DECEMBER 2017

Cutie riden :) av Camilla Berg.
Cutie riden :) av Camilla Berg.

1 - 2 - 3 December
tillbringade jag på FRIENDS ihop med vänner och avnjöt fantastiskt fina dressyrtävlingar :) vilka fina ritter, bra speaker och trevligt umgänge i dagarna 3.
Nu e jag fullproppad av inspiration inför vinterträningen av mig och Rosse. Han har ingen aning om detta, han gick i hagen och slöade dessa dagar :).  Tack Agria genom Anne-Carin för söndagens biljetter.
Se bildsvep mm på den andra bloggen.

Tinne och Paridon Magi. Foto Viveka Karlestrand
Tinne och Paridon Magi. Foto Viveka Karlestrand

4 Dec Måndag
-3 och allt e stenhårt. Grrrr men det är nog bra för Rosse att starta med tömkörning i sommarhagen efter tre dagars vila. Kan behöva jogga igång kroppen utan friendsladdade mig på ryggen ha ha.  Jobbade bra och såg fin ut i alla gångarter. Klarar mer och mer att hitta traven direkt nu. Galoppen lite kort å spänd i början men blev mjuk å fin. Fick rapport och bild från Syster Sussie att Cutie nu blivit riden några ggr ua :). Stooort Grattis till en milstolpe som uppfödare. Bra gjort !! Månen var magisk ikväll. Wow va vackert det kan vara. Ska se om jag får fatt i någons bild. 
5 Dec Tisdag
-5 och klart och vindstilla. Fixade boxen mm på morgonen och beslöt sen efter frukost att åka till ridhuset med Rosse. Han åkte inge bra dit men skötte sig finfint både på lina och i ridjobbet. Blev rätt trött i kroppen även om han inte svettas nästan något. Jobbade skrittvolter, travslutor, galoppöppnor och förvänd galopp samt byten. Satt ner i trav ett tag och han bär mig även en diagonal i mellantrav :) Duktig. Åkte bättre hem. Efter lunch köpte jag foder.
6 Dec Onsdag - 6
Morgonträningar så jag hann bara fixa stallet och borsta idag. Surt men jobba måste man ju :). 
7 Dec Torsdag inatt har det snöat 5 cm men det regnar rejält på morgonen.
Skoning idag 9.00 och nu är det riktiga vinterbrodd på och även Lena har nu snösulor å brodd. Så gulliga små hovar :) Normalt rider inte jag de dagar hästarna skos, de känns alltid lite märkliga och det sätter griller i mitt huvud MEN idag skulle Veronica ut å bara skritta lagom till skoningen var klar så då hängde jag på. Red runt byringe så då blir det blandat grusväg och skogsstigar så den rundan e perfekt att skritta.  
8 Dec Fredag
Jag har ju haft nackspärr i över en vecka nu, och äter smärtstillande för att fungera hyggligt. Söndagen på Friends var hemsk, och där fick jag då hjälp med Laser av en firma i mässhallen. Efter det har jag blivit absolut bättre, och det var tredje gången min kropp svarade bra på just Laser. Ska komma ihåg det. På blocket fanns tidigt i veckan en annons om en BioLight till salu, och jag la ett bud på den och nu är den min :). Ska bli intressant att se vad min, Lars och Rosses kropp svarar på den behandlingstypen :). 
9 Dec Lördag
Idag lastade jag Rosse och åkte till Salvartorp på fm. Jag ville känna hur han kändes inför veterinärbesöket på måndag. Vi jobbade men olika steglängd och olika tempon och jag försökte hitta dragspelet i honom både i rund låg form och i lite mer bärig form. Jag kom på mig själv med att ha ett stort flin i ansiktet när jag red, och tolkar det som om det kändes finfint :). 
Rosse åkte lite bättre idag tyckte jag, men trots det känns det toppen att jag får låna Johannas buss för att ta mig till Hölö. 

10 Dec Söndag
VILODAG
från ridning men vi jobbade med att åka buss till Biskopskvarn istället :) HELT UNDERBART ! Rosse stod avspänt och nöjt tuggandes på sitt hö hela resan. Presis så åkte han släpet förut. Nu vet jag att han inte har ont när han parerar med kroppen utan upplever något annat i släpet som ska lösas. Det var såååå jäkla bra att jag kunde låna och provåka idag. Nu kan jag sova gott inför imorgon :).

171204 Rosse på töm i solen.
171204 Rosse på töm i solen.
171204 NYTT Tränarsystem. Håll tummen för att det är bra grejor nu. Tredje systemet jag köper genom åren. Trådlös hörsnäcka för ryttaren :)
171204 NYTT Tränarsystem. Håll tummen för att det är bra grejor nu. Tredje systemet jag köper genom åren. Trådlös hörsnäcka för ryttaren :)
171207 Skoning för Rosse och Lena.
171207 Skoning för Rosse och Lena.
171209 Rosse och jag i Ridhuset och trimmade på morgonen :).
171209 Rosse och jag i Ridhuset och trimmade på morgonen :).
171210 Bettan Buss :) är en Citroeng med Bojbygge.
171210 Bettan Buss :) är en Citroeng med Bojbygge.
Vi lät Rosse åka brett för att se om det lugnade honom.
Vi lät Rosse åka brett för att se om det lugnade honom.
Stora dörrar överallt, med rejäla lås och hakar. Gillar :)
Stora dörrar överallt, med rejäla lås och hakar. Gillar :)
Det var jätteskönt att se hur han åkte :)
Det var jätteskönt att se hur han åkte :)

TIPS !  Här nedan visar jag er några vardagsprylar som gör livet lite gladare :)

Benskydd som jag använder i hagen alla årstider utan skav eller för varma :). Lätta med tunnt luftigt teddyfoder inuti.
159:-/par på Horze.se 

Bästa bilåkarmusiken :)
Hög volym och sen går milen undan !

Paddar med kardborre som jag haft i evighet, vet ej pris men märket är Tree Horses.

Mina halkisar :) en storlek till stallkängorna och en till ridstövlarna. Super. 

Finn-Tacks fina lädergrimma med öppningsbar nos. Finns nu även i nylon. Jag har brukat få dem uppsydda med öppningsbar nos men nu finns de i butik :).
Horze.se

Benskyddstork i sadelkammaren med element under fönstret. Design Lili Hoffbauer !

11 Dec Måndag
Hölökliniken och återbesök nr 2 efter behandlingen i korset. Lastade 9.00
Åkte super i BettanBuss och jag var mycket glad för att vi åkte buss och inte trailer då snön vräkte ner mellan södertälje och Hölö. Vi kröp i 50 km / tim i en lång karavan med lastbilar och vi kom fram utan stopp för olyckor mm. 
Vi började på springgången och det såg ua ut, longervolten och han var återigen mycket bättre och blev fortare avspänd och tillfreds. In och böjprova bakknäna ua. In och ultraljuda bakknäna. Höger är nu jättefint :) och vä återigen bättre än sist. Ingen galla men ledvätskan har någraa vita prickar kvar vilket tyder på ansträngt knä förtfarande. Vi avvaktar och hoppas han fortsätter stärka sig och läka klart det själv. Idag var han så bra i stommen att vi kopplade in Linda Equiterapeut som fick jobba med Rosse för första ggn. Intressant. Inga nya saker dök upp och hon kändes verkligen som ett bra tillskott i mitt team :). Vi ska jobba på hemma och sen tillbaka den 8:e januari igen. Då har Isabella gått på mammaledighet så vi får en vet Anna ( och Axel ) som även hon var med under hela dagen för att arbeta in sig med oss. Det var även Anna som böjprovade idag. Känns som om vi har en bra plan över vintern att jobba med :).

12 Dec Tisdag
Det vräker ner snö hela natten och jag får skotta för första ggn på riktigt i år.
Veronica och jag möts i stallet och planen är att rida ut långt en sväng på oplogade vägar. Rosse visar sig jättespänd så efter 2 uppsittningar vid stallet som gick ok men var laddade beslöt vi oss för att börja på ridbanan idag.
Sagt och gjort, longera i dm djup snö och med stigbyglar nere. Efter 10 min var Rosse bättre och jag satt återigen upp utan problem men med en spänd häst under mig. Vi red ett varv i koppel bredvid Yra innan hon släppte mig och vi red ut på grusvägen. När vi travat ett par minuter ändrade vi planen och gick in i skogen. Det var för halt på vägen och hästarna blev heta och spända. Vår plan blev bra för vi kunde avsluta med skritt hem som var avspänd trots den korta ridturen. Synd på all fin snö att hästarna inte var bekväma.

13 Dec Onsdag
Idag e jag ensam på fm och hinner inte till ridhuset med Rossi. Åkte dock dit på morgonen för att hålla en träning och ser då att de sandat vägen vilket känns bra :). Skolbussen åker där varje dag så de brukar vara snabba att ploga och sanda. Väl hemma igen blir det töm och dubbellongering i djupsnön utaanför herrgården. Där är det ingen is under som jagvet om. Rosse är spänd men sköter sig fint. Halkar någongång och det är i h varv idag. Annars ser han fin ut och det är ju lite jobbigare i snön så jag är bara ute 20 min. 
14 Dec Torsdag
Idag vart det ridhuset iallafall :) Jag fixade trailern så Rosse kunde stå brett, tog ur alla redskap som kan slamra och så åkte vi. Snöplask och märkligt väglag. Blöt is men Subarun drog Rosse lugnt och fint och vi halkade inte en gång :). Jag undrar om hästbussarna jag suktar efter skulle gå lika bra på dessa vägar. Heja 4x4 drift. Utanför ridhuset var det oplogat och det var spännande, men inget hjulspinn här heller :).
Väl framme inser jag att min bag med hjälm, tyglar, halsring, handskar och sporrar ligger kvar i stallet. Tur jag alltid lastar i longerlina så jag kunde lingera Rosse och galopperade ur honom den mesta rastlösheten. Det blev ändå en bra dag eftersom jag nog tyckte att Rosse åkte lite bättre :). 

15 Dec Fredag
Idag red Veronica och jag ut med Rosse och Yra i snöyra. Vi red vagnvägen och kunde trava och galoppera lite men Rosse var så på hugget att galoppen blev lite okontrollerad och halsringen kom till användning. Tur Yra gick att lugna så sen fick Rosse bara trava. Tror han blir spänd av att det är lite väl halt under snön för galopp. Påväg hem red vi Emmastigen och två gånger fick jag ta en annan väg än Yra pga vatten som Rosse inte går igenom. Bra träning för han är annars som ett plåster på henne. Hemvägen bjöd sen på två avspända rastade hästar och två nöjda ryttare :).
16 Dec Lördag
Idag skulle jag åka till ridhuset var planen. Tyvärr stod en liten silverbil parkerad framför släpen och Lotta hjälpte mig ett tag att få ut släpet ändå men vi fick ge oss då tiden jag hade rann iväg. Jag klädde på Rosse sadel och satt upp utanför stallet och red bort till sommarhagen. Underlaget var dm högt gräs med blötsnö en dm. Klampar och ojämnt. Travade runt hagen 5 varv åt båda håll, skrittade ett och sen galopperade vi två varv åt båda håll. Jag var såå glad i Rosse som skötte sig prickfritt i allt trots massor av ungar på gårn mm. Vi skrittade utpumpade och nöjda hem på lång tygel. Lycka :). 
17 Dec Söndag
Idag hade jag bara en elev bokad så jag passade på att åka ner till ridhuset på fm. Jag tror faktiskt att han åker bättre :) trots att det idag var -6 och allt snöslask frusit i skrovel och trailern hoppade som en känguru efter bilen.
Idag hade jag alla grejor med :) och ridhuset var nyharvat och jättefint.
Satt upp trots att jag var helt ensam men Rosse var avspänd. Red ett härligt pass med sidvärts och volter i alla gångarter. Jobbade lite med v-h bytet och fick ett spikrakt :). Jag älskar att rida denna häst trots att traven gör mig lite i stolsits, han e så bred över ryggen att det blir naturligt om jag ska ha rumpan ner. Får träna på det framöver. Åkte lite stampigt hem men inget svettig.Tyvärr blev min nacke sämre igen, och jag hoppas det ger sig snart för jag e lite orolig faktiskt. Hämtade min biolight hos Anne-Carin på em, den kanske kan hjälpa mig. 

18 Dec Måndag
Märkligt att vakna utan nackont :) Tog återigen Naproxen på kvällen för att kunna sova och hela dagen idag har jag varit utan värk. Och Biolighten är orörd så det är inte tack var den. Hoppas det håller i sig nu. Jag ska till ridhuset idag, och det udda fenomenet med hur folk parkerar upprepade sig idag. Jag fick handskotta bort en stor uppplogad snövall för att komma ut med släpet från gården. Acke kom till mig på i stallet på em och beklagade att hans gäst återigen stått ivägen. De har en hel gårdsplan att parkera på och lyckas blockera. Jag tackade honom för hans omtanke och skojade bort det hela med att jag blev ju uppvärmd innan min ridtur av snöskottningen för Acke och Lotta själva är så omtänksamma som man bara kan önska sig. Jag och Rosse kom iväg till ridhuset vid lunch, och ja han åker faktiskt bättre nu trots att vägen är isknöggel. Ridpasset var lika roligt som kort, jag jobbar honom ca 30 min bara och temat idag var lite mer ihop men ändå svara med tryck framåt. Först jobbade jag i skritt några skänkelvikningar, sen u trav med olika steglängd och takt, sen u galopp med lite piruettgalopp utan vändningar, mellangalopp och samlad galopp. De förvända kortsidorna blev jättebra åt båda håll, de kändes långa :). Red sen några serier med fyra tills de kändes ihop och raka, sen en trea som blev jättebra. Avslutade med att trava nedsittning och då tog jag ett spö på vb för att orka hålla honom framför skänkeln. Han gick super :) red några skänkelvikningar och avslutade med slutor. Hur kul som helst :).
Åkte hem och det var klart bättre fast inte helt bra i släpet. Härliga häst :).

19 Dec Tisdag
Idag ska vi till CT och träna på fm. Blir intressant både hur han åker och att stämma av hur vi ligger till innan Camilla åker bort på semester ett tag. 
Rosse åkte mycket lugnare :), men när jag öppnade trailern och såg att han var svettig på halsen misströstade jag. MEN det var det enda svettiga stället så visst åkte han mycket bättre :). Red ett lösgörande allroundjobb i alla gångarter och det var såå kul :). Övade med Camillas barn som stojade medan jag red och det var nyttigt. Camilla tyckte det var en ny häst, som jobbade genom kroppen som han ska. Svagare i höger galopps samling men annars fin i skolor och trav som haan bar mig i :). Lycklig. Beslöt att jag skulle komma även på torsdag eftersom hon åker sen. Åkte riktigt tyst hem :). Jippiee!

20 Dec Onsdag
Vilodag i hagen. Jag julstökar och jobbar lång dag.
21 Dec Torsdag
Jag hade stallet på morgonen och när jag skulle sätta på Rosse benskydden och visiterade innan fick jag hjärtstopp. Hb svullen och varm kota som även svullnat ner i karleden något. Dessutom insida uppåt. Hittar inget sår och känner i magen att det inte är sårrelaterat. Gulp. Kylbalsam på och hade inget att välja på än att ställa ut honom i hagen. Biolighten ska användas men om jag bryter rutinen med morgonproceduren blir det värre. När jag tog in vid 10 var det något bättre men inte ok över kotbaksida och senorna upp insida. 
Ny kylbalsam och sen stå i boxen och piaffera medan Veronica red Yra. Inget val att ställa ut honom i hagen för lunch igen, och får biolighta efter intag då alla är inne istället. Tur jag börjar jobba 17.40 idag. Ser frisk ut i rörelsen iaf. 
Suck. Upp som en sol å ner som en pannkaka. Men någon dag kan jag avvakta och se, under julhelgen finns ändå inga veterinärer att få hjälp av. Dubbelsuck. Ser liiiite bättre ut på em, biolightar både vid intag och innan nattning. Får Backontrack bandage över natten.

22 Dec Fredag

23 Dec Lördag
Ridhuset med Lars
24 Dec Söndag
Longerade på fm på gräset utanför Herrgården, det var enda stället som inte var skridskobana
 

171211 Det vräkte ner snö från södertälje till Hölö, tack gode Johanna för Bettan Buss !
171211 Det vräkte ner snö från södertälje till Hölö, tack gode Johanna för Bettan Buss !
171211 min veterinär Izabella Granswed som verkligen passar både Rosse och mig :). Hon e mammaledig från Jul dock. Typiskt va ?
171211 min veterinär Izabella Granswed som verkligen passar både Rosse och mig :). Hon e mammaledig från Jul dock. Typiskt va ?
Våra trailers mår toppen i sitt hus :)
Våra trailers mår toppen i sitt hus :)
171215 Vi har kul på våra uteritter :)
171215 Vi har kul på våra uteritter :)
171216 Klantparkering nr 1.
171216 Klantparkering nr 1.
171217 Nu har jag en egen :)
171217 Nu har jag en egen :)
171218 Klantparkering nr 2
171218 Klantparkering nr 2