GOTT NYTT ÅR !!
                     önskar Anette med familj :) 

  JANUARI 2018

180102 Grön start på året
180102 Grön start på året

För ett år sedan var det plusgrader och perfekt underlag på ridbanan den 1 januari. 

Lars sladdar banan 1.1 - 2017
Lars sladdar banan 1.1 - 2017
Perfekt underlag 1.1 - 2017 :)
Perfekt underlag 1.1 - 2017 :)

Vintern 2017-2018  kan man hålla sig för skratt när vädret omväxlande ösregnar och sen fryser så att allt förvandlas till is. Vi letar plättar att rasta hästarna på då hagar och vägar + banor är såphala så att transportera till ridhus inte heller fungerar vissa dagar. Riktigt svårt i år. 

171227 suck.
171227 suck.
180101 Regn på is Dubbelsuck.
180101 Regn på is Dubbelsuck.

v.1
1 Jan Måndag + 3

VILODAG. Ösregn hela dagen. Hästarna står bara och trycker i hagarna och Rossi vågar inte gå över sin flod i hagen. Kanske lika bra då det är sluttande isgata i hans skogsdel och med vatten på det blir det ju direkt livsfarligt. 
2 Jan Tisdag +4
Ridhuset på fm och jobbar lösgjordhet + galopp en hel del för att rasta. Har en plan som jag går mot och försöker att inte misströsta pga väderspratt. Så skönt att få arbetsro i ridhuset en stund.
Att åka trailer är däremot inte vettigt än och jag håller ögon öppna för en passande buss. Har tyvärr lite lite pengar så det mesta är skrot som jag har råd med :(. Hoppas Rossi sansar sig, trailern e ju både fin, bra och betald !
3 Jan Onsdag + 6
Försökte roa Rossi med ett tömkörningspass i sommarhagen men underlaget vaar så dåligt av allt vatten även där. Skrittade dock omkring en halvtimme i hagen så att han fick röra till det i huvudet lite.
4 Jan Torsdag +6
Åkte till CT på morgonen, och Rossi var bara lite stökig och därför bara lite svettig på bogen när vi kom fram. Arbetet gick mot att vi ska ta beslut om jag ska åkaa på måndag till återbesök hos veterinären eller ej. Vi beslöt att vänta, vilket var bra eftersom kliniken ringde på em och bokade av pga sjukdom.
Jag bokade en tid om en månad iaf så vi kan kolla hur han tar emot det jobbet vi nu är i. Fin häst det här :). Åkte ok även hem. Lättad.
5 Jan Fredag + 6
CT kom till mig på fm och red ut Rossi runt Valnars + runt dammen. Han vände två ggr men då backade C förbi och sen var det lugnt. Spänd men lydig. Skönt att C nu kan rida nån gång då och då igen, har saknat det.
Ringer vet Anders å bokar vaccinering av alla tre på måndag.
6 Jan Lördag -4
Dubbellongerade på gärdet vid herrgården och där höll underlaget även för lite galopp :) Behöver rastas och det var tur jag inte red ut idag för kylan satt mellan öronen på Rossi idag och det blev endel flax. MEN han håller sig exakt inom linans plats. Så inget besvärligt för mig :)
7 Jan Söndag - 5
Jag hann ta en promenad med Rossi runt Byringe mellan lektioner och jobb. Så härligt att få promenera i skogen en stund. Snart kommer våran favoritskog att förvandlas till hygge så det gäller att passa på. Jag var för varmt klädd som alltid.Rossi är en pärla att gå med, han håller perfekt tempå bredvid mig på vägen och på stigarna går han bakom på lagom avstånd. Jag tänkte att jag faktiskt oftast inte märker att jag har honom i änden på linan :)

180102 Första Ridhuspasset för året :)
180102 Första Ridhuspasset för året :)
180102 Nöjd hästmun :)
180102 Nöjd hästmun :)
180104 Första CT Träningen för i år :)
180104 Första CT Träningen för i år :)

v.2
8 Jan Måndag

Idag skyndade jag till ridhuset på fm för min bil ska få nya bromsbackar och skivor fram av min svärfar Kent så fort jag e tillbaka.
Rossi kändes inte helt ok idag, jag hade inte helt ok bjudning och jag tyckte han hade höger sida lite låg under mig. Såg inget i spegeln och faktiskt har han ett enormt mycket bättre genomtramp in under sig mot förut, men jag gjorde bara ett läsgörande jobb mestadels i galopp för att rasta honom så får vi se vad det blir de kommande dagarna. Kent hämtade bilen och kom sen tillbaka med den fixad å klar :) Lyxigt !

Anders kom och vaccinerade på em, skönt att det är gjort för i år. Jag frågade även honom om hö men han bara skakade på huvudet och sa att ALLA har problem i år. 
9 Jan  Tisdag 
Vilodag men med promenad runt dammen på em eftersom han står rätt stilla på isen. Morgontemp 37,7 så helt ok. Härlig att promenera med som alltid :). Var hos Amanda G och Johanna E på fm och får köpa hösilage av Amanda om jag löser frakten. Fyrkantsbalar så det kan fungera Jan-Feb med lite tur. Johan K kör hem när vi får tillfälle :). Kanske löser det sig iaf :).
10 Jan Onsdag -7 och sol :)
Migrän pga solen så ingen prom idag. Rosse kliver över floden i sin hage idag :) skönt att se det underlättar ju om han rör sig lite på dagarna.
11 Jan Torsdag -1
Idag red vi ut Veronica och jag. Ingen av hästarna har visat ändrad temp efter vaccineringen så idag skrittade vi ut en sväng ihop. Vi red åsen bort till Starrkärr och sen åkern + viltvägen hem igen. Lite trav blev det oxå och Rosse skötte sig fint men var pigg. Jag ägnar en stor del av dagen till att leta hö, och avvaktar med hösilage på storbalar så lämnge som möjligt. Tror inte de kommer hålla sig fräscha till vi använt slut på dem. Fick på kvällen tips av Hannah, hon kanske har till oss :). Och Nea gav mig en adress som har småbalad silage :). DHL frakt tipsade hon om. Intressant :).
12 Jan Fredag
Idag var jag i ridhuset på fm och jobbade mycket med samling i galopp och lite vänd-fram. Bra att galoppera en del när hagarna är så hala att de väljer bort det själva. Rosse fick stå inne från 12 idag eftersom Lars ska ta in och jag vågar inte lita på att Rosse låter sig fångas. 
13 Jan Lördag
Jag ska till min mamma idag så enklast var att ta en promenad med Rosse vilket vi gjorde runt Byringe. Stundtals joggade vi och det funkar även på skogsstigarna där Rosse håller sig bakom mig fint. Ibland känns det som om jag bara är ute och går med linan, han är så light och lätt i handen.
Härlig em hos mamma :) På kvällen åkte Lars å jag till Strängnäs i lite ärenden, och min bil blev avtvättad allt salt å grus. Det var behövligt. 

14 Jan Söndag
Idag satt jag upp och red Rosse runt Byringe. Tänkte att gårdagens promenad skulle göra att han tyckte det var ok. Trodde jag. Vid Flood stod deras soptunna på fel sida vägen sen igår. Rosse blir urläskig i sådana situationer, ej kontaktbar alls varken i kropp eller knopp. Denna gång blev han först uppblåst som en elefant, drakblåste och tokstirrade stilla som en sten. Jag satt kvar och försökte övertala med min kropp att det var ok men icke. Han la in backen och backade minst 100m. Därefter fick jag honom att gå framåt igen ca 30m men sen tokvände-stegrade-piaffade-hoppade han sig runt och skuttade hemåt. Det är då jag inte längre pallar. Rosse har aldrig skenat men det har Mardoc så jag lyckades få Rosse att stanna på en gräskant och så satt jag av. Sen följer han mig utan bekymmer förbi soptunnan, och jag gick med honom tills han släppt det hela och sänkt huvudet igen. Då kommer nästa läge. Sitta upp. På denna jättehäst som inte är säker. Jag letade efter stor sten eller dyligt me hittade en stubbe. 
Rosse stod lugnt och jag satte vänster fot i stigbygeln men när jag sköt ifrån med högerbenet brast stubben !! Som tur var höll jag i halsringen och fick ur vänsterfoten. Så J-A nära att jag blev hängande. HU. Nu letade jag bara vidare efter en sten och till slut kom jag upp. Rosse skötte sig fint resten av turen så vi avslutade sams iaf. Men han e inte så kul att rida ut på. Camilla kommer gärna hälsar hon, och även Camilla B finns ju men jag vill ju kunna själv !

180104 Nöjda :)
180104 Nöjda :)
180109 Var är vår strand ?
180109 Var är vår strand ?

15 Jan Måndag
+1 men stormbyar så det känns som - 10 idag. Brrrr. 
På morgonen anlände äntligen mina tre spånpallar från Vida strö. Så nu kan jag imorgon lämna tillbaka de 10 jag lånat från Salvartorp. ( Tack ).
Åkte på isväg ner till ridhuset och red ett bra pass med mycket övergångar. Inget piruettgaloppsjobb alls idag då han stod emot i ryggen lite. Däremot en hel del galoppbyten som e lösgörande så till slut vart det mycket bättre. Lite fundersam är jag dock. Noterar och så får vi se vad det blir de kommande dagarna av det hela. Vill iaf berätta att traven i nedsittning nu bär mig även i längningarna 60m :)! DET är stort. Har knappt kunnat sitta och trava alls utan att behöva syrgas och värktabletter :).  Efter ridhuset fick Rosse stå inne resten av dagen, det blåser stormbyar och ingen e hemma före 17 och det kan bli hur tokigt som helst om han får igång Yra och Lena. 
16 Jan Tisdag  +1  men isande stormvindar. Brrr
Ut kl 07.00 och jag hoppas staketen var hela ? Ser inget å ficklampan räcker inte. Nåja de ska ju förhoppningsvis äta en timme å sen e jag tillbaka till 9.00 igen. Det blåser på tvären och vräker ner snö så jag beslöt att inte åka till ridhuset som tänkt. Rosse fick komma in medan Veronica gick med Yra och Lena men annars var de ute till 15.00. Jag tog in Rosse och borstade + Biolightade hela honom. Annars via idag. Det snöade hela dagen+kvällen.
17 Jan Onsdag - 3
Ska åka och kolla vägen + ridhusplanen nu på morgonen. Går det så åker jag dit. Annars blir det tömkörning. Det blev tömkörning i hagen och det var en fröjd att se honom jobba i snön :) Fin häst det här :) 
18 Jan Torsdag - 1
Snöat 5 cm till på natten så värmde upp med skottning när stallet var klart på morgonen :)
Åkte till ridhuset och fick till ett riktigt bra pass med diciplin i bjudningen och då även fina byten till höger. Vi var båda supernöjda med varandra efter det jobbet. Kunde trava nedsittning idag oxå, men inte så länge. Ute i hagen till 15.30 å det var fortfarande ljust när jag tog in :). Härligt med snö igen :).
19 Jan Fredag-3
Egentligen hann jag inte men tömkörde ändå i hagen 20 min för att röra på honom. Fin. 
20 Jan Lördag -3
Satt upp utanför stallet och red sedan bort till hagen och red 30 min bara trav, galopp, trav, galopp på det rätt dåliga underlaget. Stora vägar och han bar mig jättefint i trav nedsittning. Fin i handen och känns jättebra stundtals. 
21 Jan Söndag - 12
Idag fick hästarna äta frukost inne. Lars fyller år och det är - 12 på morgonen. Brrr.
Vid 8.30 släppte jag ut dem och gav en extra giva hö.