DECEMBER 2018

Nu har de kommit :). Undrar när jag får tid till dem ?
Nu har de kommit :). Undrar när jag får tid till dem ?

1 - 9 December rullar på i en hiskelig fart och jag hittar ingen tid till uppdatering av bloggen. Sorry !
Jag tillbringar tiden med Rosse enligt planen och han känns fin och det är roligt att jobba honom. Camilla och jag har hittat en bra samarbetsform nu, och vi hjälper varandra så många gånger i veckan vi förmår vilket gör att jag och Rosse åker till henne på fm ofta. Härligt att rida ihop :). Däremellan rider jag ut ensam eller med Veronica och Yra samt tömkör då det är hårt och fruset. Härlig period tycker jag :)

181210 Vackert vid vattnet där mamma bor.
181210 Vackert vid vattnet där mamma bor.

10 - 16 December
10.12 Måndag
Startade dagen i -2 med en härlig uteritt över Åsen till Starrkärr bara Rosse å jag. Det gick jättebra förutom på ett ställe där jag vart tvungen att sitta av för att komma förbi. Tror det var viltstråk som han kände av. Efter det fortsatte vi utan problem. Härligt :)
Efter att ha lunchfodrat och blivit klar i stallet  åkte jag upp till Hammarby Sjöstad och hjälpte mamma med TV krångel. Vi hann även ut och äta en god bit mat på en liten tailändsk restaurant. Gillar verkligen att umgås med min mamma, hon e toppen :).

11.12 Tisdag
Efter att ha morgonfodrat och släppt ut gjorde jag klart stallet innan jag tog frukost. + 6 idag.
Vid 9.30 lastade jag Rosse och åkte till Camilla. Vårt jobb idag gick dels jättebra och dels inte bra alls. Svårt att rida skritt tycker jag just nu. Vi lirkade in oss i det till slut och kunde avsluta med bjudning i skritten och övergångar in och ur men som sagt SVÅÅÅRT. Däremot känns traven riktigt fin och växande just nu :) visst e det konstigt vad det svänger men oxå häftigt att det man tränar mycket på blir man till slut bra på :). Eller så har man bara mer tur ju mer man tränar som vissa antyder. Vad tror ni

12.12 Onsdag
Idag började dom med ridbanan :) JIPPIEE !!
Det ska flyttas delar av materielet så att "badkars" formen blir ett minne blott. Banan lutas aningen ( 7 cm på 20 m bredd ) ut mot sjölångsidan för att underlätta avrinningen. Därefter vältar vi banan och lägger sen på 5 cm nytt grus av samma sort. Såå bra att få hjälp med detta av bästa Vannesta Entrepenad med Linus i spetsen.
Rosse och jag tog oss ner till Salvartorp och fick till ett kanonpass :) jobbade bara med bjudningen och att han ska vara snabbare på skänkeln utan att springa. Han börjar förstå och även hjälpa till ibland genom att helt enkelt förekomma hjälpen och gå på förberedelsen i min kropp :) Häftigt. Red bara traven i lättridning idag eftersom vi ska ha travtema hos Camilla imorgon. Glad dag helt klart !!

181212 Före. De vita fläckarna är vatten å is.
181212 Före. De vita fläckarna är vatten å is.
181212 Nu är dom här :)
181212 Nu är dom här :)
181212 Planer smids
181212 Planer smids
181212 fin sand flyttas rätt.
181212 fin sand flyttas rätt.
181217 även utanför banan blir det fin lutning.
181217 även utanför banan blir det fin lutning.

13.12 Torsdag
Till CT och vi jobbade alla tre hästarna riktigt bra :). Camilla ska starta båda stona på söndag så det är focus på det. Kul jobb :)
Rosse hade galoppträning i sin hage när jag kom med bussen så på träningen var han seg och tung. Lydig och ambitiös ändå och tur att jag bevittnatt racet i hagen för annars hade jag blivit orolig. Nu vart jag nöjd med hur bussigt han jobbade på trots allt. 

14.12 Fredag
Uteskritt med Veronica och Yra runt Byringe. Rosse går försiktigt då han tycker det är halt.
15.12 Lördag
Vilodag helt. Jag ordnar programträning hela dagen. Öppnar en ny silagebal.
16.12 Söndag - 2 och ett svagt snöfall.
Rosse och jag åkte till Salvartorp på fm och jobbade ett pass med övergångar både mellan gångarter men framförallt olika storlek på steg och tempon. Ibland blir det jättebra och då känns han helt super. Däremellan är det ett jobb som ska göras så det gäller att hålla focus.

17.12 Måndag
Idag ska ridbanan riktas och sen ska 5cm nytt underlag på :)
härligt att det redan blir klart, så kan den sätta sig å va redo för säsongen 2019.
På natten kom det första riktiga snöfallet och skapade en undrbar dag med snötungt landskap och vindstilla svag sol. Jag beslöt att rida hemma och planen var en sväng i stora hagen med lugn galopp ett par varv. Det blev så men det var en guppig väg dit ... Eftersom det stod grävskopa och dumper vid ridbanan ( han tittar på dem hela dagarna från sin hage ) så kunde han inte gå från stallbacken. Han kastade sig runt, galopperade på stället, trampade piaff hur länge som helst, slirade och stegrade samt capriollade för att inte gå mot maskinerna. Jag beslöt att bara sitta lugnt och nöta på, inte öka min puls utan försöka lirka mig med honom. Han blir riktigt blockerad och då sa jag bara pro å så stod vi i alla fall stilla.
Sen backade jag honom mot maskinerna istället och när jag kommit förbi den punkt han vänt förut fick han stå still och pusta. Sen backade jag lite till och stå stilla. När jag nästan kommit så långt jag tror var möjligt utan att överdriva näheten så tänkte jag snedda över gräsmattan förbi men icke. Ny kalabalik. Ny backning. Till slut kom jag förbi och kunde berömma och klappa. :) Det var en vinst framförallt över min egen rädsla, som ni som följt mig sedan Mardocs tid vet är så stark att jag ibland inte klarar av att sitta i sadeln utan måste kliva av. 
Jag red sedan iväg till stora hagen där vi hade två varv i mjuk trav åt båda håll och sen tre varv åt vardera galopphållet. Det blev lite klampar men Rosse kändes rund å fin.
Sen skulle jag ut genom grinden men inte hem utan runt dammen var min plan... å det blev så men vägen dit vart lite guppig. Kalabalik med en Rosse som var skogstokig. Jag la rumpan mot skogen för nu la han själv i backen och det är ett stup ner i ravinen mot där vi bor som jag inte vill ramla ner i. Vi backade och krånglade och vid en sån tvärstoppatack ramlade Rosse ner på marken. Jag lyckades sitta kvar och när han tog sig upp var han lite spak så jaag bonkade på och kom iväg dit jag skulle. Resten av skritturen gick han avspänt och lugnt utan en tendens till att vända. SEGER !! JÄTTESEGER över mig själv. Jippiee mig :) å tack Rosse.

18.12 Tisdag
Perfekt timing :) Lars Liljeholm kom idag ist för imorgon som jag haft i mitt huvud. Högergaloppens lite sämre läge kom av en sned manke. Fixat. Ska bli intressant att känna om det blir skillnad.
19.12 Onsdag
Idag blir det tömkörning på gärdet framför herrgården i klampsnö. Bra att få se honom jobba från marken. Såg jättefin ut ! och galoppen var rund å fin. Gjorde mycket övergångar och jobbade med röstkommandon som han sakta lärt sig att lyssna till. Duktig :). Avslutade med lite trav i korta steg och han förstod lätt vad jag menade. 
20.12 Torsdag
Annorlunda dag idag. Fm ägnades åt tandläkarbesök och foderinköp blandat med mathandling och julärenden. Allt har förvandlats till is idag och grusvägarna är glashala. Bra att invänta alla sandbilar :). Kvällens träningar blev inställda pga just väglaget men jag och Rosse tog ut bussen och åkte iväg till CT och kvällstränade. Hon var sandspanare innan och när hon meddelade att sandbilen just åkt förbi lastade jag Rosse. Träningen av våra hästar är högt prioriterat och vi letar vekligen efter möjligheten att ses och träna ihop så ofta det går.
Rosse var jättefin och duktig i travarbetet, jag kunde sitta och han mötte mig inte en enda gång tror jag. Många övergångar och det är verkligen bättre. Däremot är galoppen just nu lite sämre. Kvalite´n i grundgaloppen är helt klart förbättrad men i den galoppen klarar han inte ännu att byta på rätt sätt i kroppen. Rena å raka är bytena men han går isär i kroppen för att klara det. Caamilla red en stund och när hon lyckas förmedla till honom att han ska vara ihop i bytena så kommer inget byte. Vi uppmuntrar och berömmer när han försöker ha kroppen ihop, för det är det svåra. Att han inte svarar för byteshjälpen i det läget är fullt förståeligt och får ta tid. Så fort han får mer plats blir bytena som vanligt igen, men vi vill ju förändra dem så vinterns jobb blir nog att öva just det. Spännande.
Spännande var oxå att ta bussen från Camillas gårdsplan som var lutande is. Camilla tog bussen förbi lätt som en plätt och sen kunde jag köra lugnt hem. Bra att vi fick till träningen, nu åker CT på semester och kommer hem igen 6.1 så vi får trimma själva Rosse å jag. 

21.12 Fredag
Regn på isgatevägar. Hu. Rosse fick vila helt.
22.12 Lördag
På töm i stora hagen, såg jättefin ut :).
23.12 Söndag
Rosse och jag till Salvartorp runt lunch och joggade mest ett lätt strechpass eftersom han varit ryttarlös i två dagar.

181215 Domare Kicki Klingspor och skrivare Maria Snickars gjorde programridningen superlyckad. TACK !
181215 Domare Kicki Klingspor och skrivare Maria Snickars gjorde programridningen superlyckad. TACK !
181215 Dessa ryttare var med och fick programridningshjälp.
181215 Dessa ryttare var med och fick programridningshjälp.
Sirianne bjuder på ett smart tips till alla med pälskänsliga hästar denna årtid.
Sirianne bjuder på ett smart tips till alla med pälskänsliga hästar denna årtid.
181217 första snöskottarmängden kom idag.
181217 första snöskottarmängden kom idag.
181217 snöfint
181217 snöfint
181218 Snölager skrapas bort och ny sand 5 cm läggs på :)
181218 Snölager skrapas bort och ny sand 5 cm läggs på :)
181218 Tack Lotta Aulin för två fina varma täcken hälsar Lena utan päls :)
181218 Tack Lotta Aulin för två fina varma täcken hälsar Lena utan päls :)
181218 Bra med vänner så Lena inte ffffrrrryyyyser :)
181218 Bra med vänner så Lena inte ffffrrrryyyyser :)
181218 BANAN KLAR !!! Tack Jimmy för fint hantverk :)
181218 BANAN KLAR !!! Tack Jimmy för fint hantverk :)

24.12 Måndag
Idag är det Julafton och Rosse fick gå på töm i stora hagen en stund. Sen umgicks jag med min familj och åt mat i överflöd :)
GOD JUL alla härliga elever, hästar och familjer runt dem !
25.12 Tisdag
Idag tog Veronica och jag en skrittsväng runt Emmastigen, vi hade det jättetrevligt till en idiot vid namn Johan Sandberg ( från Stallarholmen ) höll på att kosta oss livet. Han körde Camilla Bergs hästbuss på grusvägen vi red på, och trots att han hade nedförslut och såg oss på långt håll tänkte han minsann INTE stanna. Vi hörde att det kom ett stort fordon, och vi trodde vi skulle hinna in på avtagsvägen till Valnarstorp eftersom vi är vana vid att alla visar stor hänsyn till varandra. När vi såg varandra höjde jag handen och bad föraren sakta in, vilket den gjorde till ca 10km i timmen, sen gjorde jag tecken att vi skulle in på avtagsvägen och trodde i min enfald att föraren då skulle stanna. MEN ICKE. Vi hade ett brant djupt dike mot skogen, och en väggren på 10 cm innan diket. Vägen var bara is. Nu var lastbilen så nära Yra som gick först att hon klämdes ut på väggrenen. Jag red då ut mitt i vägen och spände ögonen i föraren som jag nu såg var en okänd kille. Han stannade INTE. Nu var han så nära oss att jag tvingades vända Rosse helt om, han stannade INTE, och om jag hade varit kvar på vägen hade han kört in i Rosse. Blicken jag såg i denna galning till förare var att han tyckte det var KUL !  Nu hade jag inget annat val än att vräka ner stora Rosse i det djupa diket för vi fick inte plats bredvid lastbilen. Då gasade han glatt förbi med oss i diket. Rosse tog sig upp och var oskadd men jag är glad att det inte var Mardoc jag red på, då hade han skenat. 
Vi tog oss hem snabbast möjligt, veronica tog hand om Rosse och jag satte mig i bilen och åkte upp till Kråknäs. Jag har alldrig varit så nära att slå tänderna ur någon som denna gång. 
Han satt i köket när jag släpptes in av Kim. Denna bebis till karl kunde absolut INTE förstå att han gjort något fel, vägen var till för alla och om vi hade trafikrädda hästar skulle vi inte vara där, och om de inte var trafikrädda så vad gnällde jag för ?. " Ni hästtjejer tror att ni äger hela världen, ska jag åka ner i diket istället tycker du ? Hästar är terränggående så det är väl bara att flytta på er ? Han kallade mig djävla idiot, jag skulle fara åt helvete och om han någonsin mötte mig till häst igen så skulle han INTE ens sakta ner. Jag sa till honom att det han uttrycker bara bekräftar anledningen till att jag behöver stå här. Att han var så liten att han behöver använda en lastbil för att hävda sig mot tjejer bekräftar bara för mig hur omogen och korkad du är. Sen vände jag och gick, det var lönlöst att få honom att förstå eller be om förlåt.

Hade han varit smart hade han bara stannat 2 min så vi kunnat sätta oss i säkerhet.
Bara det lilla hade fått oss att tänka helt andra tankar om denna kille. Inte ens det fattade han. Hoppas de som lever runt denna människa kan ta sig loss och slippa honom, Veronica och jag kan nu fortsätta våra liv trevligt på vårt håll.  Det största straffet för honom är ju ändå att han behöver umgås med sig själv VARJE DAG.

Vi hade sen en restlunch hos oss för hela gänget, mamma, Sussie, Kenneth, Helene, Rasmus, Anna, Lars och jag. Trevligt och gott !
26.12 Onsdag
Idag var jag ner till Salvartorp och red lite mer seriöst igen. Jag var helt själv och vi fick till ett jättebra jobb med två svettiga till slut :)
Åkte sen in till Strängnäs för att tvätta av bussen eftersom det är plusgrader men köerna var så långa att jag fick vända hem igen.

27.12 Torsdag
hjärnsläpp, minns inte vad vi gjorde denna dag.
28.12 Fredag
Idag ska Rosse till Vet Izabella Gransved på Hölö för vetcheck. Ska bli skönt att kolla upp honom och ha det som avstamp för 2019. " Han är finare än någonsin " blev omdömet och UA igenom alla böjprov och longerprov på både hårt och mjukt. Skönt att det var som jag trodde.
Nu ser vi fram mot 2019 :).
Jag har en tid vetat att Rosse å jag vunnit DM i södermanland 2018 men eftersom förbundet själva inte bryr sig om att de har ett DM så har de inte ens uppdaterat utan påtryckning. Än mindre brytt sig om att rapportera DM resultatet under samma år ens.
30.11 var resultaten klara och ännu inte en rad om resultatet. Så dåligt och tråkigt för alla medaljörer. Men nu går jag ut med resultatet här iallafall.
GULD - Jag och Rosseau ( GARK ),
SILVER - Anna Åsengård och Hotshot ( GARK )
BRONS - Helena Gustafsson och Rolls Royce ( GARK )
dessutom tog min elev Filippa Arvidsson med Onyx BRONS för D-ponny :)
och min fd elev Julia Sundell med Rainman tog GULD för B-Ponny.
STOORT GRATTIS till oss alla !! :) 

29.12 Lördag
Idag red jag i ridhuset före jag hade en träning. Rosse var riktigt fin och jag tvingade mig att rida trav, trav och mera trav. I lättridning travar han för en 10a men i nedsittning blir det liksom något som stör .... JAG.
Hu va den e svår. Men sen i galoppen blir jag gladare igen för där kan jag komma till ridning och inverka så det blir bättre än vad det egentligen inte är. Knasigt. Tur det är ett tag till säsongen startar. Rosse stod och mumsade hö medan jag hade min elev. Enkelt med det iallafall. 

30.12 Söndag 
Idag har jag programridning på Salvartorp med Kicki Klingspor som domare. 4 tappra ryttare fick bra hjälp och de som red för 14 dagar sedan hade gjort läxan bra och förbättrade sig redan nu :) Den 13.1 är de dax igen, så anmäl om du vill vara med. 
Rosse och jag hade ett härligt pass på vår utebana, lyxigt att rida i skymning ( 14-15 ca ) och ha tända lampor med torrt fint underlag :) Lars kom och tittade en kort stund för att direkt jag var klar hämta 4-hjulingen och sladda iordning banan åt mig :). Sen tog vi in de andra hästarna tillsammans och det är skönt med hjälp ibland :). Hela kvällen slöade ? jag framför datorn med bokföring och hemsideuppdatering både här och hos GARK. Undrar om jag rider för dem eller Gripen 2019. Hmmm funderar. 
Jag behöver fylla söndagsträningarna så tipsa gärna nya elever, eller kom tillbaka du som av någon orsak varit ifrån ett tag. Jag vill helst vara på Salvartorp men andra förslag mottages och övervägs oxå :). 

31.12 Måndag
Nu är det snart mörkt, så det är dax att jobba hästarna lite. Klockan är bara 13.40 och efter att stallet blev klart vid morgonfodringen har jag roat mig med att handla, städa, tvätta mm. Nåja, det behöver oxå göras så nu är det gjort :)

181224 Jobb på töm i hagen idag.
181224 Jobb på töm i hagen idag.
181224 Rosse och vårt hus :)
181224 Rosse och vårt hus :)
GOD JUL !!
GOD JUL !!
181224 Lena får på pyamasen av Lars
181224 Lena får på pyamasen av Lars

 181227 PREMIÄR !!
Rosse och jag jobbade på banan och den känns fantastisk :)
JIPPIEE !!

181228 Vetcheck på Hölö. OBS! Gick UA så det är inte Rosse på nästa bild :)
181228 Vetcheck på Hölö. OBS! Gick UA så det är inte Rosse på nästa bild :)
181229 nu fyller vi frysen :)
181229 nu fyller vi frysen :)
Bra med 2 jägare i familjen :)
Bra med 2 jägare i familjen :)
181230 LYCKA ! Att en söndagmorgon 09.00 finna vägen till Salvartorp nysandad :) Tack från alla hästtrailers förare goa du som gjorde !
181230 LYCKA ! Att en söndagmorgon 09.00 finna vägen till Salvartorp nysandad :) Tack från alla hästtrailers förare goa du som gjorde !
181230 Idag skriver jag protokollen åt de 4 ekipagen som rider programträning för Kicki.
181230 Idag skriver jag protokollen åt de 4 ekipagen som rider programträning för Kicki.
181230 Kicki focuserad på Elin och Sevilla. Tack för 2018 Kicki hälsar alla ekipagen. Ses 2019 igen :).
181230 Kicki focuserad på Elin och Sevilla. Tack för 2018 Kicki hälsar alla ekipagen. Ses 2019 igen :).