MARDOCS BLOGG JULI 2016
1 Fre

Jag har hand om Emmas labrador TRIXA i helgen då både hon och Rasmus är borta. Blir extra promenader flera ggr /dag då hon bor i stallets hundgård för att hon löper. Jättetrevlig och superlydig.
Idag tömkörde jag Mardoc själv :), och gav därför 2 streck plegicilpasta. Jag ska nog inte göra detta med min axel men jag bara måste börja jobba Mardoc på något vis nu. Bjudningen är usel men jobbar på med sina 4 cavaletti i alla gångarterna på stor volt. Fick till det helt ok men så vidare värst kul ser det ju inte ut.
Charlottes Ballando flyttade hem til sitt stall idag, kul för dem men vi alla kommer att sakna dem.

2 Lör
Idag blev det helt enkelt inget gjort, de betar hela dagarna i stora hagen  och vi hade gäster. Dessutom brakade ett rejält åskoväder in med störtskurar.
 
3 Sön
Idag satt jag upp och red en kort stund på banan i Veronicas sadel som jag varit lite nyfiken på. Den låg tyvärr inget bra och mina knän trängdes på ett sätt som jag kommer att bli missnöjd med. Synd.
Det var svårt att sitta upp men jag hade återigen pleggat lite för att kunna klara av det hela. Mardoc känns inge rolig, dålig bjudning och tvekade att fatta vänster galopp några sekunder. Likaså ville han inte svänga höger en gång utan det blev en fördröjning på ett par steg. Galoppen i vänster varv känns dock bättre än den i höger varv som är lite kantig. Trist.
Jag och Lars tog sen med oss Zingo ut i svampskogen och det blev ett lass med små kantareller :) Mums.

ZINGO som är vår sedan Juni 16 :)
ZINGO som är vår sedan Juni 16 :)

4 Mån
Idag kom CAMILLA BERG vid 10.30 och red ut Mardoc i en timme i skogen :). Perfekt dag då de flesta jobbar och solen sken med lätt vind. Plegicilpasta 2 streck för säkerhets skull. De skrittade iväg tillsammans och kom tillbaka tillsammans :). Alla gångarter ridna och inget tokigt. Lite fumlig med fötterna som jag vet tillhör plegicilet. Härligt att jag nu kan få hjälp att rida runt i skogen :) Nästa gång onsdag morgon bestämde vi.

Tis 5
Idag ville jag sitta upp och känna hur han känns. Borde inte för axeln och för att jag vet hur ledsen jag blir och hur ont i magen jag får när han känns kraschad, men jag ska till Jonas om en vecka på Torsdagen och ska ju försöka förmedla vad jag upplever. Red utan pleg och kunde skritta 5 varv och trava 4 utan bjudning och med känslan av att han har handbromsen i. Att svänga är inget han vill så jag red bara fyrkant och stora kurvor. Efter dessa varv sa han sen helt enkelt stopp. Jag drev ju såklart på och då ställde han sig käpprakt upp minst 100 ggr kändes det som men det kanske var 10. Jag kom helt enkelt inte av för han bara gick upp igen.
Bestämde mig för att inte rida honom mer. Någonsin. Hur jag ska göra nu vet jag inte, men Camilla får ta ut honom i skogen så länge jag har råd. Sen får vi se. Jag är bottenlöst ledsen. Jag har haft honom i 8 år och han har alltid jobbat på oavsett om det varit svårt eller lätt. Han har gjort många mil utbildning trots att detta som känns funnits där hela tiden men som vi lirkat oss igenom och hittat ut ifrån. Men nu är det verkligen stopp.

Ons 6
CB kom på morgonen och red honom på deras runda i skogen och idag gick han opleggad. Krånglade lite precis vid skogskanten men sen gick han fint hela tiden. Camilla kom hem från skogen med ett flin i ansiktet som jag känner igen :). Hon blir mer och mer fäst vid att rida honom, och berättar glatt att det är så häftigt att rida en häst som man känner har så kapacitet och som har en sån kraft :). Gläds med dem och jag förstår ju känslan, det är därför jag slåss med alla medel för att få honom på fötter igen. Rakt fram är det ok ju, och i skogen hittar han ju bjudning och nyfikenheten kommer tillbaka. Han är ju så fantastisk att rida när han är sån.

Efter ett par timmar i hagen kom Mardocs Equiterapeut Angelica för att känna på honom. Hon var hos Mardoc första gången precis innan jag åkte till Scint och Jonas, och idag tyckte hon att han var knappt märkbart bättre i de stela bogarna speciellt vänster är stum, han visar fortfarande smärta i ryggen även om det är mindre och han kan höja ryggen något mer än sist men fortfatrande inte normalt. Hon tittar på honom longerad innan hon jobbar och han hänger ju fortfarande på framdelen för mycket. Trist men bra att ha även hennes ögon på honom.

På kvällen var det gårdsjobb för mig, Lars och Zingo :) !
Först var det olja altanen och dörren, sen ta emot en pall spånpellets, sen var det ett gruslass som skulle ut på ridbanan och därefter var det puts av övervuxet gräs både vid ridbanan och bakom stallet. Som ni ser är det min fantastiske LARS och en annan kille som jobbar med dessa väl fungerande redskapen och jag latar mig med kameran :). Nåja, jag har ju opererat axeln och fungerar därför bäst som arbetsledare eller hur :) :) :) !

Tor 7
Släppte ut dem bakom stallet på morgonen och de fick högiva allihop. Det är molnfritt idag och jag tror inte de vill vara ute bland bromsen så länge. Bakom stallet har vi mer skugga i  hagarna så där dröjer det någon timme extra innan bromsarna anfaller. Jobbigt för alla typer av djur nu. Det blåste upp rejält så hästarna kunde vara ute hela dagen :). Inget jobb för Mardoc idag. Luften har liksom gått ur både Lars och mig.

Fre 8 -  Sön 10
Lars åker till Edsele över helgen med sin pappa och de tar med sig Zingo. Det skall röjas pass på jaktmarken = mata knotten som är vidrigt många där.
Jag valde att istället susa upp till min mamma Inger och tillbringa helgen med henne :). Vi har inte setts sedan före midsommar pga trafikproblemen i Södertälje men nu har det ju lugnat sig så då passade jag på.
Mamma bor i Hammarby Sjöstad och därifrån går båten EMELIE ända in till Nybroviken så vi började med en solig båtfärd in till stan, shopping och lunch med STOR räkmacka och sen EMELIE hem igen. Skönt att se staden och känna pulsen men lika skönt att ta båten därifrån :). 

Här i Hammarby Sjöstad bor Mamma. Härligt område :)
Här i Hammarby Sjöstad bor Mamma. Härligt område :)
Nu kommer Emelie från Södermalm.
Nu kommer Emelie från Södermalm.
Sthlm är så vackert sett från vattnet
Sthlm är så vackert sett från vattnet
MUMS :) Lunch i Kungsan.
MUMS :) Lunch i Kungsan.

På kvällen åkte vi ut till DJURÖ där mamma och särbon Kenneth har sitt sommarställe "Vita Huset" .
Här njöt jag skärgårdsliv med allt vad det innebär av god mat, sol och bad, båtutflykt och ännu mer sol.
Härliga dagar !

Sön 10
Rasmus hade passat våra hundar och Veronica + Lili hade månat om Mardoc som alltså inte hade gjort något mer än gått i hagen dessa dagar. Jag var hemma tidigt på söndagen för att har träningar. Mardoc fick mystid med rykt och pyssel. Jag började röja ur ena stalldelen för det är dax för tvätt och måla. Får se hur det går att skrubba med vänsterarmen :).

Mån 11
Jag fortsatte att röja rent och förbereda högtrycken mm, det blir spännande att se om jag kan göra klart idag för de hotar med åska och då tar jag in hästarna av säkerhetsskäl. kl 9 kom CB och red ut Mardoc en timme i skogen. Skönt för honom att få kliva runt bland träden och bjuda bara rakt fram. Ser mysigt ut och han sköter sig inom ramen av ok hittills :) smart för honom. En störtskur fick de på sig men ingen åska. Jag hann skura klart stalldelen och det gick bra med skurborste i vänster och svamp i höger. Sakta börjar axeln bli bättre, det är värst på nätterna fortfarande. Nu ska stallet torka ett par dagar och sen ska det målas :).

Tis 12
CB ska rida ut vid 8 om det är ok väder.
 Det funkade bra och även denna ridtur sköter han sig men idag var han lite bromsig en gång.
Ons 13
Idag kom CB 08.00 och red Mardoc på banan en kort stund så att jag kunde se hur han jobbade under ryttare nu när en månad gått sedan behandlingen. Jag konstaterar att han inte är riktigt ok hf, och efter att ha ridit fyrkantspår och diagonaler över låga kavaletti i galopp inser jag att han trots ryttarbyte och sadelbyte ( CBs hoppsadel ) har exakt samma fysiska besvär som med mig. Jag är rätt uppgiven inför i morgon. Jag tror inte det går att få honom fräsch igen.

Tor 14
Idag sticker jag och Mardoc tidigt hemifrån till Skåne igen.  Jonas Tornell ska få se hur han ser ut å klura på vad vi nu ska försöka med. Jag är ju som sagt rätt uppgiven.

Resan ner gick bra och vi var framme enligt planen en timme innan vår beh tid. Mardoc fick komma in i en box och äta hö, kissa och dricka. Idag var det Johan Lenz som var på plats, men han har varit med i alla beh och då vi ultraljudat bakdelen och sprutat ryggen. Han var väl påläst ang scintresultatet och den behandling vi gjort både före och efter den. Vi hade ett bra samtal och eftersom han inte svarat på behandlingen alls var det inte mycket de kan göra. Han palperade Mardoc och kollade hans rörlighet iryggen, konstaterade att han fortfarande har ont och att han inte vill höja ryggen utan vräker sig framåt exakt som innan behandling. Vi tog ut honom i longerhuset vilket var skönt för Mardoc efter den långa resan. Han fick trava på asfalt och där anar man nu en begynnande hälta hf precis som jag uppfattat. Både Jonas och Johan har ju varit förvånade över att han inte fått hältor pga avlastningen men nu börjar även de komma alltså. På mjukt underlag galopperade mardoc fint i vänster varv och bockade lite :), men i höger varv bryter han av efter en liten bit galopp, och här sparkar han oxå bakut rätt rejält ett par gånger. Ovillig galopp pga framhältan såklart.

Så vi tar det tunga beslutet att nu ger vi upp. Jag har ju anat vart det varit påväg men trots det hoppas man ju på underverk när jag har turen att ha Sveriges absolut bästa veterinärer som hjälper mig. Det är ofattbart.
Obegripligt. Overkligt. Jag är så bottenlöst ledsen. Jag verkligen älskar denna galna knasiga häst.
Fina Mardoc. Han får nu gå i hagen och skämmas bort med omvårdnad och rykt fram till det är dax för honom att lämna oss. Så ni som läser detta, ta hand om era hästar, njut av ert samarbete och glädjs med att ni har era friska hästar, det ändras så snabbt så slösa inte bort de stunderna :).

Jag har nu ännu mer tid att hjälpa er, och har tre boxar i stallet som jag gärna har era hästar i för tex kortkurs, utbildning, semestervakt mm och jag söker en ponny som kan vara sällskap åt vår andra installning YRA när hon nu blir ensam  i stallet tills jag hittat en ny häst som vill bli min.

Dammsug era kontakter och hjälp mig hitta någon som vill stå hos mig ett tag, och en häst till mig.

Den 26.7 dog Mardoc här hemma på Länna Bruk. Jag är otröstlig och vet inte hur jag ska orka vidare.
Anette.