OKTOBER  2017

1.10 Söndag
Vilodag helt och hållet :) Fick gå i stora hagen på em. På kvällen kom Yra hem igen. Glad Rossi :).

2.10 Måndag
Foderinköp på morgonen, utökar med en olja så får vi se om det hjälper Rossi bli lite rundare. På måndag ska provet på nya höet lämnas in. Ska bli intressant.
Promenad med sadel och stigbyglar nere runt Rasmus hus och så förbi Charlottes hästar och upp i skogen på åsen. Sen åsen hem igen. Går bra och snubblar nästan inget och klättrar bra uppför. 

3.10 Tisdag
Idag är det exakt tre veckor sedan Rossi behandlades och idag satt Camilla upp på honom en kort stund. Jag hade gått i skogen en 30 min när hon kom, och först longerade jag ett par varv åt båda hållen för att se att han såg ok ut. Han såg riktigt fin ut så Camilla tog honom och satt upp. Inga bekymmer alls och han var avspänd och nöjd från start. Hon red honom i trav lättridning ca 10 min och han både såg jättefin ut och kändes "helt mjuk i ryggen". Han skummade på bettet och gungade  fint när han travade. Åhhh vad jag gillar denna häst. Håll tummen alla för att det går vägen. Nu tror JAG i alla fall på att det kan gå :). Efter ridturen gick vi ut i skogen och skördade lite svamp :) Det formligen kryllar av trattisar nu :).

Camilla åker ståndsmässigt hit :), hon ska besikta Stefans finbil efter vårt möte.
Camilla åker ståndsmässigt hit :), hon ska besikta Stefans finbil efter vårt möte.

4.10 Onsdag
Idag satt jag upp utanför stallet. Veronica var med och höll i Rossi samt hade Yra. Vi red sen trav ner till vagnvägen och så Emmastigen hem. Rossi skötte sig utmärkt men var pigg och på tårna. Vågad chansning som gick vägen. Denna gång. Jag var illamående men glad. Tack Veronica och Yra för stöd och sällskap :)
Till lunch kom min syster Sussie och vi åt kantarellomelett :) Sussie ska ha sin häst hos Camills Berg på inridning och var där och tittade på fm. Trevligt !

171005 Veronica å jag rider igen :)
171005 Veronica å jag rider igen :)
på skogstur 171005
på skogstur 171005

5.10 Torsdag
Seg regning dag med mycket städande. Först satt jag på morgonen och bokförde klart September. Sen gjorde jag momsredovisningen och fick iväg den. Sen dammsög jag undervåningen. Iväg till stallet och fixade först foder och mockning, mockade även tre kärror i hagen mm, och i städyran blev jag till slut äntligen klar i sadelkammaren, det har pågått röjning på lediga stunder hela sommaren :) Rossi fick komma in på en mys och borststund, annars var det vila för honom idag. Känns rätt skönt med effektiva röjardagar ibland. Särskilt efteråt :). 

6.10 Fredag
En tokig dag helt klart :) Började i stallet 06.00 med fodring, utsläpp och mockning mm. Hem för frukost och sen sätta sig i bilen för att köra till Nynäshamn där jag hämtade Elin från båten.  Att få ha en hel Elindag är bara såå härligt :). Vi började med ett stopp i södertälje för att handla med lite mat hem. Dessutom blev lite andra ärenden gjorda, och vi stoppade i oss en snabblunch på Biltema av alla ställen. Det lär inte upprepas men mättade blev vi.
Åkte hem med maten och sen hämtade vi Rossi och gick ut i svampskogen :) En påse trattisar fick vi ihop :) Jag och Rossi spanade och Elin plockade. Lars anslöt med alla tre hundarna och vi promenerade sen hem allihop. Till middag blev det älgfransyska med ungsbakade rotfrukter och stekta trattkantareller :) MUMS ! Sen hoppade vi in i bilen och åkte till Sanda där Elin provred Dannaeus häst  för att se om det kan vara en projekthäst. Det är en trevlig häst men lite betänketid får se hur det faller ut. Sen var det bilåka igen och denna gång åkte vi till Södertälje där jag lämnade Elin hos sin familj som kommit med embåten från Gotland. De ska nämligen springa 25mannaorientering i södertälje hela helgen. PUH: körde hem och damp ner i soffan. Vilken otroligt härlig Elindag det vart ! Tack goa du :)!

7.10 Lördag
Det ska ösregna hela dagen är det sagt. Surt utan ridhus. Får se om jag hittar ett ridhus att åka till. På Salvartorp är det upptaget idag. Eller regnkläder på och tömköra. Går det oxå. Eller fel prognos :). Det var inget regn så Rossi och jag gick runt dammen och sen tömkördes han på banan och efteråt promenerade vi i ridbanans vattenpölar som övning. Idag var en känsligare dag. Märker på att han är hudkänsligare med täcken osv. Därför skritt med gjorden runt dammen först. Startar tömkörningen i h varv och han är spänd och knyter ihop sig i kroppen. Det släpper inom en minut och han gör ett jättefint jobb i båda varven och ser elastisk och balanserad ut oftast. Tappar v bak en gång annars inget märkligt. Får galoppera idag :). Höger galopp först lite hög och kort men det blev runt och mjukt efter bara något varv. Vänster galopp rund direkt. Jag ska filma för att ha med till vet nästa gång. och för att ha kvar själv och kunna följa åt vilket håll utvecklingen sker. 
8.10 Söndag
Hel vilodag. Jag jobb och sen var vi bortbjudna på emlunch.
9.10 Måndag

Blåsigt och regnigt och olustigt i stort sett men Rossi och jag tog en sadelpromenad på över timmen där vi varvade grusväg och skog samt lite jogging. En parkerad traktor på sandgärdet ställde till det i huvudet på Rossi, ibland ubdrar man verkligen hur de är funtade. Efter stor dramatisk uppvisning tog vi oss fram till traktorn och stod där ända till en annan traktor med stor harv bak skulle förbi oss ! Den var Rossi absolut inte rädd för ??!!.
Gick sen runt Byringe och kom då tillbaka till traktorn från andra hållet och då var dramatiken över. Ägnade inte traktorn en blick. Fick sen galoppera med stigbyglar nere på ridbanan genom vattensamlingar. Spänt ihopkorvat ibland men också fint rund ibland. Spolade benen och sen ut i hagen igen.

10.10 Tisdag
Fixade stallet klart för min systers tvååriga Cutie flyttar hit i 20 dagar innan hon ska till Camilla Berg på inridning. Ska äta upp sig hos oss är planen. Å sova torrt och varmt om nätterna. Såå fint uppträde denna unga häst har. Jättetrevlig och trygg i sig själv. Roligt att få han henne här ett tag.
Men innan hon kom skulle jag hänga med Veronica och Yra ut ett tag. HU.
Rossi var som igår laddad och jag gjorde i ordning honom med sadeln mm och sen longerade jag i trav och galopp i 10 min innan jag vågade sitta upp. Han behövde tömmas på energi och det gick vägen. Rossi skötte sig super och skrittade 40 min utan att vara hispig. Yra är hans allt och med henne blir han lugn  och följer liksom bara med. Jag åker som en souvenir uppepå, och just nu känns det ok.  Välrastade tog de sedan emot Cutie på ett lagom energiskt vis. Hoppas de kan gå i sina hagar lugnt och klokt nu dessa dagar. 
11.10 Onsdag
Idag var min plan att sitta upp och rida ett tag på banan medan Veronica var i stallet och kunde se om det hände något. Jag longerade lite först men kunde sen inte förmå mig att sitta upp. Rossi skötte sig utmärkt men ser spänd och rygglös ut i kroppen och då skriker min intuition att jag inte ska sitta upp. Det blir en jobbig vinter.
12.10 Torsdag

Idag red jag :). Ett helt annat läge i Rosseau idag och jag satt upåp på ridbanan och red i alla gångarter medan Veronica jobbade Yra. Rosseau känns helt annorlunda över ryggen än innan behandlingen så jag galopperade uppsuttet för första gången idag :). Han kändes jämn och stadig :). Sen red vi ut runt Starrkärr och vi travade backen upp vilket kändes kanon då Rosse drev jämnt och starkt på bakifrån. Veronica och jag pratade skämtsamt om att  nästa behandling blir på mig, för skitzofreni :). Ena dagen helt uppgiven och andra dagen helt lycklig :). Jag verkligen hatar igångsättningstiden efter skada, den är en bergochdalbana känslomässigt helt klart. Ringde Camilla Berg och hon kommer och rider åt mig. Bra.
13.10 Fredag
Camilla Berg kom vid 10 och red ut Rossi ensam runt Emmastigen. Jag ska ta hjälp lite då och då av henne för att rida ut Rossi ensam i skogen igen, han är som vanligt men när han vänder och blir skraj behövs en anna ryttare just nu. De såg glada och nöjda ut både när de gick iväg och när de kom tillbaka. Avundsjuk. Men detta är klokt. Kanske är vi på G nu :).
14.10 Lördag
Vilodag pga mitt jobb. Hinner imorgon trots dubbeljobb då oxå. Annars ska det ju tömlöras bommar på lördagar men som sagt, dubbeljobb. 
15.10 Söndag
Min syster prickade exakt min lediga håltimme att komma och jobba Cutie vilket var i sig roligt då jag hann se henne longeras men oxå hjälpa henne med hålla framfot vid behandling av den påbörjade muggen hon hade med sig när hon kom. Dock gick ju tiden bort för Rosse vilket jag såklart inte gillar men så blev det. Får kämpa på i veckan igen med honom.
16.10 Måndag
Skoning på fm och idag åkte snösulorna på. Känns märkligt då det är varmt men inom 6 veckor kan det ju vara snö här som bekant. Jag har ledigt idag så på em fick Rosse komma ut på töm i stora sommarhagen :) han skötte sig bra trots att det bor endel spöken i skogskanten runt den hagen :). Var lite sämre i vänster varv tyckte jag idag. Sämre på det viset att han höll kroppen lite stumt. Inte oren men oelastisk. Nyskodd så därför var jag på gräs men det kan ju påverka lite. Blev rätt varm, det är +17 grader idag :)
17.10 Tisdag
Red ut runt Byringe-Mosstorp-Ekedalen med Yra. Satt upp utanför stallet utan att ha longerat. Lugn och trygg. Bra att rida lite längre och trötta ut på ett mentalt sätt. På Ekedalsvägen fick han galoppera efter Yra som travade, och i höger galopp var han på dubbla och drev dåligt. Fundersamt. Bra humörmässigt och följsam så jag fick inte ont i magen men veck i pannan :). Kändes nöjd och glad i allt i alla fall. 
18.10 Onsdag
Idag är det sådär magiskt härligt ute :) jag verkligen älskar hösten ! Borstade och ryktade samt friserade svans mm. Skönt att ha tid för pyssel. Henrik kom med traktorn och berättade att han skulle flyga hem sitt flygplan till Sthlm och vinterförvaring idag. Fin dag för det men eftersom flygplanet bor i viken ( pontonplan ) nedanför ridbanan insåg jag att min ridtur där skulle avvakta lite. Om ca en timme lyfter jag sa Henrik. Jag klädde på Rosse sadel mm och mig stövlar och hjälm, sen gick vi i skogen en timme och väntade på att planet skulle flyga. Vi gick och gick och gick. Mysigt och till slut kunde vi på avstånd se planet lyfta och efter att Henrik vikat med vingarna åt oss :) åkte det mot sthlm. Jag longerade på ridbanan och Rosse såg jättefin ut i båda varven. Jag fullföljde min plan och satt upp och red ett tag :) JIPPIEE
ensam på gården men med Veronica redo om jag inte ringer om 15. Rosse är ju inte oljig å smidig direkt men helt underbar att rida ändå :) Stor Lycka idag. Allt kändes bra och vi red alla gångarter + förvänd och ett byte åt varje sida. Jippiee !!
19.10 Torsdag
-1 och frost på allt i morse :(. Vill verkligen inte att det börjar frysa redan. Liljeholm kommer 9.30 idag :). Rosse fick hjälp med hf armbåge, vi återkommer varje gång till den. Ska se om det kan få hjälp av Isabella den 31:a, är nog hf som är starten på allt. Sen länge.
Men annars såååå mycket finare i kropp å knopp :) vilket stämmer men känslan jag har. 
Han fick gå och skrota i hagen resten av dagen. Underbart höstväder och såå vackert överallt.
20.10 Fredag
Fortsatt frostig morgon. Brr. På fm red Veronica och jag ut runt Emmastigen tillsammans, men innan var jag en stund på ridbanan och longerade så att jag kunde se hur han såg ut efter gårdagens Liljeholmsmöte. Pigg och fin :) så då satt jag upp. Härlig ridtur. Travade lite och det känns lite svajigt och driver på svagt i uppförsbackar. fin i form och hand hela tiden. Känns som om han njuter av dessa ridturer han med :).
21.10 Lördag
Red på banan :) med nya grannen Monica som höll koll när jag satt upp. Bra att någon vet att jag sitter upp ifall ... Nåja idag skötte sig Rossi exemplariskt och dagens arbetsplan var galoppjobb vilket vi kunde genomföra :). Jag red galopp i olika tempon, galopp i olika storlekar på sprången, förvänd galopp och några enstaka byten. Riktigt bra känsla om jag jämför med innan behandlingen :). Efteråt skrittade jag ut ensam i floodskogen. Härligt !
22.10 Söndag
Vilodag helt. Avmaskade både Rossi och Lena. Det var Rossis andra avmaskning och Lenas första. Ska ta prover igen om en månad och se om det ser bättre ut. Det första träckprovet visade blodmask. Hu. 
23.10 Måndag
Tömkörde i sommarhagen och Rossi såg nöjd och glad ut :). Jobbade jättefint i båda varv tycker jag. Så härligt att titta på honom när han rör sig :). Bravo :). 
24.10 Tisdag
Brrr råkallt på fm men jag klädde på Rossi sadel och ländtäcke och i sällskap av grannen Monika var det idag ridet travjobb på banan som var planen. Fick longera lite först eftersom Rossi var lite spänd och på G idag. Satt upp utan bekymmer och red sen trav i olika varianter  och i olika lägen. Tycker att jag har lite tomgång i högersidan men annars helt ok. Red sen ut efter som vanligt i vår skog. Bra rutin att flöjta runt ospårat bland träden både uppåt och nedåt, blir liksom lite jympa.  Köpte krafftfoder idag påväg till träningarna. 
25.10 Onsdag.
ÖSREGN hela dagen. Blev vilodag för Rossie då jag är gjord av socker :). 
26.10 Torsdag
Veronica och jag red tillsammans idag :), först ett rejält pass på ridbanan i alla gångarter och sen en halvtimme skritt ut. Härligt :) Rossi skötte sig utmärkt och kändes stundtals framför skänkeln och i bra bjudning :) man får glädjas åt såna viktiga stunder :).
Mamma kom ner och vi hann ut en stund i skogen och skördade trattisar :) Såå kul att plocka svamp ihop. Jag ger sen mina till Christin ( Megs kök å trevligt ) så kommer de till glädje för många. Lite behåller jag såklart, men gör inte av med all denna svamp. Härlig dag som efter en god middag ihop avslutades med träningar där alla hästarna var riktigt fina :).
27.10 Fredag
Idag lastade jag och åkte till Salvartorp på fm. Planen var själva åkandet, att sen först longera och sen rida var nr 2 och 3 i planen. Planen höll. Åkte gjorde vi men tyvärr är han lika skärrad som vid de tre senaste resorna. Väl i ridhuset vart det ett jättebra jobb både i linan och sen uppsuttet :) :) Härligt att rida och se honom i speglarna. Kändes fin och rätt ridbar för att vara första jobbet. Åkte skitdåligt hem. Suck. Det är långt att åka till Hölö på tisdagmorgon. Suck.
28.10 Lördag
Hann inte jobba Rosse alls idag, och eftersom Yra var borta från 10 fick Rosse stå inne från 11 då jag åkte till jobbet. Inte optimalt men säkrast.
29.10 Söndag
Stormbyar på fm gjorde att Rosse galopperade i full rulle och bockade som besatt. Alla skor kvar och inga synliga bulor när jag åkte till jobbet 9.00. Yra är ju hemma och hon tittar bara lugnt på honom när han håller på. Mellan mina jobb lunchade jag vid 13 och då var allt ok och vinden hade lugnat sig. Bra då har han rört sig själv idag :) !  Lilla goa Cutie flyttade idag till Camilla Berg som under vintern ska rida in henne :). Lilla Cutie börjar bli stor :) Va fort det har gått. Hon är en jättetrevlig väluppfostrad och trygg unghäst och jag önskar verkligen att hon blir sådär fin som jag tror hon kan bli. Vore roligt för min syster som bara fött upp just denna Cutie. Lycka till !
30.10 Måndag
Idag åkte Rosse och jag till Camilla Toll för att få en blick på hur vi ser ut inför morgondagens vetbesök. Bra att ha Camillas ögon som kollar av det jag känner. " Han e såå mycket bättre" och ser bara lite svag ut här och där var hennes bedömning. Rosse åkte inge bra, det rann skum om honom när vi kom fram. Jag blir så olycklig, vad är det som stör ?. Ridningen var däremot såå härlig. Jag gillar verkligen att rida denna stora häst. Bara jag slipper sitta upp :).
Jobbade alla gångarter med lösgjordhet och bjudning i centrum. Driver bättre själv än på länge. Åker lite bättre hem igen, men får bada shampo och sen äta lunch inne medan han torkar. Kanske årets sista badchans och med det löddret behövdes det ett bad.  Rätt ok dag blev det idag iaf. 
31.10 Tisdag
Återbesök hos Isabella på Hölö idag, och vi åkte från stallet 6.30 och var framme precis 8.00 med en Rossi som inte var löddrig ( hade handdukar med ifall att ) utan bara lite varm. Åkte dåligt men ändå ok. Vi började på gången, "bättre överlag i kroppen" vi böjde inte för han e ju inte benhalt utan gick in i longervolten istället. " bättre överlag" och i höger varv galopperar han nu ok. Vänster varv hänger lite på v fram och vinklar v bakknä något. Jag klädde nu på honom sadel mm och gick ut på utebanan som var frusen men jämn. Rosse har ju brodd så jag testade. Elin Dolk som jobbar på kliniken följde med och höll i när jag satt upp. Rossi kändes fin och innan Isabella kom ut till oss hade vi ridit fram lugnt i alla gångarter och han kändes jättefin å vänlig. Isabella tittade ihop med en kollega och hon var jättenöjd med hur han jobbade under ryttare. Jag har ju en liten störd känsla h fram och båda bak som växlar, så vi gick in i behandlingsrummet och ultraljudade båda bakknäna och höger armbågsled. 
Inget behandlingsbart idag, fram var jättefint men bakknäna var lite väl ifyllda. Vi ska hålla koll på dem under arbetet, och sticker honom inte idag utan jämför bilderna om en månad och ser om vi behöver eller ej. Hem och rid vidare var ordern, och så ses vi igen innan jul :).
Glad såklart :) Resan hem var jobbig men inte så svettig. Nu ska jag bygga upp Rossi lugnt till vårens starter. Ska bli roligt :)

171010 Välkommen CUTIE :)
171010 Välkommen CUTIE :)
171010 rätt stor tvååring den här CUTIE :)
171010 rätt stor tvååring den här CUTIE :)
171012 Höburk ska testas, rädda lite foder ?
171012 Höburk ska testas, rädda lite foder ?
171013 Camilla Berg rider idag :)
171013 Camilla Berg rider idag :)
171014 Frukost inne och sovmorgon pga ösregn :) Mysigt hälsar Yra :)
171014 Frukost inne och sovmorgon pga ösregn :) Mysigt hälsar Yra :)
171015 Sussie här och longerar Cutie :)
171015 Sussie här och longerar Cutie :)
171016 Vinterskor på !
171016 Vinterskor på !
171018 Härliga höst !
171018 Härliga höst !
171023 utanför vårt hus :)
171023 utanför vårt hus :)
171029 Hur liten kan en mus vara ? Jämför med grepen !
171029 Hur liten kan en mus vara ? Jämför med grepen !
17 10 31 Rossi på Återbesök i Hölö.
17 10 31 Rossi på Återbesök i Hölö.