JUNI 2018

180602 Ridbanan har fått nya bokstäver av Karin Love´n som startat tillverkning till ridhus mm :)
180602 Ridbanan har fått nya bokstäver av Karin Love´n som startat tillverkning till ridhus mm :)

1 Juni Fredag
Det är så galet varmt hela tiden !!

Idag plockade jag fram cavaletti och sockerbitar för Rosse ska gå på töm och hoppa lite :).
Han var finare än någonsin spec i höger varv, och hoppade verkligen sitt lilla hinder. Såg mjuk å fin ut. i Vänster varv var det knepigare, han lutar till v bog lite å då blir balansen sämre och han springer. Men till slut hade han även koll i det varvet :). Fin Rosse det här :).
Det som dock oroar mig är att han återigen börjar se tom ut i överlinjen och tappar muskler längst ryggen. Jag matar på med massor av mat men han äter egentligen bara på natten. Beslutar att ta in honom över lunch varje dag och ge honom mat. får se om det hjälper. Han skulle behöva ut på gräs men jag har ingen passande hage till det. Kanske bygger en lösning snart. 


2 Juni Lördag
CT kom till mig 14.00 och vi jobbade 45 min i stekande vindstilla sol och 30 grader. Galet varmt å Rosse var duktig, lydig och jättefin men för slow. Badar honom och betar honom innan han fick vara ute igen.

3 Juni  Söndag
Värmeslag :). 30 grader redan 10.00 säger bilen. Nere på Salvartorp är det svalt och nyvattnat i ridhuset så efter träningarna ställer jag in Rosse i boxen så att han äter och vilar. Sen lastar jag oss i bussen och åker dit för att rida ett kort pass. Jag provar att rida i mina nya stövlar så det blev sisådär med inverkan.  Tror det var smart att byta miljö lite, Rosse är lydig och jobbar på men det är svårt utan motorer som är påslagna. Rosse får mycket beröm för sin insats och jag filar lite på bytena efter piruetterna, vill att de blir på plats mer exakt. Sen övar jag ökad trav och nu håller han i bättre på slutet men jag ramlar omkring i sadelm med både ben och axlar. Hu vad det är svårt att följa honom. Jag nöjer mig efter 25 min och vi åker hem. Det är alldeles för varmt i skåpet tyvärr, ska se om jag kan köpa en kylare på måndag :). 

180602 Platt islänning i hagen på morgonen :)
180602 Platt islänning i hagen på morgonen :)

4 Juni Måndag
Idag kommer CT och vi ska genrepa lite inför onsdagen. Jag kommer dock att rida idag och starta på onsdag i mina gamla slitna stövlar. Genrepet gick ok, och jag kämpar med hans jobbiga trav i nedsittning. Men klart startbart är det iaf. Camilla och jag tog sedan en långpromenad med hundarna Maja och Zingo :). Trevligt :).

5 Juni Tisdag
Rosse vilar helt idag :), jag putsar, packar och är faktiskt nervös redan på måndagen. 
Inte för hur resultatet ska bli och vad läktarexperterna ska tycka ( de rider ju inte ens här idag och har ingen aning om vad detta innebär ) utan nervositeten handlar om klimatet mellan mig och Rosse. Jag vill att han ska lita på mig och gå i den svåra miljö som denna start går i. Så själva meningen med denna start imorgon handlar mer om förtroendeutbildning än rörelseresultat.
I morgon vet jag hur det gick :) Spännande :). 


6 Juni Onsdag
Morgonfodrar 05.00 och fixade klart stallet. Hela tiden betar Rosse långt ut i sin hage vilket glädjer mig för då fyller han på gladochnöjdkontot :). 
Jag åker hem och äter frukost, byter om och packar bussen klart innan jag åker upp och tar in honom vid 7. Två timmar beta var ju toppen :). Lars kommer till 8 och vi lastar och åker. Väl framme får vi en bra parkering där han kan stå och titta på massor och även vara nära de två tjejerna som är värdinnor på parkeringen. Jag går och kollar in framridning, ser ett ekipage på banan, visar vaccinationen  i sekretariatet och sen är det dax att ta ut Rosse. Camilla ansluter till oss och medan jag byter om leder Lars Rosse uppe vid banan så han får vänja sig med alla ljud mm från hoppbanan. Han är helt avspänd och när jag sitter upp är han lite väl slow känner jag.
Rider fram och förutom att han är lite för seg känns han jättefin. Rider till banan med Lars vid Rosses huvud och vi går lugnt in på banan. Travar sen runt två varv innan start och inte en tillstymmelse till oro inför något. Jag tar mig igenom klassen och är jättenöjd med mitt arbete, jag red för varje poäng och fick honom med mig i stort sett överallt. MEN gud så seg han var för hjälperna. Jag kände mig stundtals som en clown när jag försökte väcka honom men det var som att bonka på en tom tunna. MEN mitt mål för dagen var att rida en just runda på en svår tävlingsplats och det gjorde jag. Hela dagen funkar sedan perfekt och Rosse verkar trivas med att vara i bussen. Han äter och dricker lite maschgröt. Vi andra kan även gå och äta alla tillsammans vilket är en skön känsla. Vi håller koll på resultatlistan såklar under tiden, och mina 66,667 % gör att jag klänger kvar där uppe länge, och till slut står det klart att det blir rosett, men det är 8 placerade så vilken får vi vänta och se. Hanna Ribjer ( som hjälpte mig i 4 dagar med att vara den första att sitta upp på Rosse efter min hjärnskakning förra sommaren ) red in på exakt samma % som jag men hade bättre där nere i protokollet vilket gjorde att hon blev trea och jag fyra. Så Rosse fick stå kvar i bussen medan jag hämtade pris :).
Jag är såå jätteglad ! Vi fick pris :)! För den ritten :)! Jisses va fin han kommer bli när han är starkare och orkar vara kvickare för hjälperna :) Jippiee !! När vi kom hem fick Rosse komma ut i hagen några timmar och han rullade och frustade och käkade. Fin kille det där :).
Tack Lars och Camilla för supersupport idag, och roligt att vi gjorde detta ihop :)

180606 Groom å chaufför i ett :)
180606 Groom å chaufför i ett :)
Cool Rosse :)
Cool Rosse :)
Camilla ser till att vi sköter oss på framridningen.
Camilla ser till att vi sköter oss på framridningen.
Skönt det är gjort :)
Skönt det är gjort :)
Såå kul :) 4a å priiiis :)!
Såå kul :) 4a å priiiis :)!
De tre främsta till häst bakom mig. Grattis :)
De tre främsta till häst bakom mig. Grattis :)

TORSDAG 7.6
Vilodag. Bara betar och slappar i sin hage hela dagen. Jag , Camilla och Åsa åker till Strömsholm där vi ser alla Young rider och U 25 i sina första SM kval.Så bra ridning mestadels på så fina hästar överlag. Jätteroligt att se alla i lugn och ro. Jag hinner även se Amanda Gullström hoppa :) och såklart gå runt i all shopping och fika i VIP tältet. Mums.
FREDAG 8.6
 Vilodag. Går och betar  7-10.30 men Rosse och Lena får sedan komma in och stå inne för Yra och Veronica åker på kurs och jag jobbar 12-21. Rasmus ger dem hö och vatten vid 17 och sen får de gå ut en timme när jag kommer tillbaka vid 22. De betar lugnt och klarar myggen den stunden. 
LÖRDAG 9.6
Eftersom jag är hundvakt då Lars är uppe i Edsele och fixar inför höstens jakt fick vi en morgonpromenad till stallet. De fick vara med mig på morgonsysslorna och Sabbath tycker det är helt onödigt å ylar när han får sitta fast och vänta. Nåja, vi blev klara och banan är vattnad inför fm träningar. Hemma hinner jag fixa med den här hemsidan och förhoppningsvis kan ni nu se filmen från i onsdags :). Rosse skulle få gå ett kort pass på töm idag var planen. och kort vart det. efter endast ett par varv ( som såg jättefina ut ) stod han inte ut med bromsen. Tillbringade dagen inne därför. Ut 20 min vid 22 medan jag mockade och fixade fodringen. Ser ok å glad ut. 

SÖNDAG 10.6 

Jag åker till Strömsholm med CT och tittar på alla SM-finaler :) Vi har en toppendag med gofika och bubbel i VIP tältet medan vi tittade på ritter som den ena var bättre än den andra. Vi konstaterade att U25 ritterna var riktigt superbra. Vilka duktiga ryttare som skapas i den årgången :). På kvällen red jag ett kort joggingpass och Rosse kändes jätte jättefin :)

Min utsikt från VIP under SM finalerna :) Alcoholfri iskall Bubbel bjöds vi på :)
Min utsikt från VIP under SM finalerna :) Alcoholfri iskall Bubbel bjöds vi på :)
Måndag 11.6
Idagjobbade Rosse å jag rund, låg men snabb för hjälperna. Han var jätteduktig å jag tycker det är lite kul just nu. Det känns som om vi förändrar till det bättre igen. Försökte rida rint dammen men kom inte ens över bron hos mig före Rosse kastade sig runt och hysteriskt piaffar och hoppar på stället. Såg väl ett grässtrå som vickade i vinden. Jag fick sitta av och vända honom och sen gå runt dammen till fots. Suck. Då e han inte rädd för något.
Ja Ja Suck. 

Tisdag 12.6 
Idag hade jag ingen lust att rida och då struntade jag helt enkelt i det. Rosse jobbarbra nu men har problem med bromsar när det är soligt. Idag är det blåsigt och mulet så varje timme när jag tittar till honom går han långt ute i sin hage och betar :) så perfekt dag att låta honom gå där :). Christer från KE Screen kommer och vi textar upp bussen, och jag tror detta var minst det 5e fordonet han textar åt mig. Kul för nu känns bussen verkligen som min :) . 
Onsdag 13.6
Återigen ett fint pass med mycket ur Georg som vi ska rida på söndag. Känns inte som vi e klara riktigt men jag brukar ju vilja debutera just så. Inga förväntningar i onödan, och vi har ridit en George för ett år sedan redan, men detta blir årsdebuten.  Tränade bara galopp nästan, och jag tycker han var jättefin :). Ska trava mycket hos Camilla imorgon tänkte jag. 
Torsdag 14.6
Idag åkte Rosse och jag till CT och tränade på fm. Härligt mulet :) och sval luft.
Perfekt ridväder :)
Rosse var lydig och jobbade på bra men både Camilla och jag känner att något e lite annorlunda. Just nu i träningen har han börjat gå ihop mer i kroppen och då orkar han inte riktigt driva samtidigt. I sadeln känns det lite oengagerat men oxå så mycket bättre spänst inne i honom. Vi beslöt att hålla ett öga och att jag använder mattispadden å kommer upp lite bak. Han jobbar mer över ryggen nu och jag ska avlasta lite. När jag tränsade av hade nosgrimmans karbinhake fastnat i bettringen på v sida. Kan det varit det som störde honom lite ? Känslig e han ju och fint gick han ju men lite annorlunda. Å det är ju annorlunda med den kopplingen av stum bettdel. Intressant.
Åkte hem och duschade honom i varmvatten, det är något han verkligen gillar. 
Efter att han ätit och torkat försökte jag ha honom ute men insåg att det inte var någon ide. Så Rosse kom in kl 12,30 och fick sen vara inne. Undrar om det går att tävla på söndag ? 

Fredag 15.6
Idag red jag på banan på fm och vi red igenom George två ggr. Jag tycker han känns fin överlag, men iblant blir högerbytena korta. Idag kändes han inge märklig, vilket såklart var skönt. i högerpiruetterna ( som är våra svåraste då han sätter sig för mycket och vänder för snabbt ) kunde jag rida med innerskänkeln som mall för radien vilket var urkul :) Det känns som om det kan bli en medelbra ritt på söndag :).
Kanske ska jag försöka få ihop lite mer än 63 för i så fall persar vi :).

Lördag 16.6
Idag kunde Rosse vara ute hela dagen, även om han mest står i gruset vid grinden så kunde han ändå vara ute 6-15. Jag har träningar hela dagen och kan hålla koll. Malin H kom med en påse hösilage som jag ska testa på Rosse, det var jättefint och han slukade direkt den tussen jag provade att blanda i hans lunchhö. När jag tog in honom vid 15 hade jag blandat en tuss även i innehöet, och han åt den tussen före kraftfodret :). På måndag ska jag ringa å se om vi kan få köpa ett par balar i väntan på det höet jag tingat. Vore nog smart.  Jag putsar å packar i ordning allt, och på kvällen borstar jag trots att jag ska bada honom i morgon fm. 

Söndag 17.6
Jag badade Rosse på morgonen vid 8 efter att han varit ute 2 timmar, sen fick han äta lite extra mat medan han torkade och jag gick hem och käkade rejäl frukost.  Packade bussen, och sen var det dax att fläta mm.  Marie kom och hjälpte mig med den sista putsen och sen lastade vi och åkte mot Finspång. Resan gick fint men vi mötte regnet och ett tag öste det ner. Regnet behövs ju å inga bromsar kommer att störa oss men lite olustigt att kliva ur när vi kom fram. Nåja, vi såg oss omkring och sen var det dax. Vi hade tur att det var ett tag uppehåll lagom till vi skulle ta ut Rosse och klä på så min framridning började torr iaf. Rosse kändes fin och var väl framme för skänkeln så när himlen öppnade sig igen var vi liksom redan i bubblan. Jag beslöt att focusera å rida för varje siffra som om det inte regnade. Bra övning trots allt med tre bilar med vindrutetorkare som vevade på kortsidan där allt händer i ST G. Traven kändes rätt fin, och ökningarna börjar ligga rätt ända fram till slut. Skrittpiruetterna kändes lite sega och likaså den ökade skritten. Bjöd fint fram i galopp och gjorde allt i programmet men tappade högerbytet vid X i femmorna och likaså högerbytet på kortsidan och högerbytet efter ökningen. Han byter på hjälpen men blir jämfota. Min slutsats är att han inte vinklar och bär tillsäckligt på vänster bak ( Starksidan som därför är vekare i bärighet ) och då skyndar han sig att ta emot sig med att sätta ner höger bak kort. Träning för detta är ffa galoppfattningar i massor och noga att han sitter och särar på ytter och inner. Jag var dock riktigt nöjd efter och roligt att han gick trots ösregn. Domarna tyckte M = 65,588 %  C = 61,765 %  H = 66,176 %
vilket blev 64,510 % och oplacerad 4 av 8 starter. 
VI satte alltså personbästa i St George :) Kul !
Resan hem gick toppen trots att det fortsatte att ösa ner hela tiden. Påväg hem kunde jag kolla med Lars hur det gått idag och han gjorde över 80% även idag !! Såå superkul !!
Av 152 skyttar blev han 31 :a sammanlagt, men idag var han TVÅA och fick därför pris :) STORT GRATTIS till ett fint skytte-SM Lars !!
Tack Marie för en kul resa ihop igen :) och för bra hjälp på tävlingsplatsen. Ingen film pga ösregnet dock. På kvällen fick Lena hänga med på hundpromenaden och sen fick hon bada för att bli av med pansarleran hon skaffat sig efter dagens regn :).  Bra dag för alla alltså :)
På kvällen anmälde vi oss !  Maggan, Anne-Carin, Lotta och jag kommer rida LAG-SM ihop i ett rent TANTKALAS LAG för GARK :) !! Ska bli superkul :) !
180612 Nu ska bussen bli fiiiin :)!
180612 Nu ska bussen bli fiiiin :)!
Flitens lampa lyser. Christer har gjort loggor på många bilar åt mig.
Flitens lampa lyser. Christer har gjort loggor på många bilar åt mig.
180617 Enda bilden från dagen, sen öppnade sig himlen och det ösregnade :).
180617 Enda bilden från dagen, sen öppnade sig himlen och det ösregnade :).
180617 Kvällspromenad och bad för Lena
180617 Kvällspromenad och bad för Lena
TANTKALASET rider LAG-SM :)
TANTKALASET rider LAG-SM :)

18.6 Måndag
Vilodag helt, betar rätt bra idag så han ser nöjd ut :).
19.6 Tisdag
Ridhuset på morgonen, och det blev ett fint arbete med fokus på sidvärts och fram samtidigt vilket han inte riktigt orkar än på ett optimalt sätt. Men det man övar på blir man bättre på så övar gör vi.  
20.6 Onsdag
CT på morgonen, och det blev ett bra pass med fokus på skolor i både trav och galopp, och saxen. det ska bli intressant att se om jag får ihop allt till Int 1.  
21.6 Torsdag
Regn och 9 grader varmt. Brrr. Veronica och jag passade på att rida ut en timme då regnet gjorde att broms och mygg höll sig undan. Det var verkligen en fantastiskt skön ritt vi fick till, Rosse var stingslig på myggen och då rätt svårriden, men kunde vi bara trava eller galoppera så var han jättefin. Jag låg i vänster galopp c.a 1 km snett bakom Yra som töltar och de håller ett perfekt tempo ihop. Lycka att få långgaloppera i en fin arbetsgalopp :). Rosse tom klarade att driva långa lugna språng uppför sista branta biten mot Mosstorp. Häftig träning av hans hb som gärna bär men inte så gärna driver. Jag tvingade mig att sitta i travdelarna och eftersom det blir arbetstrav är det inte helt lätt :). Efteråt fick han på sig ett sprillans regntäcke som jag köpte på rean på Friends.  Det täcket han hade på morgonen var dyngsurt.
Alla hästarna var långt ut i hagarna och betade när jag kom för att ta in :) Regnet skapar bra lugn på sitt sätt. Jag och bussen åkte till Eskilstuna och köpte två små hösilagebalar som vi ska ha som reserv till vi ser om vi får något hö. Jaghar såklart beställt för vintern men i år vet vi inte än om jag får hela min behövda del. Lite läskigt är det allt med foderfrågan i år.
Hoppas Rosse äter detta, man vet inte med honom.
På kvällen var min ridbana dyngsur och hade stora vattenpölar, första gången för i år.   

Det verkligen öser ner.

GLAD MIDSOMMAR 2018 

önskar Anette med familj !

22.6 Fredag
Midsommarafton :)
9 grader och vattnet forsar ner hela dagen nästan.
Lars och jag öser ut höboss från skullen, och ihop med Niklas lyfter vi sen in de två silagebalarna på skullen. Vi regnfixar inomhus med det mesta under dagen och Rosse fick
helt enkelt en extra vilodag :). På kvällen njöt vi av en supergod middag hos Marie och Claes i Södertälje :), Varmt å mysigt i deras glasade uterum med infravärme :). 

23.6 Lördag
Jag fick en härlig sovmorgon :) och Rosse fick ett arbete på töm. Såg fin och fräsch ut å att vila från ridet arbete på banan har gjort honom gott ser det ut som. Hösilaget jag hämtade i torsdags är uppskattat :) å han mumsar i sig det först av de tre olika hösorterna han får i varje giva. Det är lite klurigt med han foder men nu börjar han se rundare ut :). 
24.6 Söndag
Åkte ner till Salvartorp efter mina lektioner och red ett härligt pass. Att i lugn och ro verkligen kunna jobba igenom rörelse fö rörelse och ha en härlig komunikation är nog målet med ridning. Så glad. Rosse fick duscha och sen vara inne eftersom det är så mycket broms. Hämtade fällan jag beställt så nu ska den kanske hjälpa honom lite.
25.6 Måndag
Red på banan och jobbade rätt mycket med sidvärts på olika linjer och ur det framåt. Kändes seg och rätt ointresserad idag, så jag fjäskade lite med extra beröm. Kanske kände han av gårdagens jobb. 
26.6 Tisdag
Spännande utsläpp på morgonen med nymonterad bromsfälla i hagen. Både Yra och Rosse hade sett den stå där hela natten från sina boxar och var inte nämndvärt oroade MEN Lena som inget visste höll på att gå upp i atomer :) Hon piaffade, passagade och med svansen högt upp flög hon runt i hagen och trumpetade ett par varv :) Sen var det klart. Rosse och Yra såg förvånat på när hon for runt:)
Ett kort men bra ridpass på banan ihop med Yra och Veronica. Jag jobbade sidvärts och fram ur det samt galopp med många kortsidesbyten. Blir nog bra så småningom :) Sen red vi runt dammen ihop. 
27.6 Onsdag
Jobbade nog på med delar ur st G men glömde skriva så jag minns inte riktigt.
28.6 Torsdag
SKODAX fm för både Rosse och Lena. Vilodag resten med tidigt intag.
29.6 Fredag  
CT träning där jag verkligen inte fick till det. Ibland är bara tajming och känsla helt borta. Jag blir jättesänkt och tvivlar men beslöt att träna imorgon igen för att se om jag kan komma ur fällan. Då blir det ihop med söndagens programträning ett tredagarsmeeting för Rosse med resor och träning.
Kan bli bra upplägg :). Nu ska jag ta mig samman och försöka rida iaf bättre imorgon. Starten på fredag känns idag inte aktuell men jag brukar svaja i närheten av ett skarpt läge och sen kunna samla ihop mig. Vi får se. 

30.6 Lördag
Lars följde med mig till CT på morgonen och filmade. Det var klart bättre idag och nu ser det ut som att du kan debutera sa Camilla. Jag kollade på filmen och tycker Rosse är jätteduktig men jag är inte så imponerad av mig :). Det är svårt ! Nåja, programträning imorgon å då får jag se hur det känns efter det.
På em roddade jag lite efter foder igen, jag har 7 hösilagebalar som jag ska hämta från Eskilstuna, och tar nog med två om det går på tisdag då jag ska dit och träna. Vi får se om det funkar med av och pålastning. 

 

JUNI 2018 går absolut till historien som den torraste någonsin. Nu har det varit kokhett sedan Kristihimmelfärd i Maj förutom Midsommar som såklart skall vara iskall å regnig. Hoppas vi får tag i foder så vi klarar vintern. Så orolig så ni förstår inte. Under Juli måste jag annars ut och samla gräs manuellt. Om någon har gräs på rot så säg till !!
Jag har fixat hjälp att slå och bala om jag hittar något. 

180622 När det regnar går det att beta :)
180622 När det regnar går det att beta :)
180622 Midsommargott hos Marie och Claes :)
180622 Midsommargott hos Marie och Claes :)
Hämtade två silagebalar i Eskilstuna och sen lyfte vi upp dem på skullen. Lite foder räddat så sommaren klarar vi nu :).
Hämtade två silagebalar i Eskilstuna och sen lyfte vi upp dem på skullen. Lite foder räddat så sommaren klarar vi nu :).