BLOGG FEBRUARI 2016

1  Mån  CT

 Mardoc gjorde ett jättebra jobb idag, först med mig där han jobbade supefint med travarbetet och verkligen känns mer och mer på hjälperna i ett annat läge än tidigare. Camilla red sedan galoppjobbet och slutorna som vi nu ser ut att ha hittat lösningen på. Jag låter Camilla rida så ser jag och tycker hur vi ska rätta honom. När han förstår och klarar så får han massor av beröm och börjar nu ta det som en kul lek igen :). Lika bra att han blir säker innan Camilla lotsar mig på samma sätt som jag nu lotsar henne :).  Skitkul och intressant just nu.

2 Tis 
Jag red ett pass med focus på traven där jag lättare hittar lösningen. Jobbade mycket öppnor och slutor längst väggen och såg till att hamna helt rätt till vänster innan jag gick in i slutan. Jag känner att vi nu är lösningen nära :). Jobbar en hel del framdelsvändningar som jag tycker visar mig vägen för hur han ska kännas i travjobbet sen. Jag gillar verkligen den övningen som lösgörande för ryggen på honom. Avslutar med serier i treor och fyror. Fiiin.
Blev skodd på kvällen.

3 Ons VILODAG HELT. Alltid efter skoning och nu var det dessutom onsdag då han normalt vilar.

4 Tor 
Red ett pass med focus på rörelserna ur MSV A men utan krav på annat än att han skulle vara loss i bogarna och hålla sina samlade gångarter med ett lätt stöd. Riktigt duktig och fin acceptans i galoppen.
På kvällen Biolight i nacke och rygg av Mona. TACK :) !

5 Fre
CT på morgonen innan jobbet. Blev ett bra jobb som jag red själv även i de skarpa läget v sluta. Det har haft effekt med de olika jobb vi gjort och jag fick till det ok idag :) När jag kom hem låg Lars i sängen med frossa och galet hög feber. Influensan hade nått även honom. Stackarn är ursjuk !

6 Lör  Mardoc vilar helt för jag har träningar + RYTTARGALA ikväll :)
känner ingen influensa så jag åkte och hämtade familjen Glennhammar och sen till Eskilstunas Stadshotell där Södermanlands Ridsportförbund har sin Ryttargala för 2015. Det var en fantastiskt lyckad tillställning i en jättehäftig lokal, och Susanne Stenfors + Marcus Saranpää hade verkligen lyckats. Tusen tack för ert jobb och för min inbjudan. Jag fick på scenen ta emot mitt DM Guld för Seniorer ihop med Emelie Brolin - Silver och Emmy Carlsson - Brons. Kul att priset delades ut av Gela :) min fd arbetskompis i AGRIA och elev :).

Dessutom vann SARA GLENNHAMMAR årets ungdomsprestation 2015 vilket såklart betyder mycket för mig :)!

Så härligt ! och Välförtjänt :) !
Så härligt ! och Välförtjänt :) !

7 Sön  Vaknar tidigt och har lite ont i kroppen ... men det beror säkert på all dans igår ...  eller ?
åker till Mardoc och fixar boxen och maten + mat till morgon om ....
Rider och han känns glad och fin, själv har jag liksom ingen inspiration men som sagt jag partajade ju inatt...
Åker till jobbet till 15.00 och inser att jag bara vill sova. Jag ??.  I med Alvedon och Ipren och sen höll jag låg profil på jobbet medan min fantastiske kollega Emma stod för ruljansen. Hon pekade och jag gjorde för jag orkade inte ens tänka. När jag väl kom hem så stupade jag i säng och där låg jag till tisdag fm. Tack Mona för att du fixade min box och Mardoc på måndagen :)! Jag har ställt in jobbet mån, träningarna Tis, jobbet Ons och hoppas nu på att kunna ha träningar Tor kväll. SKITINFLUENSA.
På tisdagen innan lunch körde Lars mig till stallet och gick med Mardoc medan jag mockade mm. Måste ju röra lite på mig. Mardoc var såå laddad och övade piaff och galopp på tvären hälsade Lars när det kom tillbaka. Hoppas jag orkar lina honom i morgon. BUSE. När vi kom hem somnade jag i soffan bums och sov till mattdax vid 18. Nu sitter jag här och skriver dessa rader men känner att det är dax för lite zzzzzzzz igen. Godnatt :). 

8 Mån - 14 Sön
JA det tog en vecka innan jag kunde fungera halvskapligt och gå till jobbet igen. Mardoc reds av camilla 2 pass och longerades av mig 2 pass så det gick skapligt att hålla igång honom. Man JAG orkar ingenting, sover av utmattning efter jag varit i stallet och i ultrarapid fixat åt Mardoc. EN HEL VECKA !!!
Dock blev det intressant jobb när Camilla red och jag tyckte, tror vi kommit på nåt viktigt nu :).

15 Mån 
Idag ska jag se om orken räcker för mig att rida eller om det får bli tömkörning över bommar idag. Vill rida men orkar jag verkligen ?  Nä det blev tömkörning och ett rejält rörelsepass för Mardoc som var så pigg att han exploderade för minsta lilla. Jag hade fullt sjå att hålla undan tömmarna så att han inte skulle fastna med rambenen när hanbockade och hoppade såm en prutt i en papperspåse :) Skönt för honom att röra sig rejält, han såg fin ut när han väl lugnat sig.

16 Tis
Jag orkar verkligen inte. Känner mig som 100 år. Skittrist. Mardoc fick ridas av Camilla idag och det blev ett jättejobb där både Mardoc och Camilla var svettiga. Så roligt att följa deras jobb och Mardoc var jätteduktig när bogarna skulle ligga rätt i alla övergångar mellan skolor och vägar. Fin häst det här. Känns dock lite hopplöst att bara titta på. Blev gnodd med frottehanduk efteråt och det är favoritspa för Marren. Goding.
 

17 Ons
Idag tog jag mig samman och red :) Mardoc bjöd på en härlig muk och lyhörd ritt, känns verkligen som om jobbet går åt rätt håll. Red en hel del skolor, hörn och piruetter och han jobbade följsamt med mig. Jag orkade bara ca 30 min men det var såå kul :)!

18 Tor
Idag skulle jag rida för Camilla för att knyta ihop mig med det jobbet vi gjort men jag ORKADE inte rida !
Efter att ha försökt komma igång på morgonen fixade jag i ordnimng Mardoc och gick till Camilla. Men orken försvann så jag bad Camilla rida idag igen. De jobbade fint tillsammans så jag var såklart glad för det MEN ledsen för att jag inte orkade själv. Väl hemma igen vid 11.00 var jag tvungen att lägga mig och sova ett tag. Inte likt mig och det gör mig deppig. Kanske började jag jobba för tidigt i alla fall ? Det var långt pass igår 12-21 och jag fick ju 3 pallar dricka som jag tog rätt på. Min kropp var inte frisk nog för den fysiska belastningen helt klart. " När huvudet är dumt få kroppen lida ". Ikväll har jag fyra träningar, får vila till det och hoppas de ger mer energi in än ut. Inte fysiskt jobbigt i alla fall :).

19 Fre
Idag orkade jag rida ca 30 min och det var roligt :). Vi jobbade teman ur helgens klasser och ibland får jag en jättefin känsla :). Mardoc känns vaken och lite på tårna, ska försöka hålla hans humör på rätt köl hela denna vecka nu. Lite ängsligt är det allt att åka första tävlingarna med honom. Så skarp när han tänder.

20 Lör
Idag skulle jag normalt sett ha vilat Mardoc, men eftersom jag har dåligt om elever denna lördag på Hista tänkte jag byta vila till imorgon för min skull. Dumt. Jag red ett pass på en pigg och vass Mardoc, det resulterade i att han kopplade bort mig, spände ryggen och tog till sitt resande så fort det blev lite jobbigt. Då menar jag lite jobbigt. Jag blev såklart sur på honom och ringde Camilla som satte stövlarna på och kom ner till ridhuset och red. Om jag hade varit helt kry hade jag nog ridit mig igenom problemet men jag har inga marginaler alls just nu. Camilla lirkade och berömde och lät sig inte rubbas från sin position så till slut gick han riktigt fint. Men han var uppe med henne oxå så det var en sån dag. Såg i alla fall skitnöjd ut själv efter jobbet. Grrrrr.

 21 Sön
Vilodag och gick i hagen hela dagen.

22 Mån
CT 10.00 och jag kände redan när jag tog in honom från hagen att idag är han mjuk å mild :). Stämde bra och jag njöt av att kunna arbetsrida utan krångel och kompromisser. Riktigt fin och nu släppte klumpen i magen. Jag blir ängslig när han visar humör och tror liksom att han har ont osv. Därför är det skönt att han i samma arbete bara har det lätt och följsamt igen :). Det är ju inga nya saker vi jobbar med, utan balans och form som skall vara följsamt och avspänt. Klippte grisragg på halva han idag. Ni vet sådana där ensamma strån som helt plötsligt har växt ut lite här och där. Frambenen fick en puts oxå, men de har han starka åsikter om. Får ta andra halvan imorgon. Det snöade tätt vid lunch idag, och det känns som aprilväder mer än februariväder.

23 Tis
CT 10.00 och Mardoc var fortsatt mjuk i sinnet och ridbar i kroppen. Idag jobbade vi med att rida igenom det nya MSV A1 helt och hållet, och om jag missar att göra halt och rygga när jag tävlar på lördag så får ni glatt håna mig !
Hur svårt kan det vara ??  Nåja, Mardoc gick ridbart och fint runt hela programmet även om vi har lite plumpar här och var i bärighet och balans. Piruetterna känns mer ridbara igen men ibland sätter han sig lite för mycket så det gäller att han är framme för mina ben. Roligt i alla fall och vi promenerade i solen en stund efteråt.
Klippte klart och tog hem schabrak å lindor för tvätt eftersom han ska jobba på töm imorgon :).

24 Ons
Tömkörde på morgonen över min stardardbana av sockerbitshinder och Cavaletti. Mardoc börjar som vanligt med att roa sig på egen hand i krumbukter å blandade skutt med skruv :). Därefter gjorde han det bästa jobbet någonsin på töm och var såå fin att se på och mjuk i kroppen. Han ser så härligt nöjd ut när han är riktigt genomjobbad. På kvällen fick han sin första dos med Cavalor Calm somjag ska prova inför hemkomst och hagsläpp. Passar på nu innan starterna och ser om det kan ha någon effekt på honom. Inte likt mig men nu har jag fått så bra rek från rätt personer så jag tänker testa. Det vore toppen omhankunde slappna av lite så att han inte blir så dramatisk vid hemflytt framförallt. Berättar vidare framöver ...

Förresten, ni som läser detta, vi söker en till uppstallad ( eller två ) till Länna Bruk. Antingen någon med träningstänk och hästhållning som oss eller någon med tex två islänningar. Vi har ju fantastisk ridterräng, vår granne Mörtsjötorp har massor av islandsaktiviteter och vi har unghästutbildare Camilla Berg nära. Antingen är ni två som står kvar året runt eller så flyttar ni med till Dunker på vintern. Hör gärna av dig om du funderar.
I år planerar vi att flytta hem 1.4.

25 Tor
Strålande sol och -5 på morgonen som omvandlades till + 4 på förmiddagen :). Mardoc fick ju det lugnande pulvret i sin betfor igårkväll och jag kan nu meddela att det definitivt var en softare häst jag jobbade med idag.
Jag var hos Camilla och vi jobbade med delar ur St George och Mardoc var slow men inte slö, han gjorde sitt jobb jättebra men var lite mer slow i sitt humör. Jag kunde tom jobba vidare ur läget där han normalt använder sitt veto genom att knyta ihop och sen resa sig. Idag kunde jag rida framåt efter att han tecknat det läget vilket är STORT för mig. Jag slapp hamna i en återvändsgränd och bli satt ur spel, jag kunde rida vidare och belöna det svaret i honom vilket är så otroligt viktigt. När han får beröm blir han alltid lite mallig och hjälper bättre till nästa gång :). När jag senare i stallet mötte Kajsa och berättade för henne om pulvret googlade hon på innehållet som var deklarerat som naturliga ämnen utan skadlig efftekt på lever å njurar. Det verksamma ämnet förutom magnesium mm är Tryptofan som omvandlas till serotonin som hjälper en lugn sömn och ger ett jämnare humör.Kan med fördel ges till hästar som blir oroliga eller stressade vid tex tävling, resor och miljöombyten. Att vi nu sett att i en lugn hemmamiljö utan någon stressande påverkan så hade detta preparat ett lite sömnigt påverkan på Mardoc, vilket gör att jag definitivt ska använda detta under den perioden vi ska flytta hem. Troligen även till Lördagens första resa och start för året. Om han är lite FÖR slow i en MSV A gör mig inget, jag har ingen tro på någon placering ändå, däremot vore det intressant att se om han blir jämnare i humöret och inte tänder lika lätt som han normalt gör. Nåja, imorgon skall han nog inte vara påverkad längre så då får vi se hur han jobbar efter dagens resultat.

26 Fre
Mardoc kändes fin men lite seg idag. Vi jobbade med delar ur St George och det blev både bra och dåligt. Men jag beslöt att INTE använda mig av medlet på Lördagens start, hann känns så välrastad i kroppen så det borde gå. Skulle han nu va för vass på Lördagen kommer jag att rida med medlet på söndagen. Tror det blir en bra plan. Inte lätt det här :).  Jag hade lunchträningar idag och fick då fråganav Hannah W om jag inte skulle till Scandinavium och se WCfinalen ? Tanken har ju slagit mig att det är galet att inte åka ner i år och se alla som verkligen är BÄST, men såhär nära finns ju inte biljetter och hotell. Trodde jag.
Hannah trollade blixtsnabbt fram 2 biljetter till finalen på söndagen !!! Jippie !! Lars å jag sticker ner på Lördagen och hem på Söndagen. Vi tar bilen .
 På em när jag kommit hem igen käkade jag en sen lunch och hade Carl Hester och Charlotte Dujardin på TVn, inspirerande och sååå imponerad. Känns bra att få se Charlotte och Valegro Live om en månad :).
Utan hopp tog jag då tag i boendet och VIPS hade jag ett hotellrum 7 min från Scandinavium och priset under tusenlappen :)  Vissa dagar är liksom bättre än andra :)!!

Carl Hester var mitt lunchsällskap idag :)
Carl Hester var mitt lunchsällskap idag :)
Bokat :) ska bli såå roligt :) !!
Bokat :) ska bli såå roligt :) !!

På kvällen stack Lars in till Strängnäs och Bowlade + käkade med grabbarna, passar bra när jag fixar innan tävlingen imorgon. Han meddelade att han satt PERS i Bowling på 181 !!! Galet bra :) !
Fick mina starttider och på Lördagen startar jag 17.52 och på Söndagen 16.23 . Känns helt ok.
Pirrigt. Kul. Förväntansfull.

27 Lördag  -4 och strålande sol :)
Mardoc fick jobba på töm på morgonen för att röra lite på sig, såg fin ut :).
När jag packat allt och flätat lastade han sig själv utan att fundera :). Han har inte åkt sen vi flyttade till Dunker i November so det var duktigt. Kanske tyckar han det är lite kul att åka igen för han stod blixstilla hela vägen förutom att han trampade lite och gnäggade när jag hämtade upp Lars på vägen utanför oss. Skönt att ha Lars som groom, han håller rätt på både mig :) och Mardoc.
Nu kommer ni bli sura ... jag är det i alla fall ....  INTE ETT FOTO tog någon av oss på dessa två dagarna !!!
SKANDAL. Så det ska inte upprepas jag lovar. Vi var nog mer nervösa än vi anade själva.

Nåja, Mardoc var spänd i kroppen när jag satt upp men jag fick ändå ha benen intill. Jag travade i låg form länge innan han började andas och slappna av lite. Men inget vasst eller tokigt bjöd han på så det var duktigt :).
Jag kunde rida lite lösgörande rörelser men han höll hela tiden nivån på att jag lite fint fick BE honom OM han möjligtvis skulle kunna tänka sig att göra en volt etc. Han svarade ja på allt men hade ett veto redo. Då får jag rida försiktigt ska ni veta, annars får jag skäll av honom :).

När vi kom in på banan blev han allert men också lite rädd så då spänner han upp sig och ser rätt ball ut men är som en stock att sitta på. Men inget hände och jag tempoväxlade hela tiden innan start för att förslka få honom på hjälperna. Tyvärr vart hela klassen precis så, PÅ och AV men utan katastrofer. Bara jämnt dåligt. MEN han stod inte på bakbenen även om det var ytterst nära i vänsterslutan i galopp vilket gjorde att jag fick manövrera för fullt och glömde vägen. Skitpilot. Men det var inte halten och ryggningen jag glömde så ni får inte håna mig som jag lovade tidigare i veckan :). Nåja, vi kom ut på 62,9 så nosen över ytan i alla fall :). Och han var snäll :) !
Åkte hem lika stilla så det var nog rekord :).

28 Sön  - 6 och strålande sol :)!
Började morgonen med att putsa och packa allt innan jag lät Mardoc gå på longerlina i 20 min och röra på sig. Sen hade jag tre elever innan jag skenade hem för att äta och byta om. Enligt planen hade jag 40 min på mig hemma så Lars hade maten klar när jag susade in :) " En lydig man är en lycklig man " det vet ni ju alla eller hur :)! Lars följde med bort och hämtade Mardoc och så körde han oss till tävlingen. Mardoc var jättefin och kändes snäll och inte så mycket på sin vakt idag :) och jag hann tänka att den här känslan är ju vad jag letat efter i alla år och nu har jag den på framridningen :)!!
Och den följde med in på banan :)!!!  Jag fick då lägga om min plan lite för det är känsligt med en plötsligt mjuk och lyhörd häst, och alla de små saker som inte var så bra att vi fick över 6 berodde BARA på mig idag. OCH en felridning igen :( men som denna gång var annorlunda för jag glömde ingenting utan var TVÄRSÄKER på att jag red rätt så det tog ett tag innan Lena Winman som satt som C domare lyckades övertyga mig :) Ha Ha :).
Den felridningen kostade mig placeringen i Nationell ST George och det är verkligen RÄTT ÅT MIG :(.
Mardoc var det inget fel på, han gjorde som jag red idag.
Som plåster på såren över bilder mm ska jag se om jag kan lyckas ladda upp filmen här så småningom.

Tusen tack LARS för din support och hjälp i helgen :)!!

29 Mån
VILODAG SÅKLART :)  Bara lite rykt och mys.
 

Sammanfattning Februari:
Vilodag utan arbete alls = 5
Promenad för hand 40 min inomhus = 0
Tömkörning utan redskap = 1
Tömkörning med bommar och hinder = 2
Hoppat uppsutten =  0
Ridit självständigt = 5
Tränat för CT = 5
Massage + Biolight =  3
CT ridit  = 6
Tävlat = 2