AUGUSTI 2015
1 - 5  försvann i en rasandr fart !
Lör 1 och Sön 2  red jag på morgonen luga runda pass med planen att ha honom framme för skämkeln och ok i formen. Mardoc känns lite gubbig de stunder han inte är på tårna, han har helt enkelt lite semesterläge i kroppen som ska startas upp.

Mån 3  och Tis 4  red jag mest galopp och övergångar trav-galopp trav. På tisdagen red jag lite olika steg i galopp och han kändes jättefin när jag minskade, men den korta filmsnutt Lasse filmade visade något helt annat , vilket säger mig att när Mardoc presterar det han kan  nu ligger lååååångt från den form han var i för tre månader sen. Bara jobba på.
Kanske påverkar min snuva som ligger i kroppen och stör mig, för det känns lite håglöst just nu.

Ons 5 blev en vilodag i hagen.

Tor 6  red vid 10 och då hade Mardoc varit ute sen frukost vid 6. Det är så skönt att åter kunna släppa ut honom på morgonen så att han får äta sitt frukosthö ute. Idag är det varmt igen och då blir Mardoc slow. Han jobbade nöjt och lydigt i allt jag bad om, men slow och eftersom jag har feber blir det ju jobbigare för mig än honom då :). Fin galopp åt båda håll, han riktigt driver rakt fram under sadeln. Red mest rund och stora bågar / volter. Sen blev det segdag för mig, har liksom ingen ork och lust med nåt trots det vackra vädret .

Fre 7  Red på fm ett pass med mycket galopp. Känns fin men seg i värmen. Charlotte kom och hälsade på, jättekul att hon med familj flyttar in på Länna Bruk i oktober :).

Lör 8  SORG. Bästabästa JOSSAN avled i morse efter sin hemska kamp mot cancern. FUCK CANCER.  Svårt att begripa. Mina tankar går till Crille och barnen. Ååå vad jag saknar henne.
Idag var det dax för det första lördagsjobbet i lina över bommar på tre månader :) Mardoc gjorde som han brukar och brakade loss som en tok i början, dock var han inte i en enda bom så han har verkligen koll på benen :). Efter någon minut var han åter samtalsbar och jobbade då jättefint med bommarna i trav och det lilla hindret i galopp. Jag behövde verkligen se honom jobba igen, han ser verkligen fräsch och fin ut !

Sön 9  SISTA SEMESTERDAGEN för Lars och mig, sovmorgon till 10 och sen en slödag i solen. Likaså för Mardoc som gick i hagen från 06 till 17.
På kvällen red Lars en tur på Boss :). Det var 20 år sedan han sist red men det var som om det var igår :). Jag joggade bredvid !

Mån 10 Sol och 25 grader varmt, jag red innan lunch och Mardoc var fin men seg i kropp och knopp av värmen. Det är inte hans väder helt klart.
Idag var jobbet att rida x vägen med 8 m voler vid x och det blev till slut ganska bra både i trav och galopp. Jag gillar den här övningen för den innehåller allt. Min bana var nyharvad och då kan jag verkligen kolla hur han spårar i volterna, och det såg kanon ut :) Be mig att visa den här övningen nästa gång du tränar !
Ringer Fredrik ang skoning denna vecka.

Tis 11  Idag var det galoppjobb på schemat, och det vart många fattningar ur både skritt och trav samt avbrott likaså. Ibland får jag ett härligt sug i fattningarna och även bärighet i avbrotten men det är oftare lydigt men lite platt. Vi har tappat mer kondis än teknik så nu gäller det att långsamt öka frekvens och tid på träningen igen. 30 min hittills ska bli 45 min framöver. Passar på att promenera runt magasinhagen efteråt ett par dagar nu, snart kommer fåren dit och då får vi gå åt andra hållet igen :)!
Idag startade jag upp träningarna på HISTA igen, roligt att möta ekipagen efter sommaren och fick en ny elev Maria med en STJÄRNHÄST vid namn Ramses :). Gått i Tomas Ericssons 4-spann i massor av internationella tävlingar. Jättefin :)!

Ons 12  Migränmorgon så jag släpade mig till stallet kl 06.00 och släppte ut men sen däckade jag i sängen till 10. Synd när vädret är underbart och det är svalt på morgonen, vill helst ha ridit klart till 10. Men men, nu vart det att rida i värmen. Mardoc var jättefin och vi jobbade med sidvärts idag i alla gångarter. Dels längst staketet och dels på volterna. Saknar lite tryck bakifrån men han gör det han blir tillsagd och jag kommer till ridning framåt så troligen är det ok. Jag ska i nästa vecka åka till Camilla och stämma av jobbet, vill ha ögon och speglar.

Tor 13  blev en vilodag i solen för Mardoc. Borde haft vilodag igår men det blev idag istället :). Jag och Camilla Toll var i skogen och plockade kantareller :). Mumsigt:). På kvällen träningar i Dunker och som alltid är det nyharvat och nyvattnat när jag kommer med eleverna. Proffsigt och jag hoppas ni alla packar in er i släpen åker till mina träningar där, det är värt resan att få rida på riktigt bra underlag och i lugn och ro. Mitt favoritridhus helt klart :)! Fredrik kan inte komma och sko före tisdag 09.00, och hoppas de sitter kvar till dess :).

Fre 14 
Red ett pass med öppnor som tema , och att hitta driv i dem. Fick faktiskt till en riktigt bra känsla och lite sug i sadeln till slut :) speciellt i v öppnan som annars varit svårt med både takt och spänst. ska rida dem på fart ett tag och se om det kan hjälpa. ska bli skönt att titta i speglar på måndag. Eller inte. :).

Lör 15  Idag var det longering på schemat och det blev vid lunch efter mina lektioner och före EM på TV:). Mamma är här och plockar lingon medan jag har träningarna, vi får en TV lunch ihop idag.
Idag såg Marren inte så bra ut som förra gången utan lutade och genade och var allmänt oelastisk. Det märks nu att han är i jobb igen och att det och värmen tar på honom. Han travade plikttroget sina bommar jättefint, då der han gymnastisk ut, men i övrigt var det inget att se på.
EM var idag en konstig tävlingsdag med många "stolpe ut" ritter.
BÄSTA Tinne red ett jättefint program och blev 6a, ska bli härligt att se dem i Kuren imorgon :) Håller tummen STENHÅRT !!

Sön 16  Idag var det slödag för Mardoc som gick med näsan i marken hela dagen och lapade sol.
Bästa Tinne red på över 80% och var 6a i Kuren i EM. Tänk er själva !!
prestera över 80% och det räcker inte ens till placering :) Vilken enorm nivå de håller alla i toppen. STORT GRATTIS TILL ALLA :)!

Mån 17  idag åker vi till Camilla på morgonen, ska bli intressant att se vad dagens träning har att ge. och få se i speglar :) semesterpluffsiga oss :).

SÅ HÄRLIGT att få "vara igång" igen :) !  Vi lastade och åkte vid 8.30 och Marren stod tyst hela vägen :). Ridpasset gick ut på att stämma av jobbform och nivå, och det var ok men hela tiden lite mer bakknä in. Dessutom vart skolorna i båda varven lite strama i yttersidan så fram mer på ytter speciellt i vänster. Galoppen bra men lite mer bakknän och manke speciellt i vänster varv. Nyttigt och kul :). Vi var båda två utan flås och det tar sin tid att hitta tillbaka. Mer promenader för båda Marren och mig !

Tis 18   SKODAX 09.00 och därför vilodag idag istället för onsdag.

Ons 19 började med migrän så jag startade dagen med medicinering som fick verka medan jag morgonfodrade och släppte ut hästarna. Nu börjar det bli kalla morgnar och dimman skymde sjön. Det blir liksom lite trollskt när man går runt i dimma. Solen värmde snabbt så när jag släppte ut hade vi fri sikt under dimman.
kl 10.30 var jag tillbaka i stallet utan migrän, och red när det var som varmast. Mardoc känns som 100 år och jag rider plikttroget mina övergångar och jag måste erkänna att speciellt roligt är det inte just nu.
Igångsättning efter 3 mån tar tid, och det är bara att härda ut !.

Tor 20  idag ska jag åka 09.00 från stallet med BOSS i trailern. Vi ska till klinik och kolla upp samma gamla orenhet IGEN. Den har aldrig riktigt försvunnit men heller inte ökat trots att han jobbar riktigt fint stundtals. Men jag klarar inte riktigtav  att se att han har något som besvärar honom så nu åker jag igen men till en annan veterinär på samma klinik. Det vore så bra att få veta vad det är för skada/förslitning han har så att vi kan handskas rätt med det. Goa Boss.
Mardoc fick vila.
Boss 1 grad halt hb knä och dessutom halt vf som en avlastning av knäet.
Eftersom det är samma skada och ser lika ut så begärde jag röntgen och ultraljud av knäet. Lite nedslipad kant och förtjockat ledbrosk med små fläckar förbening. NU vet jag vad det är jag upplevt och att han nu är lite framhalt är det som tillkommit så jag tycker han har ökade besvär. Vi behandlade bakknäet och hoppas fram släpper när knäet blir bättre. Återbesök om 30 dagar och då behandlar vi fram om det behövs. Detta är ju en permanent skada men som går att hålla i ordning på med tex halvårsvis koll. Han ska ridas men kanske i lite lindrigare grad bitvis.
Nu lite vila en vecka med promenader för hand, sen skritt en vecka och sen intervaller med skritt trav till återbesöket.

Fre 21  Red vid halv 9 på morgonen och det var skillnad när det inte var så varmt :). Fick till ett pass där bjudning stod centralt och jag jobbade övergångar och fick till ett bra sug i bettet men ändå lätt i kropp och knopp. La in framdelsvändningar fär lösgjordhetet och tycker att jag kunde rida dem en nivå bättre mot normalt. Inga tjuriga inslag heller i nån del av jobbet, kändes faktiskt som om vi var på rätt väg igen idag :). Äntligen lite hoppfull ved på brasan !!

Lör 22  Idag var det bommar på longerlina som gällde, och tiden jag hade till det jobbet var 8.30 till 9.30 men tyvärr var det redan ridning igång när jag kom upp. Svagt att inte styra om planen till ridning kan tyckas men  min gnagande huvudvärk tackade för att få slippa innan träningarna. I stekande sol hade jag sedan träningarna och sen hem för lunch innan jag åkte till Co0p och jobbar till 21. Mardoc fick vila och det suger men är nog ok. Nya tag imorgonbitti.

Sön 23  Det blev ridning på morgonen för Mardoc var laddad och vaksam så att springa på lina hade inte fungerat. I fredags gick dragkedjan på min vänstra stövel sönder och jag chansade på att skomakaren i Mariefred skulle kunna fixa den medan jag jobbade men trots att de fick ha stöveln kvar till lördag 14.00 då NINA hjälpte mig att hämta den ( TACK :) ! )
så hade de inte det. Som tur var har jag ett par nya stövlar hemma som vänsterbenet fungerar att använda spå idag red jag i en ny stövel på vänster ben och i den gamla på höger ben. :) knäppt men vad gör man ??
Ridningen blev en laddad historia där det mest gick ut på att rasta ur lite spöken ur huvudet på Mardoc. Han skötte sig och följde mina direktiv hela tiden förutom EN gång då han likt en blixt sväller upp som ett oljefat, kastar runt och springer för livet. Det kom en med hund och promenerade.
på vägen ur skogen. Normalt ser han det säkert 100 ggr / veckan. Tur det är staket och att jag är på banan och inte i skogen. I övrigt jobbade han dock ok. AAAJ va ont jag har i mitt vänstra knäveck.

Mån 24  Idag vart det ridning i mitt udda stövelpar på morgonen, och idag var Mardoc mer avspänd och det börjar nu likna lite arbetspass och lite riktig ridning :). Jobbade skolor i trav och volter , samlad galopp, byten och förvänd galopp. Riktigt fin idag :). Efteråt åkte jag in till KLACKBAREN i Strängnäs som ligger i Präntarens köpcenter. Det är JACOB som har den och han lagar ALLT så himla snabbt och bra. Nu var det hans kamrat JACOB ( "den store" sa han själv ) som jobbade och han tog emot stöveln, lagade den på två timmar, bad mig ta med den andra stöveln när jag kom för att hämta den lagade, han ville putsa dem åt mig :). Ny dragkedja och nyputsade stövlar för 350:- på två timmar !!! De är fantastiska dessa 2 JACOB.

Tis 25  idag ska vi till Camilla på morgonen :) och det blev ett jättebra pass med skolor på temat. Traven har kommit igång jättebra denna veckan och det känns som om vi mer och mer tränar istället för motionerar :). Galoppen blir fortfarande lits fort å lång, men den är också påväg mot det bättre. Det var varmt och kvavt men vi orkade rätt ok trots att det dröp om oss båda. Efteråt gick Marren å jag en promenad till Monas ridhus och tillbaka, känner oss hemma här liksom.

Ons 26  brukar vara vilodag men jag ska känna efter när jag kommer till stallet hur jag gör. Borde nog jobba lite på lina över bommar för att lossa kroppen efter träningen men det beror på om Mardocs huvud e avspänt eller ej.  Annars blir det till att rida.
Det blev inget alls utan en vilodag. BOSS fick tiden till en lite längre promenad då han var rastlös i sin sjukhage. Mardoc fick beta utan täcke.

Tor 27  idag var det en sval och skön morgon, och ridpasset med mycket galopp var rätt ok. Jag jobbar bara på men mina övergångar och att han ska vara loss och självbärig samt svara på framåt och tillbaka. Känns som om det sakta börjar ge resultat.

Fre 28  idag var jag glad och nöjd i ridkänslan. Upplever en seg och slö Mardoc i hage och stall, men när jag sitter upp känns han glad och allert. Passet idag var med temat driv. jag vill ha honom i driv till handen i båda bakbenen utan att han stöttar sig på mig mer än i korta sekvenser. Jag vaktar på mig för att vara på rätt plats i sadeln också, och upplever i höger varv att jag pår jobba klokare för att verkligen sitta fram galoppen och inte låta cenrifugalkraften skruva mig lite utåt. Tyckte det var ett bra pass idag.

Lör 29  vaknade med huvudvärk och höll det i schack med ipren så att jag kunde ha mina tre träningar. Tyvärr vart det rakt hem i säng med migrän som hade gått lite för långt för att få hejd på. Vid 15 tyckte jag det var hyggligt över och att jag faktiskt skulle orka följa med till kvällens trevligheter. Vi ska till Sundbyholm och se på Jill / Dough och det är Sussie som fixat platser åt oss ihop med  Marie å Claes. Mamma och Kenneth är också där med vänner till dem så jag hoppas på en trevlig kväll med god mat, skön musik och goda vänners sällskap :) Jag bytte vilodag på Marren så det blir jobb imorgon istället. Så är livet ibland.

Sön 30  Härligt solig dag igen, och nu gäller det att njuta av dessa dagar då det snart är över med värmen för detta år ! Dagens ridpass var helt ok :) och jag tycker Mardoc jobbar på bra trots att han e loj och lite slow. Eftersom han vilade igår var det övergångar och tempokontroll som gällde och stundtals har jag ett fint sug under sadeln. Avlägset till startkänsla så jag avbokade den planerade starten 6.9. På tok för tidigt med start. Nu har jag målet att kunna starta i Vansbro 26-27 sept. Bra med mål för motivationen till hemmajobbet :).

Mån 31 Red ett bra pass på fm och förutom att han inte gillade att jag la på en padd till under sadeln vid manken gick han stundtals riktigt fint. Jag beslutade mig för att ta med honom till Tinne i morgon och se vad jag får för feedback på honom av henne. Bättre att ha hjälp när det känns lite svajigt, än att rida själv och fundera. Ska bli kul att träffa henne igen :)
Priviligerat läge eller hur :) !