SEPTEMBER  2017

170905 Hölökliniken
170905 Hölökliniken

1 Sept Fredag
Helt ensam på gården på fm. Klär på Rossi sadel mm och går till ridbanan. Longerar ett kort tag och ringer sedan Veronica för att hon ska veta att jag sitter upp. Illamående av rädsla kommer jag till slut igenom skräcken och kommer upp på honom utan missöden.
Rider sen ca 10 min trav och galopp inkl lite förvänd med byten på långsidan. Han driver rakt i båda bytens och ingen skruv i det till höger. Glad.
Sitter av och ringer Veronica och säger att jag överlevt.
F-N vad jobbigt det är med denna skräck som satt sig. Vill ju kunna lita på honom och rida ut ensam igen mm. Suck. 
Jag har bokat en resa till Jonas den 13 september. Fram till dess rider jag på enligt min grundplan och OM jag är tveksam på hälsostatus efter igångsättningen åker jag ner till honom istället för att åka till Tantkalaset. Trist men jag har ju tagit ledigt från jobbet den dagen så då får det bli så. Känns bra att ha en plan B liksom.

2 Sept  Lördag
Promenad för hand Emmastigen. Känns fin när jag joggar på grusvägen. Avspänd och går lugnt bakom mig på stigen i skogen.
3 Sept Söndag
Idag blir det vilodag helt för Rossi. Jag har jobb 9-21 och stallet på morgonen. 
4 Sept Måndag
Ösregn från mitt i natten. Allt flyter. Hästarna ut täckade 06.00 och fick komma in till lunch och bli kvar inne. Dyngsurt. 
Idag kom Håkan Lundell tillbaka och gick igenom Rossi igen. Spontant var direkt att " så mycket bättre" men inte helt ok.
Laser och jobbade med bakdelen, samt med fram och som till slut gav att vf har han smärta i karpalsenskidan. Fick tips om en veterinär som är duktig på detta. Jag ringde honom, inget svar men smsade och ska ringa imorgon på teltid för att försöka få kontakt. 
Har även bokat en tid hos Jonas för säkerhets skull. Suck.
Men nu känns det som om vi är på rätt spår, och jag vill gärna ha kontakt här uppe med en bra vet om möjligt. Ett längre samarbete.
Så jag ser fram emot imorgon.

5 - 6 - 7 Sept
Har inte hunnit med att skriva något för det har snurrat fort nu.
Rossi har varit på Hölökliniken på tisdagen och gåtts igenom av Izabella.
Inga böjprovsreaktioner men ett för still kors som i galopp ser låst ut. Vi börjar där sa hon. Inga farliga varningssignaler från karpalområdet som jag signalerade om v fram kunde hon se. Ultraljudade korset innifrån och han ser annorlunda ut i Intertransversalleden mellan sista ländkotan och korset. Hon vill behandla. Oftast god prognos. Jag fick hicka.
Åker hem och funderar men har bokat tisdag morgon för behandling. Ringer Jonas, han får ultraljudsbilderna från Hölökliniken, ser dem och säger att han tycker jag ska låta Izabella behandla och se hur Rossi svarar på den. Ev krävs två behandlingar och om jag är osäker efter första kan jag åka ner till honom då. Men han säger oxå att det oftast är bra prognoser på denna behandling. Vanligt på hopphästar som både ska sitta och sen snabbt flexa ut. 

Jag har mindre hicka nu och känner att detta är orsaken jag tror på. Vi ska alltså behandla tisdag och sen får vi se. Kanske kan jag sova på nätterna igen nu när jag vet mer vad som drabbat Rossi.
Vi får se. 

8 - 9 - 10 Sept
Jag fortsätter mitt jobb med att ha sadeln på Rossi varje dag, varierar men promenader bland träden oftast ospårat och kuperat, och longering i trav. Undviker galopp dessa dagar. Ryktar lite extra och pysslar i största allmänhet. Håller såklart tummen hårt för att vi är på rätt väg nu. Men jag behöver få rida. Så om någon av er därute behöver er häst riden ett tag så har jag box och lust. Hör av dig så kanske vi kan komma överens om något. Även ponny :).

11 Sept Måndag
Promenerar i skogen och njuter båda två. Skönt att umgås med Rossi och vi är nog ute bland träden i över en timme.

12  Sept Tisdag
Lastar 6.30 och åker till Hölökliniken för att behandla korset.
Rossi står relativt stilla i släpet, jag känner hur han gungar lite.
Framme är han dyngsur. Han droppar av svett från huvudet och hela bogarna och till flanken. Hjärtat hammrar på mig och alla mina tentakler skriker smärta. Varför ??. Isabella ser fundersam ut och frågar "svettas han alltid såhär ?" Vad tror hon ? Såklart INTE säger jag. Han har åkt med mig till träningar och tävlingar i över tre timmar och varit avspänd och snustorr trots svårare väg än den är hit. För mig är detta ett smärtbeteende. Hon ser fundersam ut. Jag är panikslagen inuti.  Vi försöker sedera Rossi inför behandlingen men det tillåter han inte. Jag lyckas i boxen ge honom en Domesedanpasta i munnen som vi sen väntar ut i en timme innan han sjunker i adrenalin. Sen lägger Isabella bedövning på halsen där sederingen ska ges. Hon använder den tunnaste nålen de har och lyckas. När huden på halsen är bedövad kan hon sedera. Pust. In i behandlingsrummet och nu läggs en bedövning i huden även på korset för att hjälpa honom. Sen börjar rakning och tvätt. Därefter sederas han lite till och sen behandlas han. Allt går super. Efter stannar vi i behandlingsspiltan en timme tills han vaknat till någorlunda. Sen in i boxen en timme till innan hemfärd. Där kissar han och får äta hö och dricka en hink vatten innan vi åker hem. Han gungar hela vägen hem och är ÄNNU mer dyngsur när vi kommer hem. Jag är gråtfärdig. Fattar inte. Varför är han så rädd när vi åker ?. Helt utmattad har jag sen träningar hela kvällen vilket skingrar mina tankar bra. 


13 Sept Onsdag
Morgonpromenad en timme i skogen bland träden, och påväg hem går vi förbi fåren som åter är i hagen mellan vårt hus och stallet. Rossi blir såklart först jätteupprörd och flocken är så nyfiken så de kommer ju i samlad trupp mot oss för att kolla. Till slut har de kollat klart på varandra och några får lägger sig. Då betar Rossi. Skönt.  Sen blir det hage för honom och jag kommer inte förrän imorgon em. Det är Tantkalas i två dagar på Visbohammar och bilder från det kan du snart se på bloggen här bredvid. Ingen temp på morgonen i alla fall.

14  Sept Torsdag
Hemma igen vid 15 tiden och borstade samt visiterade innan intagsmaten. Allt ser ok ut.

15 Sept Fredag
Härlig promenad till Starrkärr och skogen på åsen hem. Riktigt härlig höstluft ute, och ännu inga älglusar som vi märkt av. Men de är på G nu har jag hört runtikring. 

16 Sept Lördag
Jag har stallet på morgonen och fixar allt direkt. Idag hinner jag inte jobba Rossi något vilket ger dåligt samvete såklart, men jag jobbar 10-21 så det finns inget utrymme. Går i hagen nöjt på fm. Hoppas Veronica hinner släppa ut dem i sommarhagen en stund idag. Det hann hon :)

17 Sept Söndag
Samma som igår, ingen sommarhage dock. Jag jobbar och det blir hage för Rossi hela dagen. 
Men inte :) Lars tog ut Rossi på en skogspromenad när jag inte hann :). Såå mysigt. TACK !

18 Sept Måndag ROSSI AVMASKAD.
Såå skönt med en ledig dag. Helt ledig. Ska umgås med Rossi och Lena samt komma ikapp med mycket som släpar efter. Bl a foton på denna blogg :). Blev en härligt hästig höstdag med morgonpromenad i sadel för Rossi. Emmastigen och visst lyfter han bättre och snubblar mindre :). Det känns som om hela hans överlinje är avslappnad och att han håller halsen mer naturligt avspänd.  Efter promenaden fick de stå inne till lunch för Lena ska klippas och Rossi gillar inte när flocken är osynlig. Lugnast att vara inne. Att klippa Lena tar ju tid så när det var lunchdax hade hon sedd från höger sida sin päls kvar men sedd från vänster var hon helt nyklippt :). Kul att se Veronicas reaktion när hon hämtade henne på em Ha Ha :).
De fick beta hela em i sommarhagarna och jag kunde städa klart höskullen. På kvällen tog Lars traktorn och stora skopan och körde bort det gamla höbosset till brännplatsen :). Sen körde han bort dyngstacken medan jag klippte klart Lena. Såå skönt att få allt detta gjort. 

19 Tisdag

Idag tömkörde jag Rossi på ridbanan. Jobbade mycket i skritt längst staketet, hade samma koppling som vid dubbellongeringen dvs ledande innertöm och rak ytter. i höger varv gjorde vi både skänkelvikning, svag bebisöppna och förvänd sluta och Rossi var avspänd men lite frågande då jag inte är helt lätt att förstå som chaufför :) Inte övat med en så känslig och lyhörd häst på töm någonsin. Med Rossi skulle jag vilja gå elev hos KG. Det skulle vara häftigt. Ska kolla möjligheten när Rossi är på fötter igen. I vänster varv blir det svårare då Rossi blir stressad av tömmen på höger sida. Det resulterar till en början i att han piaffar istället för att driva lugnt framåt. Men det släppte efter ett tag. Lät honom sedan trava 10 varv åt vänster och 10 varv åt höger. Vänster ser jättefint ut :) Mjuk rygg och lång yttersida. Höger börjar med att han drar ihop kroppen och kan inte starta trav ur skritt utan det blir galopp. Men han rättar sig själv efter bara 5 meter och så ser traven avspänd å jättefin ut. Märkligt och lite olustigt att det är kvar MEN han är i övrigt bättre. Bara att jobba lugnt dessa 7 veckor till återbesöket. 

20 Onsdag
Idag kommer tandläkaren till Yra i stallet och Lena får oxå en koll. Rossi får vara utan då han inte går att sedera så lätt. Ska låta kliniken göra hans koll. 
21 Torsdag - 27 Onsdag

Har haft svårt med tid för ALLT, men Rossi är jobbad för hand varje dag antingen på töm eller i skogen bland träden. Han ser bättre ut i mycket, men tappar höger bakben rejält och lite för ofta. På lördagen hämtade jag en Biolight som jag fick låna av Anne-Carin Klinge Sporrong några dagar och med den har jag kört på hela rygglinjen och hoppas det hjälper något. En iaktagelse jag är glad över under dessa dagar är att han inte flyttar sig när sadeln ska på och framförallt har han två ggr inte brytt sig alls när gjorden spänns. Han har innan sett besvärad och liksom fryst under de momenten. Ibland har han tagit ett steg framåt när gjorden kommer. Så blandat vin och vatten. 
På måndagen den 25 fick vi 15 rullbalar hö. Intaget före midsommar. Analys ska lämnas in.
Blandar nu med fjolårshöet 50/50 till det är slut. Håll tumman för att nya höet hjälper. 
25 - 26
Var jag på Tränarfortbildning på Strömsholm. Se referat därifrån på "Bloggen".

Håkan Lundell är vår Kiro Nr 3 och han jobbar med korset och SI leden specifikt. Rossi är fullt delaktig :)
Håkan Lundell är vår Kiro Nr 3 och han jobbar med korset och SI leden specifikt. Rossi är fullt delaktig :)
170909 Den dagliga sadelpromenaden i skogen på G.
170909 Den dagliga sadelpromenaden i skogen på G.
170912 Behandlad
170912 Behandlad
170912 här är punkterna
170912 här är punkterna
Öronen klippta :) HA !
Öronen klippta :) HA !
170913 Promenad å kollar på fåren
170913 Promenad å kollar på fåren
Lars promenerar när jag jobbar :)
Lars promenerar när jag jobbar :)
170919 skum mun :)
170919 skum mun :)
170921Tömkör för första ggn efter beh.
170921Tömkör för första ggn efter beh.

170925 fick vi besök av försvaret i form av övningen Aurora. Rossi tittade förundrat på dem från sin hage men höll sig lugn. Skönt. 

I denna satt dessutom brodern till Anne´s man Axel så det var roligt att få hälsa från honom till dem :) 

27.9 Onsdag
Promenad med sadel i skogen i sällskap av Charlotte och Ballando :). Första gången vi promenerade tillsammans och om det fungerar för mig och Rossi kommer vi nog försöka få till det fler gånger :). Trevligt.

28.9 Torsdag
Migränmorgon men hästarna kom ut i tid. Idag var det tömkörning på schemat och det vart ett superbra jobb :). Han såg så fin ut att han även fick galoppera två varv åt varje håll på stor volt.  Han både kunde växla från skritt till trav  och från galopp till trav utan att tappa bakbenen eller göra märkliga steg emellan. Galoppfattningarna åt båda håll var runda och mjuka :)Jag är glad som ett barn på julafon åt dessa små tecken som nu går åt rätt håll. Travade fint och sidvärts utan bekymmer åt båda håll. Spårar i skrittvolterna. Inget litet steg när jag spänner gjorden. Många små signaler som säger mig att han är påväg åt rätt håll igen :) Jippiee ! Bäst att njuta av denna känsla när jag nu äntligen känner så. Å han gnäggar så fort han ser mig :). Djupt mjukt gnägg. Mysigt.

29.9 Fredag
Promenad med sadel i skogen ospårat. Svårt att undvika alla svampar ....

30.9 Lördag
Idag vart det bommar på banan i tömkörningen :). Av en slump hittade jag ett sätt att ha innertömmen som funkar jättebra för Rossi :) Då kan jag variera volt och fyrkant enklare och han gillar hur det blir i innersidan. Travade bommarna fem ggr åt varje håll och såg ut att gilla jobbet. Kul :)