MARS 2018

När jag uppdaterar denna blogg för mars den 180307 känns det galet att jag inte hunnit skriva på hela veckan ! Men ska återskapa så mycket jag minns :).

1 Mars  Torsdag - 20 !!!!!!!!!!!!!!!!!

Denna dag har jag helt förträngt :) Nä skämt. Men Satan vilken kall dag och satan vilka fantastiska elever som trotsade kylan och tränade på kvällen :). Bravo :). Rosse och jag åkte på fm till ridhuset och joggade oss varma och gjorde sen ett vettigt pass med delar ur MSV B:5. Känns fin oftast men lite seg och lite platt blandat. Veronica har åkt på semester över helgen så nu e stallet mitt dygnet runt. Allt till Veronicas hästar är förberett så mycket det går för att underlätta :) TACK goa du för det :). 
2 Mars Fredag
Ridhuset på morgonen så snart stallet hemma var klart. Idag jobbade vi jättebra :) Kul !
Åker hem från jobbet och tar in Rosse, de andra tar Lars in senare men jag vågar inte chansa på att Rosse låter sig fångas :). 

3 Mars Lördag
Rosse får gå på tömmen i snön i hagen, hinner inte annat och grejorna ska ju putsas till imorgon. Jag åker hem mellan träningaarna på Hista och jobbet för att ta in Rosse och det funkar fint med denna planering. Lotta har Lunchfodrat och det gör hon även imorgon :).
4 Mars Söndag
Jag startar 11.17 så vi åker 9.00 vilket innebar morgonfodring ute 05.30 för att hinna fixa stallet, äta frukost, fläta och borsta samt packa in allt och lasta. Men det funkar fint enligt plan. Rosse åker rörigt och det är jobbigt både för Lars och mig. Efter hjulstabron blir det lugnare men jag tror ju att Rosse e dyngsur när vi kommer fram och förbereder mig på att inte kunna starta. MEN :))))) inte ett hårstrå e blött på Rosse så stressad har han inte varit !
Ivrig och exalterad och otålig e han med största säkerhet, men rädd finns inte i hans blick när vi öppnar trailern. Han har tom en hötuss i munnen :). Såå skönt. :) Han värmer nog bara upp ordentligt och strechar sig redo får jag tänka :). Rider fram bara 30 vilket känns helt ok. Rosse e finare än någonsin de första 20 min på framridningen :). Sen tappar vi spänst och elasticitet inne på banan av att lite spänning kryper in i honom. Vissa bitar går han på krokarna :) Vi tar oss runt utan underbetyg men filmen bekräftar att jag har ett orent byte i serien som missades av domaren. Tur ska man ha ibland. Vi blir trea i klassen på mina stadiga 66% drygt. 
Åker jättefint hem :). Lite Jippiee !! 

Två hästars matburkar förberedda :) för hela helgen.
Två hästars matburkar förberedda :) för hela helgen.

5 Mars Måndag
Idag var både Rosse å jag helt lediga från varandra :)
Jag visiterar och borstar av men inget mer.
Å stallet tog Veronica hand om, hon tom mockade mina boxar :) Tack :) Jag städade undan lite hemma och sen kom min mamma så vi tog en långpromenad och käkade lunch ihop :) det är verkligen kvalitetstid :). Eftersom hon e min mamma så brås jag på henne, så vi satte fart efter lunchen och röjde igenom gästrummet och städade ordning bland oordningen i lådorna med lakan och hyllorna med handdukar. Bra få det gjort å så enkelt medan vi babblar om allt möjligt. Tack mamma för hjälpen :) ! Tror jag föddes upp på duracellbatterier, eller hon kanske gjorde det !!
6 Mars Tisdag
Ner till ridhuset på fm och skulle jogga lite. Blev en annorlunda dag men som gick bra :).
Rosse hoppade undan då jag skulle sitta upp, tack för det så haan inte hade hoppat när jag la över högerbenet igen. Jag jobbade vidare med uppsittningen men han släppte inte upp mig utan vred ut bakdelen lite så fort jag satte foten i stigbygeln. Jag tog honom på lina och jobbade en stund med stigbyglar nere osv. Samma rutin som i somras. Näe inte nu heller. Longera igen och nu jobbar han fint på linan. Lugnt och genom kroppen i övergångarna. 
Försöker igen men näe. Jag ringer Lars och har honom i örat när jag jobbar på från pallen, vill att någon ska vara redo om han skjuter när jag sitter upp. Det tog 1 tim och 25 min från första försöket till han släppte upp mig, men det gick då jättebra och han var fin att rida. Gjorde bara ett joggingpass i all gångarter och sen åkte vi hem. SÅÅ STOLT Å GLAD :) Jag var inge rädd :)
Bara klok och lugn och jobbade på enligt vår mall sedan tidigare :) JIPPIEE !!

7 Mars Onsdag
Blev en vilodag i solen för Rosse. :) Jag vilar migrän och åker till jobbet. Solens fel.
8 Mars Torsdag
Riktigt fin i benet när han kom in efter frukost :) Åkte till Ridhuset på fm i rätt kraftigt snöfall. Åkte bra och släppte upp mig efter bara 5 min :). Idag tuppspattade han en hel del på hb i skrittjobbet, men efter joggingstunden i trav rund å låg försvann det. Jag jobbade på med min plan att han ska komma ihop mer i kroppen och vara loss i bröstkorgen så att han bär sig själv lite mer mjukt, och stundtals är han precis där jag önskar :) och han gillar det beröm han får och han försöker verkligen. Åkte bakvägen hem för jag tror det är för halt i asfaltsbacken. 
Pysslar lite och ansar tofsar lite här och där, och kors i taket jag lyckades ta lite av örontofsarna :) undrens tid är ej förbi :). 

9 Mars Fredag
Idag var det dax för Kiropraktor Lars Liljeholm och det känns bra att Rosse får en koll nu när han startat endel. Lars känner igenom och småfixar lite med v armbågssträckare på insidan, det är snön som gör att många hästar har det besvärligt fram. Rosse känns ok och jag får lite tips om vilken muskel jag ska massera på insidan av baklåren för de är lite spända på båda sidorna. ¨Han börjar få en fin bakdel nu den här ¨ säger Lars vilket ju såklart är glädjande. 
Jag frågar lite om lägena jag upplever i arbetet och vi diskuterar orsak och verkan, och min tanke att inte pressa fram något utan det får hellre ta en månad till innan han är stark nog för jag tror han gör så gott han kan så mycket han förmår. 
Hagen resten av dagen. 

10 Mars Lördag
Idag åkte Lars och jag runt och provkörde B-Bussar som jag var intresserad av. Vi var först hos Torstensson i Västerås och sen hos en privatsäljare i Strängnäs. Jag äger fortfarande ingen buss. Båda var inte det jag sökte. Rosse får fortsätta åka släp och jag letar vidare. Önskar dock jag kunde hitta ett samarbete med någon där jag kunde hyra en buss när jag ska göra längre resor. Bl a ska vi ju till Öland och LAG-SM i Augusti. Vet ni någon så tjoa :).
Rosse å jag promenerade för hand i djupsnön på åsen och gick förbi några snögubbar som flyttat ut på grannens tomt :) Rosse ägnade inte dem en blick, om det varit Mardoc jag gick med hade vi varit i södertälje inom 5 min :)

11 Mars Söndag
Åker till ridhuset på em och jag fick sitta upp som vanligt men han tuppspattade hb när jag skrittade igång. Jag anar något som jag inte kan ta på ännu, får se vad det växer fram till.
Jobbar mjukt lösgörande jobb i alla gångarter, skummar i munnen och e nöjd. Åker bra hem. 

Belöning för stallhelg :) Mumsigt :)
Belöning för stallhelg :) Mumsigt :)
9.3 Lars Liljeholm på bild ! Det ni :)
9.3 Lars Liljeholm på bild ! Det ni :)
18 03 16 Längtar till barmark.
18 03 16 Längtar till barmark.

12 Mars Måndag
CT idag 9.00. Åker bra men lite svajigt i början. Torr och fin när vi kommer fram. Jag joggar igång och ber sedan Camilla rida en stund så jag får titta. Camilla får vakta på bjudningen i höger varv där han jobbar men slår av till tomgång emellanåt. I vä varv får hon rida svag öppna i kurvorna för att han ska bära rätt. Han ser jättefin ut men något steg här och där gör att jag fortfarande anar något. Skummar i munnen och e otroligt mycket mer i avspänd balans mot när jag senast såg honom riden av Camilla :). Jag red efteråt och hade en bra känsla men några steg här och där känner jag något. Jag är faktiskt lite orolig. Ingen tuppspatt alls idag dock :). Hagen hela em.
Det regnar och småsnöar hela em om vartannat. Vägarna blir som gröt. Svåråkt.

13 Mars Tisdag
Skrittar ut runt Byringe med Veronica och Yra i blötsnö som stundtals vräker ner på tvären. Rosse tuppspattar i början och gillar inte vinden så han går på tvären. Men vi tar oss runt och när vi kommer in bland träden slappnar han av och skrittar avspänt i hela kroppen. Skritt e bra och det känns skönt att bara skritta hela turen. Underlaget är inge kul för en stor tung häst som Rosse. 
Tror även att timmarna i hagen med så många mer höga lyft pga snön sliter en hel del på honom.

14 Mars Onsdag
Åker ner till ridhuset på fm å vägen var bara blank is. Stallplanen på salvartorp oplogad grötknögel men min bil drar fint :). Hoppas de sandar vägen snart, när solen smälter vägen blir det ju inte så kul annars. Nåja. Han släpper upp mig utan problem och inget tuppspatt i skrittjobbet. Rider arbetet i skritt först och jag blir stundtals helt varm inombords hur fin denna stora häst är att rida. Han gör ett superjobb i skritt å skummar fint i munnen. Jag har börjat öva skrittsax med slutor och övergångar mellan dem, och nu känns det som om jag har koll på just övergångarna. Rider galoppjobbet sen, och börjar med en rund och lägre form där han jobbar jättefint :). Bra bjudning och fin strech i ryggen. Olika tempon och olika storlek på stegen funkar mjukt å smidigt i den formen. Bytet till vänster fint och gör samma fina jobb i v varv å jag tycker han bär mig rätt även i kurvorna. Bytet till höger blir dock platt och utdraget. Jobbar lite med samling och får några steg som inte e ok. Tror han skyndar med höger för att avlasta vänster men jag vet inte riktigt. Inga sura miner på honom men jag känner dem stegen helt klart. Skrittar lite på lång tygel och så travar jag efter. Känns oren här oxå något steg  då och då. Avbryter och skrittar av. Nu måste jag fundera.
15 Mars Torsdag
Fixar stallet på morgonen och ska sen hem och sanera mitt hus ! Solen avslöjar vinterns slarv. 
-12 på morgonen så min promenad med Rosse blir när solen värmt lite. Gick runt Valnarstorp, Rosse pigg och tyckte en lantmätare som märkte telefonstolpar till fots med sin hund var dramatiskt läskiga :). Blåste drakeld och fjädrade fint, men snäll å lydig ändå. Spattade hb rätt mycket hela promenaden dock.

16 Mars Fredag
Har bokat tid på Hölökliniken för en koll. Jag blir inte klok på vad jag upplever så det är dax att låta veterinären kolla. Inte halt men något är annorlunda. Finare än nånsin att rida men många små signaler gör mig orolig. Måndag 9.00. Blir bra. Kanske. Promenad idag igen, kan inte förmå mig att rida även om jag borde så att han inte vilar sig å e utan symtom. Men promenad för hand å han spattar en del. Inget spattande i skritt i hagen vilket e intressant :)
å han galoppar å flyttar sig över hela sin stora hage.

17 Mars Lördag
Inget arbete för Rosse idag. Jag åker 9.00 efter att ha gjort klart stallet och kommer inte hem förrän 22.00 igen. Dubbeljobbar. Suck.
18 Mars Söndag 
Idag hinner jag röra på Rosse 8-9 på morgonen innan jag åker till dubbeljobb igen. Hoppas kunna longera galopp trots skaren. Vi får se. Det gick perfekt att tömköra ( Dubbellongera ) i sommarhagen och vilket kanonjobb han gjorde ! Inte ett steg tuppspatt på hela tiden :), avspänd och mjuk i fin balans i skarsnön i båda varven. Jag utmanade ödet och började i vänster varv där han ända sedan han kom helst har börjat i höger galopp och inte kunnat starta i trav förnst denna vinter. Startade i jättefin trav med elastisk högerbog och rejäla mjuka swing i hela kroppen. Galoppen likaså. jättefin och med lagom blandning balans/driv.
Jag njöt. En gång tappade han höger bakben i vänstervarvet dock. Men det är ju i högervarv som jag anar något knas. Över i höger och han var lika fin :) dessutom lugn och i balans i höger galopp både i samling och strech. Tappar hb en gång dock. Jättefint inre fram i samling även i trav. Ser ingen orenhet eller undvikande av något läge alls. Skummar fint i munnen.
Man blir ju knäpp !! Åker ändå till veterinär imorgon och kollar. Han tappar ju hb då och då. 
Men glad i magen efter dagens jobb :) å det behövde jag. Han kan ju bara ha halkat till nån dag i hagen. Har vi tur så är det så. Litet Jippiee !!

180315 Promenad i solen.
180315 Promenad i solen.
180316 Onormalt
180316 Onormalt
180316 onormalt 2
180316 onormalt 2
180318 tömkörd å nöjd :)
180318 tömkörd å nöjd :)

19 Mars Måndag
Åkte från stallet 8.00 och var framme 9.10 med en torr Rosse som åkte bra trots svajigt med spårig motorväg. Skönt men jag e spändare än Rosse över resandet nu. Anna som nu denna gång skulle hjälpa mig gick ju bredvid Izabella när Rosse var där och behandlades i korset så hon var väl införstådd med problematiken. Skönt. Jag tycker hon gjorde ett jättefint jobb idag med Rosse och var supernoga med allt. Böjprov ua överallt och inga problem eller stelhet,spänning bak alls. Longerades i alla gångarter ua och fick mycket beröm för hur han tagit sig sedan sist. Inget tuppspattande i inget stumt fram. något stilla i ryggen v sida och kanske blir kvar lite länge på hb vissa steg. Men då e jag jättepetig sa hon :). Hårt underlag helt ua. In och ultraljuda båda bakknäna och de var jättefina :) !! Mycket finare än sisst och höger e ingenting alls i och vänster har verkligen repat sig :) Inga åtgärder där. Då återgår vi till muskulaturen v sida bakom sadeln precis. Ömmar på en yta av ca 3 cm. Anna gick till Linda equiterapeut och bad henne komma å kika men hon var tvungen att sticka omedelbart till kräksjuk son så det blev inget med det. Då behandlar vi honom där och så tar du kontakt med Equiterapeut om 10 dagar. Vi chansade på att spruta ryggen utan domesedan :) vilket är galet men bäst för Rosse. Det gick bra och han fick bara obehag ett par sekunder. Gilla Annas tänk och nu ska jag jobba honom för hand 14 dagar innan han rids igen. Återbesök bokat till Equi den 9.4. Får se detta som ett rehab även för mig för nu blir det till att ut i skogen å trampa snö. Resan Hem gick bra, gungar å grejar lite men han var helt torr :). 
20 Mars Tisdag
9.00 Fredrik kommer å skor vilket passar bra då Rosse ska bara vara ledig idag :) Jag passar på att åka ärenden till Eskilstuna. Vi ska få fina HÖÖKs grejor till Tantkalset igen och jag behövde prova storlek på lite olika kläder. Det blir 8:e året vi sponsras av HÖÖKs och det är fantastiskt roligt att de är så generösa och glada i vårt kalas :). Jag åkte även till Kvicksund och pratade med Henrik på Extrem Cargo ang vindmotstånd bil + släp. Nyttiga kunskaper från det mötet men ingen lösning tyvärr. VILL ha råd med buss men tyvärr kan jag räkna. Suck. Rosse går i hagen och solar sig samt har trädhäng hela dagen :).
21 Mars Onsdag
idag hann jag bara med rykt, mys och biolight mellan lektioner å jobb. Solen skiner varmt så bara skaltäcke efter lunch. De är ute till 19 tiden å äter em hö ute i det fina vädret hälsar Veronica :) Härligt för dem. Passar på innan myggen e här på kvällarna.
22 Mars Torsdag - 27 Tisdag
Promenerar och tömkör varannan dag, Slits mellan hopp och förtvivlan. Tuppspattar och ser sned ut ibland, går superfint ibland i båda varven och är nöjd i blick å kropp. Jag vet varken ut eller in. Får tag i jättefint hö av en bonde bara 10 min bort :). Hämtar ett lass på söndagen och får hjälp av Lars och traktorn att lasta av hemma :) Ska få hämta ett lass till :). På tisdagen åker jag till ridhuset och sitter upp för första gången sen 14 Mars. Han flyttar sil lite undan när jag vill upp men låter mig sen sitta upp utan katastrof. Känns fin i skritt men sen spattar han hb och det känns i höger varv i alla gångarter. Rider 10 min för att känna men sen sitter jag av och ger upp. Skulle behöva prata med Malin som haft honom men hon slutade höra av sig när jag åkte av så den vägen är ju tyvärr stängd. Pratar med Kokko som troligen hinner se oss på torsdag. Griper efter halmstrån nu. Knepigt och jag e så ledsen på insidan. Hämtar ytterligare ett lass hö vid lunch så nu e jag säker på att vi har foder nog. 
Beslutar iaf att sälja min fina trailer och köpa en beg buss. Han åker dåligt i trailern och det blir farligt när allt kränger. Tipsa gärna. Fin och prisvärd. 

28 Onsdag
Lastar av släpet med hö ensaam på fm. Det blev 41 vändor uppför trappen med en höbal i varje hand. Behöver inget gym idag :). Hinner tömköra Rosse 30 mi i hagen. Bara trav pga halkan och börjar i höger varv idag. Ser fin ut och inget ojämn. Skönt. Nästan inget tuppspatt heller. Ska Arnika insidan på hans lår dyker upp i min hjärna helt plötsligt. Magkänsla. Intressant. 
29 Torsdag
Borstar å fixar i ordning för att rida en skrittrunda med Yra och Veronica, men då ringer Kokko och säger att han hinner hjälpa mig om jag är där om en timme :) Såklart jag är. På med Rosse på släpet istället och han åker rörigt men e inte svettig. Kokko går igenom honom och säger Längre bakskor ändå. Å ringskor. Han belastar sig för hårt på insidan av låren :)  och spänner korset. Kokko sa samma sak ang längre bakskor förra gången för ett år sedan och vi la ut bakskorna 1,5 cm sen dess men alltså ringsko nu och en cm till. Hoppas det gör den effekten som han tror. Håller tummen hårt för det. I grunden är han jättebra skodd så det är inte skoningen som ska ändras utan hästens belastning ska hjälpas av skornas ändring. 
Ringer Fredrik och han lovar hjälpa mig fixa det i veckan. Fido e reserv om det behövs för han hinner svara innan Fredrik. Bussigt. 
30 Fredag
Rider ut runt Valnars med Yra och Veronica. Känns lite märklig att sitta på till en början men när vi travar lugnt på rakan känns han fin. Ligger lite ovanligt stadigt i mina händer men rätt jämn då jag skiftar nedsittningsben ett gäng gånger. Det är då man brukar känna vilken diagonal som avviker men det känns fint idag. Skrittar sen riktigt bra hem. Genom ryggen och släpper in mig på ryggen bra. Skönt.
31 Lördag 
Vilar helt. Jag dubbeljobbar.

180319 Veterinärbesök på Hölö.
180319 Veterinärbesök på Hölö.
180322 Nakenfis i solen :)
180322 Nakenfis i solen :)
180325 idag prom vi ihop med Lars å alla hundarna runt Valnarstorp.
180325 idag prom vi ihop med Lars å alla hundarna runt Valnarstorp.
180328 Avlastning i diket.
180328 Avlastning i diket.