NOVEMBER 2017

1.11 Onsdag
Idag fyller världens bästa Rasmus 22 år och jag tog en hel semesterdag :) trots att han jobbar till 17. Rossi och jag fick en härlig promenad för hand på fm och sen fixade jag fika mm till de som kom för att gratta. 
2.11 Torsdag
Red ut med Veronica och Yra Emmastigen. Mest skritt med lite travinslag. Skönt att vara i skogen då det blåser lite småkallt idag. Lars skulle ta in och Rossi fick för sig att han var farlig. Till slut lyckades Lili få tag i honom med ett äpple, tur hon var hemma och kunde rycka in och hjälpa Lars :) Tack Lili !!
3.11 Fredag
Idag jobbade vi på banan i alla gångarter och rätt mycket sidvärts i skritt med inslag av framdelsvändningar emellan. Lite seg för skänkeln men inget dåligt jobb alls. Travade olika böjningar ich sidvärts och sen i galoppen red jag bytesserier för första ggn sedan behandlingen :) 4or, treor och tvåor rakt å fint och enkelt :). Efteråt skrittade vi ut ihop med Yra och Veronica runt dammen. Kul !
4.11 Lördag
Tömkörde på banan över 5 cavaletti och 2 galopphinder (klossar), och Rossi jobbade fint över allt på ett sätt som ser bättre ut än någonsin :) Jippiee !
5.11 Söndag

Uteritt runt Valnars med Yra och Veronica :). Vi kunde jobba dem bra på vägen, sidvärts och skolor i skritt, trav nedsittning där Rosse bar mig stadigt och fjädrande i ryggen, sen kunde Rosse och jag galoppera länge snett bakom Yra som töltade. Vi hittade ett tempo som fungerade jättebra både för Yra och Rossi och då kunde vi ligga och mata lugnt och bärigt :) Jättefin och jämn på båda tyglarna i båda galopperna :) Jippiee vilken härlig tur.
6.11 Måndag
Hel vilodag i 7+ och sol :).
7.11 Tisdag
-4 och allt stenhårt på morgonen. Morr. Nåja, vid 11 då jag skulle rida hade banan tinat så pass att jag och Veronica kunde jobba hästarna 30 min och jag jobbade skrittskolor och galopptempon samt lite trav nedsittning på stora volter. Kändes jättebra i galoppjobbet :) sen skrittade vi åsen bort runt Carina och Charlotte.  Korna var ända nere vid 55an så det var lugnt att rida den rundan med Rosse. Det blir lite klättra både upp och ner och han kändes ok i båda. Köpte foder på Allboden och lämnade in min stövel för byte av dragkedja. Hämta på fredag sa han. FREDAG ?? ok torsdag sa han då och log, TORSDAG ?? ok i morgon em sa han då och jag tackade och sa att han är en pärla :). Jag måste ju rida å stöveln behövs verkligen. Ska se om Rasmus kan hämta den åt mig på ons em. Håll tummarna :).
8.11 Onsdag
Eftersom stöveln e på lagning blev det att promenera en timme i skogen med Rossi. Skönt men svårt att inte trampa på alla svampar ...
9.11  Torsdag
Idag blev det rutinbyte och ingen ridning på fm då jag väntar in stöveln. Klar före lunch fick jag till svar när jag ringde och då satte jag fart med att städa ur, dammsuga och tvätta bilen. Jättefin och så skönt att få det gjort. Jag fixade stallet klart, lunchfodrade och åkte sen och hämtade stöveln. När jag kom hem igen regnade det och då åt jag lunch, dammsög hemma men gav sen upp tanken på att rida eftersom tiden försvann. Nåja, ingen fara med det.
10.11 Fredag
Idag börjar jag jobba 12 så stallet måste vara klart 11. Å det var det. Då hade jag även longerat Rossi iförd sadel och ridmundering, trodde jag skulle rida en kort stund men avstod då jag insåg att ingen var hemma på gården alls. Blev ett riktigt bra jobb för Rossi, med många övergångar.

17 11 04 Lena redo för Haloweenfest ??!
17 11 04 Lena redo för Haloweenfest ??!
171107 Neeej dragkedjan delar sig :(.
171107 Neeej dragkedjan delar sig :(.
17 11 09 Nystädad bil !
17 11 09 Nystädad bil !

Vill tipsa om min foderaffär :) 
Jag gillar dem skarpt !

11.11 Lördag
Idag är en speciell dag :). För exakt ett år sedan besiktades Rossi hos Jornas Tornell och det stod klart att jag skulle köpa honom !!

På morgonen fixade jag stallet och hundarna innan frukost så Lars kunde få en sovmorgon :). Sen vid 9 red Veronica och jag samtidigt på banan och jobbade innan vi red runt fotbollsplanen som avskrittning. När jag borstade innan så såg jag att Rossi rest ena skoarmen lite på hf och att han då belastade snett ca 0,5 cm. Skon satt annars bra och det är mjukt ute så jag bytte till en lite högre brodd och tog bort den andra så blev höjden bättre. Men det måste åtgärdas snarast pga trycket fel av skon. Tur det är mjukt ute. Ringer fredrik direkt idag.

12.11 Söndag 
Idag för ett år sedan kom Rosseau hem till Länna Bruk !

Vilodag. Gjorde inget för jag dubbeljobbar och hinner inte de dagarna. Och med skoproblemet var det nödvändigt. Fredrik kommer imorgon :).
13.11 Måndag
igårkväll var det -2 när jag åkte hem från jobbet. En vit tunn slöja ligger nu över allt ute. Snö :). Men så otroligt lite så idag påverkar det ingen. Fixade stallet och skulle sen ta in Rosse så jag hann borsta medan han värmde sin hov. Trodde jag. Rosse tittade skeptiskt på mig från hörnet längst bort i hagen. Jag gick till mitten och då satte han full fart. Han galopperar i fyrsprång med fulla maskiner yttervarv i sin stora hage. Ser rätt härligt ut och han har stenkoll på diken, stubbar, träd och mig (inbillar jag mig iaf ). Yra tittade nyfiket från sin hage och så blev även hon inspirerad till en morgongalopp :).
Rosse höll i och trumpetade runt i full fart och till slut kunde inte Lena hålla sig :) Det var som att se en svart studsboll och hon galopperade det fortaste hon kunde i sin hage. Rosse kom av sig och ställde sig vid staketet dem emellan och glodde på uppvisningen ) Lena såg för härlig ut !! När de alla lugnat sig tog jag in dem i väntan på Fredrik. Jag hann borsta, rykta och frisera innan Fredrik kom. Direkt han var klar klädde jag på Rosse och satt upp utanför stallet :). Idag red jag ut ensam runt Valnarstorp och jag verkligen njöt :). Jippiee !! Alla gångarter och kändes fin i allt. 
På kvällen hängde jag och Rosse sedan med på en tur till :). Veronica och Yra skulle ut en skrittrunda i skymningen och jag är ledig ikväll så varför inte ?
Rosse var såå loss i kroppen och knoppen och skrittade som Silja Line med stor mjuk crawl :) Jag jobbade honom lite i skrittskolor och en bit trav nedsittning och han var mjuk och avspänd så jag log hela jag :). Vilken dag det blev idag :).  
14.11  Tisdag
På fm red Veronica och jag ut den långa rundan runt krogen-masten-mosstorp-byringe på andra sidan 55an. Det var isigt och fruset överlag men dessa grusvägar har en gräsremsa i mitten och där kunde vi galoppera/tölta utan att hovslagen hördes :). Härlig tur men en lite för het Rosse för min smak. Skötte sig bra men låg hela tiden och tryckte uppåt och slog sig inte riktigt till ro bakom Yra. Blir lite stor då helt klart ! Dock skönt att vi kan vara ute och friskt rida på så här ändå :).
15.11 Onsdag
Inga träningar på fm idag så hag passade på att vara i ridhuset själv med Rosse :). Det blev ett riktigt bra pass med mycket övergångar både i takt, tempo, steglängd i alla gångarter. Åkte rätt ok dit, och fick åka med sadel på hem. Det gick oxå rätt ok men visst, han piaffar och står inte alls som förr. Efter att han blivit omskött och kommit ut i hagen med lunch tog jag en städomgång i släpet. Varmvatten och svamp på insidan och ursopat golv. Var mest höspill. Har inte putsat sen i somras så det var dax nu och med varmgrader gäller det att passa på :).  
16.11 Torsdag
Idag red vi bakvägen runt Valnars-Emmastigen och det blev mycket trav i nedsittning och en hel del sidvärts i det. Kändes jämn och bra åt båda håll. Hade fin strechig skritt på Emmastigen hem. 
17.11 Fredag
Mär jag skulle ta in hade Rosse springryck och jalopperade runt som besatt. Han har bara korta brodd och det var glashalt i den delen av hagen som ligger närmast grinden. Tyvärr tog han en runda ner dit och så pang låg han på backen. Vänster sida slog i och jag blev ju livrädd. Han stönade och så upp igen och iväg i en bockserie. Man sen lugnade han sig och det vart inget mer hopande. Jag tog in och visiterade och inget synligt problem. Beslöt att ändå rida med runt Valnars med Yra, vi hade ett jättebra jobb och jag satt ner i traven hela tiden. Rosse bar mig bra och var helt jämn i båda tyglarna. Jippie!
So far so god. Men det kommer att visa sig imorgon eller i övermorgon hur det egentligen tog. Men bra hitills är ju ändå bra. 
18.11 Lördag
Tömkörde i hagen men bara i trav pga svampigt underlag. Ser bra ut och jobbar på fint. Inga bulor eller ömheter efter vurpan har blivit synliga. Håller tummen för att det är såhär bra. På em fixade jag och Lars nya hölådor till Lena och Yra, de blev jättebra :), sen rensade vi avloppet i stallet ( duschen ) som börjat visa att det var fullt. Såå skönt att ha det gjort innan frysgrader igen ! På kvällen var det mumsig middag hos bästa Åsa och Roger och det var såå härligt att ses igen. 
19.11 Söndag

VILODAG som är inplanerad eftersom Rosse nu gjort sin första fulla arbetsvecka efter behandlingen :) 

16 11 12 kl.21.30 anländer Rossi till Länna Bruk. Team Marilla Hästtaxi = LYXRESA.
16 11 12 kl.21.30 anländer Rossi till Länna Bruk. Team Marilla Hästtaxi = LYXRESA.
17 11 13 Snö :)!
17 11 13 Snö :)!
17 11 13 Morgontur :)
17 11 13 Morgontur :)
17 11 13 Kvällstur :)
17 11 13 Kvällstur :)
17 11 15 Ridhus igen :)
17 11 15 Ridhus igen :)
171117 Eva Fors hälsar på :)
171117 Eva Fors hälsar på :)

20.11  Måndag  -  23.11 Torsdag
Red med Yra mestadels. Hårt men ok underlag att rida ut på.
24.11 Fredag
Blev en extra vilodag pga banvård. Vågar inte låta dikena jag grävt på ridbanan vara kvar nu när vattnet är borta. Tänk om det fryser å jag har diken hela vintern !
25.11 Lördag
Longerade i sommarhagen på morgonen innan dubbeljobb. Såg fin ut.
26.11 Söndag
Vilodag inplanerad pga mina dubbeljobb.

171118 Lördagkvällar rensar vi avlopp i stallet :)
171118 Lördagkvällar rensar vi avlopp i stallet :)

27.11 Måndag  + 4 och nästan helt tinat på banan. 
Yra är ju borta på kurs och Rosse saknar henne. Han lyssnar å gnäggar lite för att kolla om hon inte är där någonstans. Lena bryr sig inte ett smack :). På morgonen när jag mockade ställde jag in en liten pall med två pallkragar  i Rosses box i hopp om att minska höspillet. Får se om det hjälper. Hö i år är inget man slösar bort och mockar ut på stacken. Efter att ha haft en träning på morgonen i Salvartorp tog jag in Rosse för att rida. Vi longerade lite och sen satt jag upp. Idag hade jag sporrar för första ggn på evigheter och att jag ridit utan beror på att jag velat att han ska vara lite slow i uppbyggnadsdelen, och utan sporrar kan jag bonka på lite mer utan att han ska svara så kvickt. Det jobbet känns nu som om det gett effekt och att han nu är så stark igen att jag kan be honom att även vara kvickare :) Får se om jag tolkat det hela rätt :).
Alla övergångar vi gjorde idag satt kvickare och på lättare hjälper :) och övergångarna galopp-trav blev riktigt fina vilket är våra svåraste :).  Skrittade ut i skogen efteråt. Mysigt.
Han fick gå in i boxen och äta lite krafftfoder för att bekanta sig med lådan, och det var en skräckupplevelse för Rosse. Till slut vågade han dock äta och vi får se om han vågar äta höet i em ? Bra sätt att spara hö på annars :) (skämtade alltså.)
Denna stora häst måste ju äta massor av hö så vi får se om detta var bra eller inte. När jag kom för nattfodring 22.00 var lådan tom och nästan inget höspill bredvid :) Soo far soo god :).

28.11 Tisdag +6 och ösregn :(.
Hästarna fick äta frukost inne idag, och Rosse hade ätit upp höet i lådan men även tagit en tugga av träet och därför rubbat övre pallkragen. Hoppas han blev såpass rädd att han slutar gnaga. Återstår att se. Höspillet var iaf i stort sett inget :). Ute 8-10 medan jag besiktade trailern som var helt ok. Veronica och jag tog in Yra och Rosse och borstade ihop. Efter det klädde jag på och lastade honom och åkte ner till Salvartorp och red. Vilket pass det blev :))
gårdagens arbete satt kvar och Rosse var i riktigt härlig bjudning både i framåt och sittjobbet. Såå galet fin denna häst känns att rida när jag kan få honom som jag vill ha honom :). Jippiee !! 
Jobbet gick ut på övergångar både i tempo, mellan vägar och mellan gångarter. tex noga hörnpassering, ut i öppna en bokstav, rakrikta en bokstav, volt 8m rakrikta till nästa bokstav, öka en bokstav, noga hörn, halt vid A/C och sen om igen. Åt båda håll och i alla gångarter. Red sen diagonalslutor svaga men rätt och i bjudning framåt. Red även ett byte åt varje håll på meddellinjen mot spegeln och nu var det rakt även åt höger. Härliga häst :).

29.11 Onsdag  + 3 och regn på morgonen.
Hästarna ut 06.00 och jag var hos tandläkaren 7.40. Hu. Men nu avklarat för detta år :). Vid 9.30 kom Lars Liljeholm och kände igenom Rosse. "Inga restriktioner" och bara lite småfix på de vanliga punkterna. " han blir verkligen bara bättre å bättre " var även hans åsikt. Härligt att vi känner samma. Vid 11.00 träffades Veronica och jag i stallet för att ta en tur ut. Soligt och vindstilla med krämiga grusvägar lockar ju :). 

30.11 Torsdag +2 gråmulet 
Passade på att tömköra över bommar och litet hinder idag eftersom det var tinat på banan. Han hade kul och hoppade verkligen över det lilla hindret :)
Bommarna såg enkla ut i båda varven :) Härligt att titta på :).
Nu packar jag höpåsar och fixar foderburkar till hela helgen eftersom jag ska vara hela dagarna i Friends och njuta av bra ridning och härliga kamrater :)
Det måste gå fort på morgonen i stallet om jag ska åka hemifrån 07.00 !!

Rosse får vila fre + Lör men sen ska jag försöka röra på honom på söndag. 

171123 Det var en gång en sommarhage ....
171123 Det var en gång en sommarhage ....
En runda med Lena på töm är alltid lika kul :) Härlig shettis det här !
En runda med Lena på töm är alltid lika kul :) Härlig shettis det här !
171125 Grön födelsedag i år för mig och bästa mamma :)
171125 Grön födelsedag i år för mig och bästa mamma :)