APRIL 2016

1 - 10 har gått i full fart och jag har inte hunnit ( orkat ) uppdatera då all krafft går åt att fixa vardagen. Mardoc har inte varit sig själv som ni förstår och vi famlar i ovisshet vad vi bör göra.
Jag var nere hos Jonas Tornell den 5.4 och han konsaterar att han INTE är halt på något ben men ser helt stum ut i bålen och har ont i överlinjen.
Vi kom fram till att vi både magsårsbehandlar honom OCH sprutar ryggen. Dessutom lägger jag om fodret enligt Agronom Anna Wallertz tankar om energikvoten. Sen får vi se vad Mardoc vill svara på det.
Vilar två dagar efter Jonas behandling, därefter linas eller tömköras en vecka och därefter ridas till återbesök den 19 maj. Magsårsbehandlas en månad under tiden.  Förresten, har någon en vettig tömkörningsgjord att låna ut en tid ?
Så nu har jag inte så kul. Rider gärna era hästar på träningarna här hemma på Länna Bruk om ni vill, startar hemmasäsongen den 9.4 och flyttar hem Mardoc den 14-15 efter tantkalaset är det tänkt. 

Idag 17 April fick jag lite lugn och ro på morgonen så nu kan jag uppdatera med lite info :).

Mardoc har gått på lina var tredje dag efter behandlingen hos Jonas men jag ser ingen skillnad. Jag har avvaktat med att starta magsårsbehandlingen för att kunna veta vad som har vilken verkan.
Mardoc fick stanna i Dunker och jag åkte till Tantkalaset hästlös IGEN !!
Känns sååå jobbigt men när jag suttit med Tinne i två dagar och följt hennes fantastiska känsla för individerna så är jag fulltankad med input och energi igen :). Det var nog vettigt att vara hästlös denna gång när nu Marren inte är sitt rätta jag. Alla mina goa "Tanter" stöttar oxå på ett proffsigt vis och litar på att jag gör vettiga val själv och det lyfter oxå.

Tor 14  På kvällen efter tantkalaset hämtade jag hem Mardoc till Länna Bruk :). Äntligen :). Han var lite förvånad att bli ensam i stallet en stund, men det släppte så fort jag kom tillbaka med hans nya tjej :)!!
Välkommen CARMENCITA :).
"Carmen är ett äkta gotlandsruss f.1997 e. Temp av Allgunnen G478  u. Celina 2751  ue. Center 330 och ägs av Elisabet Elvelind. Carmen skall bo på Länna Bruk över sommaren som sällskapsdam åt Mardoc och utöver det ska hon tjäna in sina stallkostnader som "barnponny" till er som vill komma och rida. Lättare arbete under vuxens ansvar. Hör av dig om ni är intresserade :).
Senare på kvällen kom även YRA som skall bo hos oss framöver :) Ett isländskt sto som Veronica Ceder äger. Ska bli kul att följa dem :).

Fre 15  Laddad morgon då vi släppte ut de tre hästarna i varsin hage och det såklart vart skuttigt i ny miljö för två av dem. Jag blev jätteglad när Mardoc for runt och bockade hej vilt, liksom lite av den vanliga Marren.
De lugnade sig dock ganska fort och det känns att de alla tre är över 10 år.
På em kom så även LILLEMAN hem igen så nu är vi 4 hästar i stallet och lugnet kan sätta sig i rutiner och vardag. De gick  ute till 16 ca och allt var ok med alla.
Inser att Mardoc inte dricker vatten som han ska. Klart mindre mängd när han inte får trycka på koppen utan har hink i boxen. Våra vattenrör i stallet har frusit och det tar tid att tina dem tydligen. Avvaktar och håller koll på hur lite han dricker.

Lör 16 
Idag satt jag upp en stund på Mardoc för första gången sedan behandlingar och avställd mm. Red i alla gångarter på banan medan Lasse var med som stöd ifall det inte skulle fungera. Mardoc var ihålig och hängde på bettet precis som innan behandlingen. Ingen skillnad.
Dock inte tillstymmelse till undvikandebetteende så det är i alla fall bra.
Påbörjade magsårsbehandlingen idag. Så inom 14 dagar märker vi om det blir förändring. Inväntar analys på vårt grovfoder för att kunna bygga på med rätt kraftfoder. Sommaren blir en ren rehab för oss helt klart.
Startar behandlingen mot magsår så ser vi om det ändrar något.
From idag äter han bara HÖ 12 kg / dygn och 0,5 kg havre / dygn.
Inväntar höanalys ...

Sön 17 
En regnskur dök upp på morgonen vilket min ridbana gillade :). Nyvattnat till dagens lektioner :). Pumpen är ju ännu inte igång eftersom det är morgonfrost då och då fortfarande. Borstar och betar idag.

Mån 18
 Idag är jag ledig och ska röja stallet + motionera både Mardoc och Carmen. Kanske hinner jag röja lite hemma oxå... kanske :)...
Jag tog Mardoc för hand vid lunch och gick runt fotbollsplanen. Inte en bra ide´men vi kom hem hela och tillsammans.... suck. Gick in på banan och longerade så att han fick röra på kroppen, i vänster varv ser han rätt ok ut i kroppen förutom att han lutar i galoppen. I höger varv är det inte lika kul och han vill inte galoppera. Jag har ringt och bett att få en tid för Lars Liljeholm på onsdag nästa vecka så nu håller jag tummen HÅRT.
Ringde även i Lollo Persson som kommer på torsdag och bekantar sig.

 Tis 19  Bara hage och borsta.
Ons 20 Bara hage och borsta

Tor 21 
Idag hämtade jag plegicilpasta på Apoteket för att kunna promenera Mardoc och överleva. Det var helt underbart att kunna gå i skogen en timme med honom utan att känna fara för oss båda. Jag njöt hela vägen :).
Idag var jag hos läkaren igen med min axel och tyvärr blev det remiss för operation. Så ni som följer oss och fattat att något är galet, ja även med mig. Impingement heter skadan i min axel. Ser inte så lovande ut ett år framåt c:a. Fick höanalysen på vårt foder som vi köper av Peter Larsson på Fogdö. Innehöll INGET protein alls i stort sett. Nu är problemet alltså omvändt så jag får köpa Lucern och fodra med. Hoppas han äter.

Fre 22
Hämtade Lucern hos Anna Wallerts i Hållsta, Eskilstuna på fm.
Tror ni Mardoc äter det ?? Såklart inte. Carmen gillar det dock så henne kan jag lösa det hela med. Ska truga med Madoc ett par dagar så får vi se om han ändrar sig.
När sopbilen kom sprängde Lilleman trästaketet och landade på grusvägen på sina nyopererade knän. Otroligt nog ser det ut att ha gått bra trots allt. Lili byggde en liten fålla åt honom bakom stallet tills vi fixat ikväll. På kvällen satte jag, Lars och Lili stolp till avdelningen av hagen. Blir bra. 

Lör 23
Lars och jag gick runt Valnars med Mardoc och vi joggade endel oxå. Bra att Lars kan ta honom så spar jag min axel lite.

Sön 24
På morgonen var Lars, hundarna, jag och Carmen ute på en joggingrunda :)!! Den som joggar bäst är Carmen :). Jag är inte så vältränad ... men kommer att bli tack vare henne :). Blir en perfekt joggingpartner i sommar :). Mardoc fick bli longerad och såg faktiskt lite bättre ut överlag. Ryggen sänkt men mer genom kroppen i övrigt :). Man får glädjas med det lilla :). Denna vecka blir spännande med både kiropraktor och massör. Håll nu tummarna.

25 Mån
idag vart det bara hage för båda hästarna. Mardoc börjar nu äta Lucern lite smått :).

26 Tis
Mardoc och jag promenerar vägen till Gästgivaregården och åsen tillbaka. Lite jogging blir det oxå. Trots plegget blir det jobbigt på åsen. Märkligt att han inte gillar att vara där oavsett. Men idag gick jag där för omväxling, och trodde han skulle vara lugnare av plegget. Men icke. Sköter sig dock så vi kommer hem tillsammans. Carmen en promenad runt dammen.

27 Ons
Carmen hämtas hem för skoning på morgonen. Kommer tillbaka till lunch och går klart bättre på hovarna. Skönt.
Lars Liljeholm kommer och jobbar med Mardoc som har bekymmer vf armbåge insida och hb lårmuskel insida. Manken även fått en snyting. Fixar och det känns som om vi är rätt på. Boxvila idag. Min Lars går med Mardoc 10 min vi 16 så han får gå i kroppen lite. Spännande.

28 Tor
Carmen lättare kolik på morgonen. Jag gick med henne runt dammen och sen något bättre. Elisabet och Carro kom vid 8.30 och gick med henne igen eftersom jag skule till tandläkaren. De sa att hon kändes bättre och att hon travade i hagen upp till maten efteråt. När jag kom till stallet igen var hon hungrig :). Skönt att det släppte och bra teamwork :).
Lollo Persson kom till Mardoc idag och kände igenom muskulärt vad hon uppfattar i honom. En hel del att jobba med. Bl a överrörlig höft hb och därför ansträngt knä. skall fortsätta löpande över sommaren. Vill att jag jobbar honom på töm en del. Bra möte helt klart. Inte lika bra möte för mig med tandläkaren. Rotfyllning. Hu.

29 Fre
Carmen mår prima även nu på morgonen.
Mardoc fick idag adel på sig igen för första ggn på evigheter. Inget obehag med gjorden nu i alla fall. Satt upp och skrittade på ridbanan två varv åt båda håll och pleggen hade tagit så jag red helt sonika ut i skogen :).
Jag hade kedja över näsan i ett griskaft till mig där uppe så om han fick fnatt hade jag lite safe. Min plan var att jag skulle vara snabbare än honom nu när han var pleggad. Vi gick en kort kort runda bland träden och sen hem igen. Inget tokigt hände men jag satt av innan hagarna hemma för säkerhets skull. Kul :). Kändes Tjock, slö, seg, stel men glad och ryggen såg ok ut även efteråt.
Ska försöka starta upp honom lugnt nu så får vi se.
Fick besked om läkarbesök inför operation av min arm, 25.5 så det är inte långt bort nu. Läskigt.

30 Lör
Ikväll kommer en ny häst till stallet, och jag tog därför ut Mardoc på lina en stund idag. Bra om han har rastat sig lite ifall den kommer ut i hagen medan jag jobbar. Det är Charlotte Anrell som köpt en ny fin. Välkomna :) !!  Den kom sent så inget hagsläpp. Det får bli imorgonbitti.
 

Gambler på Strömsholm 1.4 -16
Gambler på Strömsholm 1.4 -16
Påväg till Jonas Tornell 5.5 - 16
Påväg till Jonas Tornell 5.5 - 16
Tantkalas 13-14.4 blev för mig avsuttet.
Tantkalas 13-14.4 blev för mig avsuttet.
Ny arbetsplats :) Sanda Ridhus
Ny arbetsplats :) Sanda Ridhus
Både läktare och värmekur :)
Både läktare och värmekur :)