rosse ska tillbaka till Equiterapeut Linda i morgon och få en plan av henne. Rosse fick även djupvågor på båda sidor ländryggen. Träningar på Hagby på kvällen 
15.9 Onsdag Tillbaka till Hölö och Linda jobbade igenom Rosse rejält och gav mig ett gäng övningar och tips som jag ska använda så mycket jag hinner och förmår. Känns hoppfullt :). Coop 12-21.
16.9 Torsdag  Jag åkte till CT på morgonen och red Dianella. Rosse vilar men några av övningarna vi fick jobbade vi med iaf. Stå med benen på ett visst sätt, dra i svansen tio ggr på varje sida för knä och bukmuskel, svänga halsen åt olika håll och upp och ner med hjälp av godis.  Jag hann ut i skogen och hämta svamp som jag sett på promenaderna. Galet mycket i år :).
Träningar på Salvartorp på kvällen.
17.9 Fredag Promenad för hand runt Valnarstorp med Rosse på morgonen. Lite rykt och lite övningar efter. Coop 12-21.
18.9 Lördag  Rosse promenad Emmastigen. Jag ser bara alla svampar så måste ta mig tid att ut och plocka :). På EM var jag till Näsbyholm och GRIPENs ponnytävlingar för att skriva åt Carolina som dömde. Kul !
19.9 Söndag Träningar på Salvartorp och hemma på fm. Annelie Ekman klämde på Rosse och strechade honom lite. Intressant :). Hon är travtränare och de har ju som bekant koll på lite andra saker än vi ridfolk. Det var även av henne jag köpte bussen :). 

För er som inte varit på mitt jobb på Coop Mariefred tog jag två bilder på taket i vår unika byggnad. Hur många butiker har ett välvt ljusblptt himmelstak med stora fina målningar av stadens sevärdheter ?? Kom gärna in och hälsa på och se dem live. 

210914 Hölö och djupvåg
210914 Hölö och djupvåg
210916 Nu börjar det bli mycket i skogen :) Rena skördetiden !
210916 Nu börjar det bli mycket i skogen :) Rena skördetiden !
Tågstationen Kyrkan och Ångbåten Maja.
Tågstationen Kyrkan och Ångbåten Maja.
Gripsholms Slott
Gripsholms Slott
210918 promenad
210918 promenad

20.9 Måndag Åkte till CT och red Dianella på morgonen. Roligt att rida ihop helt klart ! Rosse och jag promenerade Åsen innan jag åkte till Coop 12-21.

På kvällen mötte jag upp Veronica i stallet för att titta på Yra som vid intaget från hagen gjort en tvärbroms och sen stått på tre ben.
Carina som såg det gjorde sen allt rätt genom att få in henne till spolspiltan och kyla benet med slang. När jag och Veronica kom från våra jobb vid 22 tiden var Yra stående på tre ben men hade legat ner. Jag insåg direkt att detta var en senskada av stora mått. Kyla och stilla med stödbandage sa jag till Veronica. Veterinär ut imorgon. Skit . Jäkla skit. Stackars Yra och stackars Veronica. 
21.9 Tisdag  Vet ut till Yra, och konstaterat svår senskada. Pga svullnad får hon vänta några dagar på att ultraljuda skadan, men hon ska inte flyttas ur boxen så kyla benet ska ske i boxen. Hon får såklart smärtlindring och desssutom förebyggande för magen. Rosse står idag inne på fm för att sällskapa henne så det inte blir så oroligt när alla går ut. Jag gör Rosses övningar och han står på plattorna ( jag fått låna av Nina W ) medan jag ryktar. Vi tar sedan en promenad runt Valnars och sen hade jag träningar på Näsbyholm på kvällen. Efteråt gick jag en kort promenad i mörkret med Rosse innan nattfodringen.
22.9 Onsdag  Träningar på Salvartorp på fm sen vid lunch fick Rosse en promenad runt Valnartstorp ihop med Carina och Gurra :). Jisses vad han skrittar stort Gurra. Vi fick kämpa för att hinna med :). Lena inne och sällskapar Yra under tiden. Sen fick även hon en promenad såklart. Jag var ledig på kvällen så då tog vi med alla hundarna ut i skogen för att plocka så mycket lingon vi hann med innan mörkret. Min fina mamma kommer inte få tid att plocka sina lingon i år då de är bortresta mycket just denna tid. Hon är tex i Cannes just nu. Jag ska frysa in lingonen och ge dem i present till henne då hon fyller år 25 nov :). Vi plockade nästan en hel godisburk så det blev toppen :). Hon kommer bli superglad :)
23.9 Torsdag  ÖSREGN hela dagen så det blev en vilodag för Rosse och jag gjorde annat nyttigt. Träningar på Salvartorp på kvällen.
24.9 Fredag  Tömkörde runt Magasinet och Rosse tyckte det var kul och blev riktigt uppspelt :). Ser fin ut bakifrån och lutar inte eller är sned. Kanske går det vägen iaf :). Jag hann plocka lite svamp innan jag åkte till Coop 12-17.
På kvällen slöade Lars och jag efter att vi gått en hundpromenad som Lena hängde med på. 
25.9 Lördag Tömkörde Rosse runt stigarna vid fotbollsplanen på morgonen. Hann ser bra ut bakifrån och ville även trampa lite av sig själv på gräsvägen där vi brukade ha den övningen förut :) Kul !  Jag susade sen till Hista för träningar innan Coop 15-21.
26.9 Söndag  Träningar på Salvartorp på fm. sen tömkörde jag på banan i alla gångarter  20 min. Han höll galoppen, ville vara i balans och i form och han såg fin ut :). Jippiee !!  sen Coop 15-21.

 

210920 Lånat dessa balanslattor av Nina en tid nu. verkar hjälpa alla småmuskler.
210920 Lånat dessa balanslattor av Nina en tid nu. verkar hjälpa alla småmuskler.
211021 Fina Yra. Så sorgligt.
211021 Fina Yra. Så sorgligt.
210921 står bättre och bättre :)
210921 står bättre och bättre :)
210922 Promenad med Gurra och Carina
210922 Promenad med Gurra och Carina
210924 Tömkörd och nöjd
210924 Tömkörd och nöjd

I skogen fullkomligt sprutar det upp svamp och jag skyndar ut så mycket jag hinner :) ! Eftersom vi själva bara äter gul kantarell åker jag med alla de andra till Christine på MEGs. Så har vi gjort i många år nu och i utbyte åker Lars dit och käkar lunch när han jobbar i närheten. Vinn-Vinn för oss alla !

27.9 Måndag  Morgonpromenad på Åsen och sen hade vi koträning :). Alla möten med kor som blir trevliga möten är bra. Rosse e rädd men nyfiken på samma gång :) och nyfikna är även korna så först kom en och sen kom allihopa :). Sen åkte jag till Frissan inna jag jobbade 12-21 på Coop.
28.9 Tisdag  På morgonen promenerade Rosse och jag Emmastigen, det är så härligt ute nu. Jag älskar hösten. Hög klar luft, lagom varmt, mjukt i marken, inga flygfän, massor av svamp och så fina färger !! Härligt !!
Idag kom vet och ultraljudade Yras sena, Bilderna skickades även till Flemming för ett utlåtande och tyvärr blev det som vi trott. Inget att göra. 
Så galet sorgligt. Fina Fina Yra. Stackars oss alla och Rosse som nu ska klara sig utan henne. Jävla skit. Så onödigt. Ledsen. Jätteledsen.
Träningar på Hagby på Em-kväll. 
29.9 Onsdag  På morgonen tömkörde jag Rosse på banan i alla gångarter och lite längre. Han ser ut som han igen och jag blir så glad av att se honom jobba igen. Galoppen ser jättebra ut åt båda håll, och avbrotten till trav ur dem är jättefina igen. Jippiee !! Först till Salvartorp för träningar och sen till Coop 12-21. När jag nattade kom Veronica och sa att imorgonbitti åker Yra till himlen. Bra med snabbt beslut och handling nu när inget finns att göra. Jag sa hej då till Yra och var såklart ledsen. Men men, så är det ibland. 
30.9 Torsdag  Hästarna fick vara inne på morgonen tills Yra hämtats. Allt gick bra och Rosse såg genom fönstret vad som hände och förstod att Yra åkte. Han stod sen i sin hage och tittade efter dit lastbilen åkt. Han gnäggade hela fm då och då men var lugn och kunde vara ute. Veronica kom tillbaka till stallet och fixade med boxen och sina grejjor. Hon hjälpte mig sen att sitta upp på Rosse så jag kunde rida honom i 15 min på banan och i alla gångarter ). Jippiee ! Han känns som en slö turisthäst men han känns ok och jag känner ingen oroande känsla. På kvällen hade jag träningar på Salvartorp. 

210927 Hej !
210927 Hej !

Årets Breeders på Flyinge gick av stapeln sista veckan i September
och jag har varit inblandad i träningen av 2 ekipage i år :)
Carolina Mörk och Fawkes ESS gick 4-årschampionatet med 73,800% vilket räckte till plats 34 av 63.
Pernilla Jennesäter och Delecto QRE gick femårschampionatet med 75,200 % och plats 14 av 45.
Stort Grattis till hela teamen runt dem. Fint jobb !!

Carolina Mörk och Fawkes ESS foto Roland Thunholm
Carolina Mörk och Fawkes ESS foto Roland Thunholm
Pernilla Jennesäter och Delecto QRE
Pernilla Jennesäter och Delecto QRE