SEPTEMBER 2018

Någon som kan överföra dessa till datafiler åt mig ? Betalar såklart :)
Någon som kan överföra dessa till datafiler åt mig ? Betalar såklart :)

1 Sept Lördag
Jag hann tömköra över bommar och hinder på fm innan det var dax för höstens första dubbeljobbarlördag. Rosse var jättefin på både bommar och hinder och han verkligen hoppar rejält över nu.
2 Sept Söndag
Hel vilodag i hagen. Betar en kort stund i stora hagen. Fick vara inne idag från 14.30 men ser rätt nöjd ut med det oxå. 
3 Sept Måndag
Idag kom CT med sina båda hästar igen. Hon jobbade bägge först och jag supportade, sen hjälpte hon mig när jag jobbade Rosse. Jag orkade hela passet själv idag för första ggn på ett tag. Jippie !!
Traven blev riktigt fin och jag kunde arbetsrida bättre. Galoppen blir bättre i galopptakt men i bytena blir de till höger platta och korta. Efter skrittade jag bort till ängen och skrittade ett yttervarv och sen travade + galopperade jag ett varv innan vi skrittade hem. Härlig häst :). De fick sen beta hela em i stora hagen.

4 Sept Tisdag
Idag kom CT igen med båda sina hästar och vi jobbade dem först. Intressant och de var båda jätteduktiga :). Efter det red jag Rosse i travarbetet och Camilla i galopparbetet. Vi ville jobba kvalitet och det blev ett jättebra jobb även för Rosse. Jag börjar få kläm på travkvaliten nu och får sitta utan att gå sönder :). Galoppen jobbades med målet att få mer språng igenom och att byta med bättre teknik. Stundtals superfin och helt rätt men ochså stundtals hoppandes på två bak samtidigt. Ser dock fin ut mer än ful :)! Jag skrittade sen ut runt floodstigen efteråt och han skrittade genom hela kroppen på ett härligt sätt så något rätt gör vi :). Spolade av och sen fick han vara kvar inne med hö för efter lunch åkte vi till Kokko igen. Såå mycket bättre i länden så vi fortsatte med laserbehandlingen även denna gång. När vi kom hem fick Rosse gå i hagen medan jag gick hem och åt. Han rullade sig grundligt och njöt verkligen :). 
5 Sept Onsdag
Vilodag helt i hagen hela dagen. Varmt igen å skönt ute.
6 Sept Torsdag
På morgonen skrittjobbade jag fram länge med focus på spårning och bjudning. Skummar i munnen och jättefin. Travar igång i lättridning med samma tema och det börjar bli roligt att arbetsrida igen :) Glädjen kommer när jag känner att han gillar jobbet och orkar försöka hänga med lite bättre :) Camilla kom och då fick hon sitta upp och fortsätta galoppjobbet med mig på backen. Häftigt att klura oss in i Rosse tillsammans och nördiga som vi är samlar vi nu på de korta JAAA BRAAA moment som börjar dyka upp lite här och där :). Att han tex klarar att sära på bakbenens yta lite till i vänstergaloppen, att han i höger galopp kommer lite längre fram med hb samtidigt som han stannar kvar lite djupare på yttre bak :) Eller klarar en igångsättning från skritt till trav på rätt sätt :) osv osv. Vi försöker att inte missa att belöna varje sådant kort moment båda två och hoppas det hjälper Rosse att orka göra träningen lite utan att märka hur svårt och jobbigt det trots allt är :).
Jag skrittade sen ut runt dammen på en nöjd och belåten Rosse medan Camilla klädde på och tömkörde värmningen i sin häst. När Rosse var klar och ute i hagen igen hjälpte jag så Camilla när hon red. På så vis är vi effektiva och hinner med hästarna tillsammans vilket är urkul :). 

7 Sept Fredag
Idag åker Rosse och jag till Camilla för hon tar dit sin tandläkare och jag fick oxå tid för Rosse :). Undrar om vi lyckas sedera honom så att han kan få sina tänder kollade. Nervöst. 
Jag och Rosse var hos Camilla 08.15 och jag hjälpte Camilla när hon red medan Rosse stod i bussen och väntade. Sen hjälpte Camilla mig när jag red och idag kändes galopppen klart bättre för mig :). Han travar oxå jättefint igen :). Camilla red saxjobb och fick till riktiga övergångar oftare än de som liksom trasslar ihop benen för honom :). Glada hästar och glada ryttare överlag idag :). Efter Rosse var klar skrittade vi av honom 6 km till fots :). Ja vi tog en långpromenad med Rosse och Maja (Hund) i väntan på att tandläkare Maxime skulle anlända från skåne. Så härlig start på dagen. Rosse fick låna en box där han först fick han dricka och sen gav jag honom en dos domesedan under tungan som fick verka medans Camillas hästar undersöktes och behandlades. När det var vår tur var Rosse klart påverkad och hade släpiga ben. Camilla höll honom så min ängslan inte skulle påverka. Det gick så bra det kunde och vi behövde inte sedera mer trots att både raspning med maskin och litet mjölktandsfragment fick opereras bort. Så härligt :) Duktiga duktiga häst och vilken kanonkille denna Maxime är. Så fin och lugn med hästarna hela tiden. Nu vilar vi tre dagar utan bett och sen är det okey att jobba igen. Vi åkte hem och Rosse han gå ute en timme innan jag tog in och åkte till jobbet.
Bra dag helt klart :)!

8 Sept Lördag - 16 September
Rosse och jag jobbar på, men ibland hinner jag inte skriva så detta är skrivet i efterhand :).
Lördag 8.9 )  Rosse vilade helt i sin hage. Mamma kom hit och vi var i skogen och plockade svamp hela dagen :)
Söndag 9.9 ) Tömkörde över bommar och litet hinder, såg jättefin ut :) Efter lektionerna åkte jag till Gnesta och var domarsekreterare i ST George, Intermediaire 1 och Intermediaire 1B vilket var kul och inspirerande :).
Måndag 10.9 ) Red på banan och han kändes fin på bettet och jag jobbade med snabba svar på skänkeln. Det var nyttigt att rida Lollos häst innan, jag tog med lite av det jobbet på Rosse och det vart bra :).
Tisdag 11.9 )  Bussen till CT och red i Marias sadel hela passet. Han kändes jättefin och Camilla satt upp och sa samma sak :) så nu ska det bytas sadel. Åkte till Näshulta för att köpa hö men det var otjänligt. Morr. Arg. 
Onsdag 12.9 )  Lars Liljeholm kom och knådade på morgonen. Lite småfix vb och hf men inget stort och inget att vila för. På em börjar DRESSYR VM vilket innebär mycket SVT Play för oss nördar. Tinne rider så det är jättespännande :)
Torsdag 13.9 )  Uteritt med Yra Mörtsjötorp-blå huset- Emmastigen. Skönt och avspänt :) Betar två timmar i trädgården.
Fredag 14.9 ) Jag red hemma på banan och jobbade med bitar ur MSVA. Kändes riktigt fin och jag tror att jag kanske kan komma runt ok om jag rider nästa lördag :)
Lördag 15.9  ) CT hit och jag red först. jobbade med MSVA och det gick helt ok fram till att jag ville visa ökningarna. Han slog mig i ryggen igen, det var länge sen senast så jag var inte beredd alls. Camilla fick sitta upp och jobba med öka-minska och till slut var han uppe och bar hela vägen igen. Men AJ va ont i ryggen jag hade hela dagen sen. Skit.
Söndag 16.9 ) Idag vilar Rosse helt vilket är enligt planen men oxå bra för min rygg. Jag har som ryggskott långt ner och det känns som om rumpan är indragen. Måste ringa till Eva Planås och be henne hinna titta på mig om det ska gå att rida på Lördag. Surt. Min sadel är till salu, Marias är ej till salu. HMM hur gör jag nu ??. 

180903 CT och Kadanze hos mig.
180903 CT och Kadanze hos mig.
180907 Hos CT för tandläkare.
180907 Hos CT för tandläkare.
Rosse skötte sig strålande och fick bort en bit mjölktand som blivit kvar och skavde på kindens insida lite.
Rosse skötte sig strålande och fick bort en bit mjölktand som blivit kvar och skavde på kindens insida lite.
180908 Vackra kvällar :)
180908 Vackra kvällar :)
180912 RYTTAR-VM börjar idag :) Hejja Tinne och Anton !!!
180912 RYTTAR-VM börjar idag :) Hejja Tinne och Anton !!!
Prestige Passion Dressyr 16/34 till Salu !   19.000:-
Prestige Passion Dressyr 16/34 till Salu ! 19.000:-

Nu är det nutid igen. Hoppas jag hinner uppdatera bättre framöver.
Måndag 17.9
Red ett travjobb med focus på MSV A och trots att jag har superont i ryggen och sover dåligt gick det ok att rida :). Klockan 15.00 ska jag vara hos Eva Planås och få hjälp :), och innan det hann jag med hjälp av Rasmus och Anna lasta bussen full med skräp och köra till Kvitten med det när jag ändå skulle till staden :) Skönt med att ha röjt ut en hel buss full :). 
Eva är en mästare på att hjälpa och efter lite knådande och kollande sa hon att några tecken på artros finns inte så det är muskulärt vilket ju är skönt. Hon knåpade lite hit och dit med mina ben och med en massagemaskin som jag är lite kär i :). På kvällen var all smärta borta !
och jag sov tungt hela natten. Hon är fantastisk denna Eva. Rekomenderar starkt. Gå till henne och kolla er med jämna mellanrum. 0152-19106. Hon har sin praktik nära Strängnäs Tågstation och har varit verksam Kiropraktor i över 30 år :).

Tisdag 18.9
På morgonen hann jag tömköra Rosse på gräset utanför flygeln och  han var jättefin !  I höger varv fick han ett utbropp av något och startade pasageliknade svävtrav och blåste upp sig som en spärrballong, och jag tänkte att han gott kunde träna att spänsta upp sig så han fick hålla på tills han var klar :). Sen jobbade han avspänt med många fina övergångar till trav igen :). Jag hann även longera Lena innan det var dax för skoning av dem båda. Lena tycker det är superkul att få jobba lite på banan och hon bockar, tokgalopperar och frustar drakeld :). Hon ser ut som en köttbulle som fått fnatt :).
Skönt med skodda hästar igen, och det har bara gått 5 v men det var dax. 

Onsdag 19.9
Migränmorgon så jag fick gå och lägga mig med mediciner efter att ha fodrat, släppt ut hästarna och gjort klart stallet. Kom upp ur sängen vid 9 igen och mådde ok. Jag hann dessutom rida Rosse ett pass med MSV A linjer innan det var dax för en träning och sen duscha och åka till jobbet 13.30. 
Torsdag 20.9
Jag åkte till Camilla på morgonen och temat var program MSV A. Rosse jobbade riktigt bra även om jag i travökningarna tappar ryggen i slutet och får usla upptagningar så känns det som om vi kan starta på lördag :). Mitt mål är att ha en motor att rida med inne på banan eftersom det har gått lite troll i det sedan hans starter i somras. Rosse har nog inga troll men jag :). Piruetterna känns nu ridbara igen åt båda håll och jag upplever honom starkare i kroppen och nöjdare i knoppen :) Efter lunch klippte jag Lena som redan nu hunnit sätta en riktig vinterpäls ! Undrar om hon vet något son vi inte vill veta :). Nåja, hon blen klar sånär som på benen som inte är helt lättklippta på en så liten häst. Ska prova med min lilla maskin i helgen. Lars ringde och sa att jag skulle komma till honom i skogen och ta med en påse :) och såklart jag gör :). På kvällen efter träningarna vart det sedan kantarellmacka :) MUMS !

Fredag 21.9
Regnmorgon. Efter att hästarna fått frukost och kommit ut gjorde jag klart stallet innan jag fick frukost och läsa Ridsport som kom igår. Trevligt sällskap. Sen var det dax att plocka ihop alla tävlingskläder och göra packlista inför imorgon. Jag startar runt 15 så jag hinner göra en del imorgon oxå. Idag red jag Rosse ett kort MSVA pass på banan som gick ut på att berömma och få honom att känna sig duktig :). Efteråt red jag en tur runt åsen-granboda och på fina stigen red jag travökningar i nedsittning med upptagningar emellan. Såå jäkla bra :) Vi riktigt flög kändes det som och att ta tillbaka på rätt sätt var inga problem. BJUDNING alltså. Helt plötsligt brummade något lite väl högt från att komma från grusvägen, och mycket riktigt dök en flisbil med container upp bakom oss. Va härligt det är att då lugnt vinka till chauffören att han kunde fortsätta köra medan jag gick upp en bit i skogen. Rosse bryr sig absolut inte om sådana banala saker. Ointressant tycker han :). Lycka för mig som haft Mardoc i 8 år :). Vi klättrade upp på stora åsen och ner på andra sidan. Klättra upp kändes atletiskt och bra men jag noterade att nerför gick han med väldigt små steg till en början. Härlig tur på egen hand:)

Lördag 22.9
Tävlar på Gripen en MSV A, första start sedan LAG-SM. Härlig dag med rejäl blåst och sval luft :). Vi startar 15.30 så morgonen går i vanliga spår. Rosse togs in 11.00 för skura hovar och ryktas. Han e blank nog utan bad vilket är skönt. När han är klar får han gå in i boxen ( med tunt täcke för säkerhets skull ) och äta sin lunch inne för att vila från vindarna. Jag gick oxå hem och åt under tiden. 13.15 var jag tillbaka och packade busen och flätade Rosses man innan vi åkte 14.10. 
Det blåste storm på parkeringen men vi stod bra och bussen gav oss lite lä att klä på bakom. Lasse ledde Rosse som såklart går som en krabba i sidled när det blåser på honom. Knasigt.
Sitter upp och han är sådär ko-lugn som han blir istället för att växla utåt. Han tittar inte på något utan är BARA med mig. Skönt på sitt sätt men han blir inåtvänd och jag driver på en uppochnervänd roddbåt känns det som. Nåja, jag jobbar på och stundtals känns han fin och går att sitta på i travökningar :). Piruetterna är oxå fina ute. 
In på banan och faktiskt var han lite fräschare inledningsvis :). Tyvärr blir det kortvarigt och sen är det bara att baxa runt oss tills det är över. Skittråkigt att rida på detta viset, och jag vet inte varför det blir så. Bilden visar tydligt hur jag måste vrida benet onormalt å rida med "SPORRE I "Han är då på tok för stor och stampig för mig när jag behöver rida på det viset. Jag är ledsen när jag kommer ut, min fina häst som funkar så bra nu både på träning och i allt i övrigt. Domarna ger oss hyggliga siffror och med tappade ökningar, en piruett och halter som han numera springer ur för fort :) blir det till slut 63,7 och första utanför placering. På den känslan :(.
Tänk den dagen han går :) då jäklar. Nu har jag surat klart och ska verkligen lära mig hur jag ska lösa detta framöver. Bryt ihop å kom igen som sagt :).
Jag är dock jätteglad för mina elever som presterar fina ritter och både är utanför men även tar placeringar, och att Carolina nu fått VINNA en klass med alla svåra rörelser i ( Intermediaire A ) det är STORT som tränare :).
Kvällsmiddagen blev en tröstmiddag istället för framgångsmiddag, men mums va gott !!
Tack Lars för kronhjortsfile´med stekta nyplockade gula kantareller och rostade rotfrukter :)

Söndag 23.9 
Såklart VILODAG i hagen för Rosse hela dagen. Jag har träningar och plockar svamp :).


 

180918 Tömkör
180918 Tömkör
180920 Lena klippt
180920 Lena klippt
180920 Kantarelldax :)
180920 Kantarelldax :)
180920 På ett ställe plockade vi alla dessa :)
180920 På ett ställe plockade vi alla dessa :)
180921 Härlig höstritt
180921 Härlig höstritt
180923 Gripen
180923 Gripen
180922 Tröstmiddag MUMS :)!!
180922 Tröstmiddag MUMS :)!!

v.39
Måndag 24.9
MORGONFROST och skrapa bilruta för första gången i år. Brrrr.
Red på banan först ett joggingpass med mycket framåt och stora volter med elasticitet som tanke. Kändes bekväm å skön. Bjöd fint i blåsten. Red ut över åsen vid Flood och både galoppserier och travökningar kändes jättefina :). Glad.

Tisdag 25.9
Till CT och träna. Idag jobbade jag hela passet själv :) tom traven alltså. Det var absolut det bästa passet någonsin :) och jag upplevde att Rosse gillade jobbet och kämpade på även i de svåra delarna :). Tur jag får denna känsla ibland så jag orkar vidare i jobbet med att stärka honom. Att trava är vidrigt men idag gick det smidigt och lätt stundtals :). Jätteglad :).
just ja, en piruett åt varje håll precis som de ska vara. av ett fösök :) Härligt :)

Onsdag 26.9
Idag kommer Benita från Linquisini och provar sadlar på Rosse.
Ska bli intressant att se hur han har ändrat sig sedan sist. Ett år sedan nu. 
Han har lagt på sig massor så han har växt ur sadeln helt. Benita fick med den till försäljning.
De 7 sadelarna vi provade var tyvärr inget Rosse ville springa i, så jag kommer köpa Marias sadel som jag ju har fått låna ett tag. Bäst hitills säger Rosse å jag. Svårt med så känslig häst och ryttare :).

Torsdag 27.9
Blåsigt men inget regn så Veronica och jag skrittade ut med Rosse och Yra vägen vid granboda, klättrade upp på åsen och ner igen och sen runt dammen. Mysligt. Rosse storskrittade iväg så Yra inte hängde på :).
Fredag 28.9
Till CT på morgonen och fick till ett superpass igen !! Jäklar va bra han går när jag verkligen får tag på honom :). Idag fick jag låna extralånga sporrar av Camilla och helt plötsligt nådde jag honom utan att vrida mina ben helt knasigt :). Det resulterade i att jag kunde få ihop vänster sida och få honom framför skänkeln på båda. Jag kunde rida skänkelvikning i galopp eller slutor utan att tappa honom :). Jippie !! Jobbade traven oxå, och jag flåsar och kämpar, kanske kan jag orka sitta ett helt program ?? Hoppas varje gång att IDAG ska det gå. och vem vet ? ... en vacker dag kanske det går :). Men inte idag. Bara stundtals och då travar han för en 10a :). 
Lördag 29.9
Vilodag helt i sin hage :)
Söndag 30.9 
Tömkör över bommar och hinder på morgonen, ser elastisk och fin ut i högervarv men lite sparsammare i vänstervarv. Dock både travar han cavalettina och hoppar bättre än någonsin :) Så fin !  mamma hit och vi går i skogen hela fm. Härliga höst !

180923 Kul med hoppträning :). Kajsa slipar sin teknik i härligt höstväder.
180923 Kul med hoppträning :). Kajsa slipar sin teknik i härligt höstväder.