MARS 2019 

v. 9  1.3 - 3.3 

1.3 Fredag
Helena Brunåker kom 8.00 och masserade en nöjd Rosse. Riktigt bra nu när alla muskler börjar vara smidiga och Rosse hjälper till att lossa på spänningar. Efteråt gick jag med honom runt Valnastorp i vårsolen. Härligt. 
2.3 Lördag  
Idag vart det en konstig dag. Jag hade stallet på morgonen med en groende migrän i sällskap. Kämpade klart och gick hem och medicinerade och så i säng. Ställde klockan på 9 och somnade som en däckad. Jag ska åka hemifrån 10.30 för att ha tre träningar och normalt släpper migränen på medicin och en stunds sömn. Jag vaknade INTE av klockan. Jag vaknade 10.50 helt groggy. Skämmigt att ringa mina elever och be om ursäkt för jag kommer inte. Fick tag i dem och la mig i sängen igen. 12 kom jag upp och efter frukost gick jag och hämtade Rosse för promenad. Jag orkade INTE rida idag. Lars hade kommit hem så han anslöt med hundarna. Vi gick en promenad på Åsen med lite klättring och jag kom sakta igång mot det normala. 
Vi fick i oss lite lunch och sen var det dax att dusch å fixa till oss för 50årfest på Sands Golfklubb. Anne-Carin Klinge Sporrong ( en av Tanterna i Tantkalaset ) fyller år och hon och hennes man Robert bjöd på en fantastisk fest !! Underbar lokal, härligt mingel där jag faktiskt kände några :) , intressanta aktiviteter som mingelhöjare, riktigt god mat, bra bordsgrannar att snacka med till middagen och sen svettig dans till DJ som öste igång rejält !  Vårt Tantkalsspex blev mer lyckat än jag vågat hoppas, inte min förtjänst alls men när duktiga andra snilletanter fixar blir det både roligt och bra. 
Så kul med riktigt BRA fest ! Tack Anne-Carin och Robban för att Lars och jag fick vara med och fira ! 

3.3 Söndag
Sovmorgon, frukost och sen en träning borta. Efter det hem och fixa stallet + lunchfodra och det är sånt skitväder att man bara suckar. Snöglopp och svinkall. Jag fixar hemma till det är dax attta in hästarna vid 15.30. Alla täcken är blytunga av vätan men hästarna är torra under. Mitt Regntäcke är värdelöst trots relativt nytt. Rosses undertäcke är blött. Så nu ska det regntäcket slängas. Har några fler att ersätta med som TUR är :). Hela garaget är fullt.
Lars och hundarna kom och vi tog med Rosse på promenad runt sjön (7,5 km) och vi kom tillbaka 17.36 och det var fortfarande ljust nog ute. Härligt med både ljusare morgnar och längre kvällar igen. 
Nu har Rosse haft en vecka återhämtning med uteritter, promenader, tömkörning, skoning, massage mm efter en intensiv träningsperiod. From nu blir det intensivt igen och förhoppningsvis är vi redo för tävling 15,16,17 på Strömsholm. Vi laddar så får vi se om de ställer in eller ej. 

Memorera å skapa :) !
Memorera å skapa :) !
190301 Promenad efter massage.
190301 Promenad efter massage.
Anne-Carin 50 år !! Skål !!
Anne-Carin 50 år !! Skål !!

v. 10  4.3 - 10.3 

4.3 Måndag - 1
CT 10.00  Snögloppslaskelände, men härligt att krypa in i ridhuset hos Camilla. Vi jobbade först Daniella som gjorde ett kalasjobb, sen Rosse som gjorde ett bra jobb men jäklar vad jag fick rida för det. Vi avlsutade med att rida igenom Int 1 å TUR det är 14 dagar till start för det sitter inte ihop vettigt just nu. MEN de drog pengarna till Strömsholm idag så jag räknar med att rida där tre dagar i rad så nu jobbar vi mot det. Rosse gjorde jättefina travskolor, halter och ryggningar. Sämre med galoppsax där jag fick honom bakom skänkeln å sen fick rida som en clown. Det hängde i lite i första bytesserien (3-or) men till nästa var han på plats igen å den var bra (2-0r). Travökningarna blev helt ok och båda upptagningarna likaså :) Glad för det !
5.3 Tisdag - 2
CT 09.00  Planen är Daniella först och sen Rosse som ska jobba galoppsax, piruetter och sen igenom Int 1 igen :). Vi får se om det blir så, man vet aldrig. Det blev så :) Rosse var finast ever idag !! Började mjukt och gick lyhört för mina fötter direkt. Vi jobbade saxen och när jag räknade och han var framför mig hade jag gott om tid och plats att få rätt rytm. Kunde rida med långa ben och lätta hjälper !! WOW!! Vi jobbade piruetterna och han svarade snabbt och lätt på vänd-fram-vänd-fram så jag hade en känsla av stenkoll :). Vi avslutade med att rida igenom Int 1 och vissa bitar var jätefina, tappade honom bakom mig i andra ökningen och då blir vi i olag i upptagningen till skritt. Vi var lite oense och galoppen i ingången till första piruetten, och bytena i var 3e drog oss till höger om linjen. Men nu tror jag på att vi kommer kunna arbetsrida igenom programmet även i skarpt läge :) KUUUUL!!
Fick tjocka utetäcket på för det blåser isvindar idag, Brrrrr.

6.3 Onsdag
Tömkörning ? Eller isbalett är nog ett bättre ord. Blev vilodag.
Ja ibland har jag helt enkelt ingen ork eller lust. Bra att vila då.

7.3 Torsdag 
CT

8.3 Fredag
Red ut runt sjön med Veronica och Yra, kunde även ligga och galoppera lite före Yra idag. Duktiga. 

9.3 Lördag 
CT

10.3 Söndag
Vilodag.

v. 11    11.3 - 17.3 

11.3 Måndag
CT me focus på MSV A idag. Känns jättebra stundtals, men även skitdåligt stundtals. Men han är fin, riktigt fin även om han är så sjukt obekväm att rida.

12.3 Tisdag
CT med focus på St G idag. Klädde på och av i Bussen för att öva även det momentet igen. Gick hur bra som helst. Goa Rosse. 
Jag red som en blå och Camilla jublade att han var fantastist fin :). Jag njuter av det man inte av att rida honom. Lydig, allert, snäll men obekväm. Hemma hade Veronica gått omkull med Yra och hade såklart ont i hela kroppen. Lars susade dit och hjälpte henne eftersom jag var i Dunker. Båda har klarat sig bra mebn Veronica åkte in och kollade sig eftersom hon hade så ont. Ingen fara med mjälte eller brott som tur var. Nu blir det vila ett par dagar tills de mosade mjukdelarna repat sig. 


13.3 Onsdag
CT men i Salvartorp eftersom väglaget är galet uselt idag och jag inte vill åka så långt då. Idag hade vi focus på Intermediaire 1  och det var enligt planen om tre dagar på rad med programridning. Jag slet som ett djur och tyckte Rosse var hur långsam för skänkeln som helst tills jag insåg att sporrarna inte satt på ! Nåja, att jobba sig igenom det programmet utan gick ju iaf. Men skitjobbigt. På med sporrarna och avslutade med bättre känsla helt klart. 

14.3 Torsdag
Vilodag med skrittpromenad för hand. Dåligt väder och regn på tvären. På kvällen blev det bad för Rosse, skönt att få en ren häst till helgen.
Allt packat och klart inför imorgon. Ska bli kul !


15.3 Fredag
Tävla MSV A:1 på Strömsholm.
Morgonfodrade 05.00 och släppte ut som vanligt. Gjorde klart stallet åt alla hästarna innan jag fick frukost. Bytte om och packade bussen innan jag åkte till stallet och tog in Rosse. Flätade och borstadeå var klar när Lars kom med bussen 09.30. Packade den och lastade Rosse. Framme på Strömsholm i god tid och fick plats för bussen uppe på anläggningen :). Skönt i det dåliga vädret. Vi tog fikakorgen och satte oss på läktaren ett tag för att titta på lite ritter i min klass och bekanta mig med hur banan ser ut denna gång. Sen var det dax att fixa på Rosse sina kläder och rida fram. 
Han var verkligen på hugget, han tom bockade lite i galoppjobbet vilket var lite kul :). Tyvärr är han rädd för möte så i vänstervarv blev det lite trångt några gånger och han får verkligen panik. Han gör inget annat än stannar och kastar sig undan men jag känner verkligen hur rädd han är. In på banan och jag har problem att hålla linjen vid domare E genom hela klassen. Känns verkligen som om vi mest spratlar runt och det tyckte domarna oxå.
60,00 % är ju inte riktigt vi MEN jag var jätteglad för jag hade en häst med motor och som var utåtagerande !! Har alldrig haft det förut så jag lät honom hållas. Imorgon blir det mer lydig.
Hemma fick han gå ut igen och han kändes glad och nöjd.
 jag hann äta middag innan jag åkte till jobbet och jobbade 17-21 


16.3 Lördag 
Tävla FEI Prix St George på Strömsholm.
Fodrade återigen 05.00 och vi åkte 09.00 hemifrån.
Lars och även Nina var med idag, och vi fick parkera på tågbanan och promemera upp till ridhuset. Jag red fram lite med temat lydig, noga och energi vilket Rosse ställde upp på direkt så jag insåg att jag hade för mycket tid innan start. Jag hoppade av och Lars tog Rosse utomhus i kyliga luften i 10 min. Ridhusen är ju uppvärmda här så det tar lite på Rosse. Det var ett bra drag för när jag satt upp och red igen hade jag en fräsch och vaken häst. Inne på banan försökte jag verkligen rida honom energisk och lydig men var inte helt nöjd med svaret jag fick. Trodde själv runt 62 men fick 64,706 % vilket ju var helt ok i en Nat StG. Personligt bäst iaf så det var ju lite roligt. Hem snabbt så jag han ta hand om Rosse och  fixa inför imorgon innan jag susade till jobbet igen. 15-21.

17.3 Söndag
Tävla Intermediaire 1 på Strömsholm
Idag fick hästarna frukost 05.00 men inne för det vräker ner regn ute och vi ska åka 08.15 från stallet flätade och klara.
Idag följer Lars och Irene med och vi fick parkera uppe vid anläggningen igen. Lars tog Rosse på en promenad 30 min eftersom han stått inne. Det snögloppade verkligen och de såg rätt slokiga ut där de gick. Sen fick Rosse stå på bussen medan vi gick och tittade ett par ritter. Nu var det dax för mig att rida fram, jag kortade tiden men ändå var han för slow. Jag red ut utanför i kylan 5 min innan start men jag hade en loj häst i ritten. Dock var han nu inte tittig så jag kunde rida alla linjer. Missade lite här och där men att jag fick driva som en blå gjorde ju att jag inte kunde få till något bra. Jag tänkte två gånger gå ut men beslöt att fullfölja för att få rida igenom en 1a i skarpt läge är ju att öva just det. Han är ju frisk och tränad för detta och att vara trött är ju inte farligt så länge jag är vettig i min ridning. När jag kom ut var jag först skitsur, men har sett ritten och det fanns faktiskt saker som var bra oxå. 
Domarna hade 61,765 % å så kändes det.
Å vi kom inte sisst i detta vassa startfält ! Bättre än sisst vi startade.
Vi åkte hem och nu kunde jag släppa ut Rosse i solen otan täcke och det kändes som en fin belöning. Jag susade till jobbet 15-21.

Vi var 4 tanter som firade Tant Anne-Carin på plats. Resten via länk under kvällen ...
Vi var 4 tanter som firade Tant Anne-Carin på plats. Resten via länk under kvällen ...
å det var en härlig fest !! GRATTIS A-C !!
å det var en härlig fest !! GRATTIS A-C !!
190313 mina fina nya stövlar :)
190313 mina fina nya stövlar :)
190313 Sår efter nya stövlarna !
190313 Sår efter nya stövlarna !
190313 Härliga Salvartorp idag :).
190313 Härliga Salvartorp idag :).
190315 Flätad och klar inför dagens start.
190315 Flätad och klar inför dagens start.
190315 Packningen redo.
190315 Packningen redo.
190315 Glamoröst groomliv för Lars idag :) Snöglopp och ett riktigt busväder.
190315 Glamoröst groomliv för Lars idag :) Snöglopp och ett riktigt busväder.
190317 Foto: Jenny Johansson
190317 Foto: Jenny Johansson
190317 Idag följde Irene med oss och groomade. Igår var Nina med. Skönt att var tre även om det inte är så mycket att göra med Rosse. Han är så okomplicerad.
190317 Idag följde Irene med oss och groomade. Igår var Nina med. Skönt att var tre även om det inte är så mycket att göra med Rosse. Han är så okomplicerad.
190317 Skarpt lägen.
190317 Skarpt lägen.
190317 Framridningsdax.
190317 Framridningsdax.
190315 Equisport TV sände live hela helgen :) å ritterna finns i arkivet.
190315 Equisport TV sände live hela helgen :) å ritterna finns i arkivet.

v. 12    18.3 - 24.3 

18.3 Måndag
Vilodag helt. Idag var Rosse bara i hagen och slapp mig förutom fodringar och visitation. Kalla fina ben trots tre dagar på fiberunderlag. Bra att vi broddade av inför ritterna och på igen när han kom hem. Det är fortfarande isigt under då tjälen inte släppt.
19.3 Tisdag
Promenad för hand blev tömkörning i hagen så att Rosse fick galoppera ett bra tag med sin trötta kropp. Försökte gå ut på banan men Rosse sjunker för djupt så vi får vänta tills tjälen släppt även där.
Såg fin ut och skummade fint i munnen. 

20.3 Onsdag
Idag kom Lars Liljeholm och gick igenom Rosse. Lite vid manken och höger fram som behövdes släppas på men bara pyttelite och inga restriktioner utan han kan jobba som vanligt direkt. Skönt.  Fick gå i hagen hela dagen.
21.3 Torsdag
CT på fm. Jobbade rejält med att få ihop och ut honom, blev sådär för mig, men Camilla satt upp en stund och då fick vi för första gången honom helt rätt i traven. WOW ! både bärig bak och kort länd, bröstkorgen uppe, lagom hög hals som var ute och nosen framme ! Jippiee ! Första gången är ju som bekant svårast, sen vet han vad vi vill och han blev supermallig av allt beröm :)!
Camilla skrittade sen av honom ute på sin runda genom granngårdarna och han gick utan krångel hela rundan. :) !!

22.3 Fredag
Idag kommer Helen Brunåker och masserar. DET gillar han. 
Härlig genomgång och ett till kvitto på att han har tagit tävlingshelgen riktigt bra trots hårt jobb och fiberunderlag.
Välmående, glad och han älskar Helens händer :). Jag passade på att tigga till mig en laserbehandling av min ländrygg vilket är ren LYX :) Tusen tack Helene ! Idag blev det SOL och 8 grader varmt så Rosse fick bli av med täcket när jag åkte till jobbet 15.30. 
Skönt att sola och rulla innan Lars tar in vid 17 ca. 

23.3 Lördag 
Till CT efter lunch och jobba programmet inför imorgon. Vid 15 var vi på plats och ja, vi jobbade med programdelar i St G och vissa blev riktigt bra och andra inte. CT red en stund på slutet och bitvis är han bara helt fantastisk :). Hemma fick han bada schampo och sen kvar inne. Jag fixade lite med putsning mm innan det var hemgång och lördagsmys i soffan. Bra med mat från ChopChop ibland :).  
24.3 Söndag
Tävla FEI Prix StGeorge i Fagersta. Startar 15.20 oxh åker senast 12.00 är planen. Lars följer med så han får köra, vi plockar även upp Malin i Kvicksund som ska med och grooma för första gången :) Kul !
Å kul blev det ! Rosse var avspänd å såg lite för nöjd ut när vi kom fram, och när Lars ledde honom undrade jag om jag skulle få bära runt honom därinne. Framridning i 20x40 och Rosse blir lite osäker när det blir trångt. Jag la upp framridningen med tanken att först trygg med plats och situation, sen lydig å noga när han var trygg och 5 min innan start upp i full motor och lydig i det. Han kändes fin och allert så jag hoppades jag skulle ha med mig det in.
Han var jätteduktig, två gånger tappade jag honom bakom mig i traven men kunde båda gångerna få fram honom igen :) ! Jippiee ! en arbetsseger helt klart ! I skritten var han lite för slow överlag men lydig. I galoppen var han lite högermatt men lydig. Jag trodde på en ok % då jagbara hade miss i galoppslutorna då högerbytet fastnade i marken lite. DET RÄCKTE TILL VINST !! 65,441 % och PB i Nat George ! JIPPIEE !! såååå skönt !! Tack bästa Rosse, groomarna och Camilla :) Den segern satt skönt !!

190319 Nakenfis lapar sol :)
190319 Nakenfis lapar sol :)
190319 Skum mun.
190319 Skum mun.
190321 Dax för CT Träning igen :)!
190321 Dax för CT Träning igen :)!
190321 CT Skrittade ut efteråt.
190321 CT Skrittade ut efteråt.
190322 Massör Helene hos Rosse och sen Dazy idag. Härlig behandling :).
190322 Massör Helene hos Rosse och sen Dazy idag. Härlig behandling :).
190324 Rosse med sin personal :)
190324 Rosse med sin personal :)
190324 JIPPIEEE!!! VINST !!!
190324 JIPPIEEE!!! VINST !!!
Glada och nöjda :)!
Glada och nöjda :)!

v. 13    25.3 - 31.3 

25.3 Måndag
Vilodag. Slipper mig och täcket :) hela dagen idag !

26.3 Tisdag
CT och snickra på kuren. Rosse jobbade på bra men kuren måste jag ändra lite. Svårt med att hitta bra linjer som passar oss och tiden. Ut i solen utan täcke på em.

27.3 Onsdag
Uteritt hemma. Härlig skrittrunda med Veronica och Yra runt Valnarstorp. Avspänt och skönt att knalla bland träden. 

28.3 Torsdag
Idag ska jag prova om banan går att tömköra över bommar på.
 NÄE den är på tok för djup. Ledsen. Rosse fick gå på töm i stora hagen en stund iaf. Tål att fundera på hur jag nu ska lösa banans bekymmer. Blir att ringa runt till lite kloka och erfarna folk.
 
29.3 Fredag
Ut hemma. Blåsigt och Rosse tvärspänd så efter ett par försök att sitta upp avstod jag och gick till fots med Veronica och Yra. Planen var att sitta upp någonstans när han slappnat av. Jag behöver motion och när vi ändå bara ska skritta kan jag lika gärna gå och vänta in honom. Och jag fick gå. Nästan hela rundan. Men till slut lät han mig sitta upp och då är allt som vanligt igen :). Några av er tänker nog att han ska läxas upp men varje uppsittning som blir bra är viktigare för mig än att jag ska mästra honom just i det läget. Varför han ibland har denna spänning har ju ingen berättat för mig så jag kan bara hanskas med hans trauma på mitt vis. Många vägar bär till Rom, och min väg är oftast den längsta men jag brukar komma fram till slut.

30.3 Lördag 
Rida på min bana ??  Vore såå kul !  NÄE ingen ide att försöka. Jag klädde på Rosse och tänkte rida ut honom ensam idag, och det gjorde jag till slut men det tog 1,5 tim att komma upp. Jag longerade alla gångarter utanför Herrgården, jag longerade i stora sommarhagen, och försökte nog 20 ggr men icke. Som tur var kom Lotta hem och efter tre försök med sällskap kom jag upp utan bekymmer. Red ut i 20 min å galopperade samt ut i sommarhagen och galopperade. Härligt :) Seger :) Glad igen :). 

31.3 Söndag
Vila helt. När jag morgonfodrade öste det ner snö :) Stora flingor och tätt snöfall. April April sa vädret :) !!
Såklart slutade det och tinade bort med solen på dagen, men en påminnelse om att Mars är en vintermånad.
Dock ställde vi idag fram tiden till sommartid  så det är på G !
 

Nu börjar det likna något :) !
Nu börjar det likna något :) !
190325 Var är vår badstrand ?
190325 Var är vår badstrand ?
190325 Vattenrädda Rosse har en JÄTTEFLOD i sin hage ! HU !
190325 Vattenrädda Rosse har en JÄTTEFLOD i sin hage ! HU !
190325 JAHA :(( många kärror blir det. Vårtecken man blir mindre glad av.
190325 JAHA :(( många kärror blir det. Vårtecken man blir mindre glad av.
190327 Galet mycket vatten !
190327 Galet mycket vatten !
190228 Vårlunch nakna :)
190228 Vårlunch nakna :)
190330 Idag gick sjön upp !Härligt med vågor igen :)
190330 Idag gick sjön upp !Härligt med vågor igen :)